Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:40 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Groparii" Constanţei se joacă de-a Televiziunea Română

ro

13 Aug, 2012 21:00 2287 Marime text
ada_codau.jpgÎmi amintesc că într-o primăvară, deşi era cu mult trecut de opt seara, am rămas în redacţie fiindcă TVR Cultural difuza „Annie Hall". Bănuiesc că ştiţi filmul: cu Woody Allen şi Diane Keaton, o comedie romantică din '77. Am rămas fiindcă nu vroiam să pierd 20, 25 de minute din film, adică atât cât aş fi făcut până acasă. Ştiu, puteam să descarc filmul, să-l văd acasă, dar pe moment nu m-am mai putut dezlipi de televizor.

Peste un an sau doi sau trei o să-mi amintesc de faptul că în anul de graţie 2012 nişte băieţi încolonaţi politic, supuşi unor foşti turnători la Securitate, cocoţaţi la Putere şi extrem de sensibili la comanda partidului au decis să desfiinţeze posturile TVR Cultural şi TVR Info. O să-mi amintesc de „groparii" Televiziunii Române, aceia care, fără coloană, fără viziune şi mânaţi de interese pe care cu greu le-aş putea considera vreodată altfel decât mizerabile şi absonse, au decis să pună cruce poate celor mai bune canale ale televiziunii publice.

O să-mi aduc aminte de mulţumirile publice adresate de preşedintele - director general al Televiziunii Române, Claudiu Săftoiu (chiar nu s-o fi găsit un om mai bun???), lui Cristian Zgabercea, omul de încredere al preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, pentru „efortul competent şi calificat pe care l-a depus, alături de profesionişti din TVR şi experţi externi, în elaborarea documentului final, sub forma proiectului de organigramă votat de CA al TVR". Este vorba despre documentul prin care TVR Cultural şi TVR Info au fost practic suprimate.

Cum se măsoară, domnule Săftoiu, efortul ăsta competent şi calificat pentru că noi, aici, în Constanţa, avem altă perspectivă. Aici actorii au fost lăsaţi pe drumuri. S-a încercat evacuarea lor din locuinţele de serviciu cu doar câteva zile înainte de Crăciun. Aici s-a închis un muzeu în 2009 - despre Muzeul de Artă „Lucian Grigorescu" din Medgidia este vorba - sub pretextul că nu e profitabil. Aici s-au comasat teatre şi muzee ca şi cum s-ar fi pregătit o pizza cu de toate. S-a lichidat tot ce a însemnat act cultural, instituţie de cultură, valoare. Şi-n tot acest timp, şef peste cultura din Constanţa a fost Cristian Zgabercea, să nu uităm!

E drept, evenimente culturale au loc şi în prezent, dar asta doar graţie unor actori care-şi simt meseria, pasiunea curgându-le prin vene. Le organizează în terase şi cafenele, printre prieteni şi pentru prieteni, dând impresia unor enclave într-un oraş „şaormizat". Aşadar, cum măsuraţi dumneavoastră calificarea şi competenţa? Ce a făcut omul ăsta, Cristian Zgabercea, de l-aţi cooptat în echipa de aşa numiţi profesionişti care, teoretic, trebuie să salveze Televiziunea Română de la dispariţie?

Nu vă mai întreb dacă nu vă este, cumva, ruşine.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii