Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:02 19 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Vaccin împotriva „Îngerului Morţii“!

ro

12 Apr, 2017 00:00 9170 Marime text
„Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data de 7.04.2017 este 4.090. Au fost înregistrate 19 decese, astfel: cinci în judeţul Arad, patru în judeţul Timiş, patru în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş-Severin, unul în judeţul Călăraşi, unul în judeţul Satu Mare şi tot unul în Bucureşti. Un al 20-lea deces posibil cauzat de rujeolă se află în curs de confirmare/infirmare (judeţul Dolj). S-au înregistrat cazuri de rujeolă în 38 de judeţe. Ca măsură de limitare a extinderii rujeolei, a fost organizată şi se desfăşoară la nivel naţional o campanie de vaccinare copiilor cu vârste cuprinse între nouă luni şi nouă ani. Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii. Din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă (pojar), boala este mortală“.
 
Acestea sunt datele făcute publice, până la acest moment, de Institutul de Sănătate Publică. Sintetizându-le, aveam, până săptămâna trecută, aproape 4.100 de cazuri de rujeolă şi 19 copii omorâţi de această boală necruţătoare. Cazuri în 38 de judeţe dintre cele 41 (42) ale ţării. Decesul cu numărul 20 cauzat de rujeolă aşteaptă confirmare sau infirmare. Una din o mie de persoane cu rujeolă moare.

Cum să mai subliniez cât de gravă e situaţia?

Rujeola, ne spun specialiştii, nu e o joacă, nu e ceva specific copilăriei. E ceva ce te omoară ori, în cel mai bun (?) caz, te lasă cu sechele pe viaţă dacă nu eşti protejat. E serios. E pe bune. Şi e aici. Îngerul Morţii, cum a fost numită rujeola, e printre noi, la doi paşi. Umblă nestingherit. Şi noi tot nu deschidem ochii.

Nouă nu ne trebuie atentate, terorişti şi altele. Ne avem pe noi înşine.
 
Imaginaţi-vă că vestea despre epidemia de rujeolă suna aşa: „Un grav atentat a lovit România. 19 persoane şi-au pierdut viaţa, 4.100 au fost rănite, iar pentru cel de-al 20-lea deces, circumstanţele sunt în curs de clarificare. 38 de judeţe au fost vizate în acest atentat fără precedent“.
 
Cum sună? Horror, nu? Şi dacă am avea leac împotriva acestui „terorist“? V-aţi vaccina copiii ca să îi salvaţi de atac? Vă vaccinaţi copiii ca să îi salvaţi, pe ei şi pe alţii din jurul lor, de rujeolă, de Îngerul Morţii? Ori trăim în secolul în care Facebook-ul şi gura lumii ne informează aşa de bine, încât nu mai contează zecile de ani de studiu, de practică, de cercetări ale medicilor, ale virusologilor şi ale epidemiologilor care ne informează punctual, şi nu sub umbrela teoriei conspiraţiei?

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Kanadezu 12 Apr, 2017 04:23 cum? n-am inteles prea bine, in 2017 Romania are cazuri de rujeola?