Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:22 21 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Teatrul de Stat Constanţa, la ceas aniversar. 65 de ani de poveste. 65 de ani de tradiţie şi artă (II) (galerie foto)

ro

26 Nov, 2016 00:00 2583 Marime text
De la sărbătorirea semicentenarului până astăzi, la Teatrul de Stat Constanţa au montat ca invitaţi regizorii: Ovidiu Lazăr, Dan Vasile, Ana Maria Colţeanu, Felicia Dalu, Paul Bargetto (SUA), Beatrice Rancea, Radu Afrim, Felix Alexa, Ioan Cărmăzan, Gordon Edelstein (SUA), Vincent Masterpaul (SUA), Ion Lucian, Radu Dinulescu, Sorin Militaru, Adrian Tamaş, Marcel Top, Mc. Ranin; scenografii: Doina Levintza, Nic Ularu, Mihai Pastramagiu, Luana Drăgoiescu, Mihai Mădescu, Sanda Mitache, Carmencita Brojboiu, Rodica Arghir, Alina Herescu ş.a.
 
Nu puţine sau lipsite de importanţă au fost numele unor compozitori şi coregrafi care au contribuit cu talentul lor la valoarea spectacolelor teatrului constănţean: Iosif Herţea, Dorin Liviu Zaharia, Harry Tavitian, Corneliu Stroe, Mihnea Brumăriu, Mireille Savopol, Trixy Checais, Gigi Căciuleanu, Oleg Danovski, Călin Hanţiu, Fănică Lupu, Mălina Andrei.
 
Se înscriu în memoria culturală a oraşului şi chiar a ţării câteva iniţiative ale acestui teatru, printre ele situându-se la loc de mare cinste  spectacolul dedicat, în anul 1958, sărbătorii bimileniului naşterii poetului Ovidius: tragedia în versuri „Ovidius”, de Grigore Sălceanu; Festivalul „Seri de teatru antic” (două ediţii), Festivalul de teatru politic (două ediţii), turneele şi participările la festivaluri naţionale şi internaţionale de teatru (Bulgaria, Spania, Turcia, Marea Britanie, Ungaria, Franţa), programul româno-britanic finalizat prin coproducţia „Cu dragoste, Nicolae”, pe un text de Lin Coghlan.
 
O iniţiativă de mare valoare a fost activitatea continuă a studioului, ale cărui producţii au fost în unanimitate premiate în concursuri şi festivaluri.
 
Dintre iniţiativele de fixare a teatrului în atenţia publicului spectator, teatrul constănţean a organizat peste 100 de conferinţe experimentale (după ştiinţa mea, o iniţiativă singulară în peisajul teatral românesc), adevărata facultate de teatru pe care au onorat-o nume dintre cele mai însemnate ale culturii româneşti: Ion Marin Sadoveanu, Petru Comarnescu, George Ivaşcu, Mihnea Gheorghiu, Victor Eftimiu, Valentin Silvestru, Alexandru Balaci, Octavian Gheorghiu, Ovidiu Drîmba, Horia Deleanu.
 
Sfera colaborărilor s-a extins şi teatrul se poate  lăuda cu nu mai puţin de 15 spectacole transmise de postul naţional de televiziune şi cu spectacole realizate cu sau pentru radio (premiera absolută a piesei „Geamandura”, de Tudor Muşatescu, de exemplu). Cea mai recentă colaborare cu Televiziunea Naţională a fost spectacolul „Trei surori”, de A.P. Cehov, în regia lui D. Dembinski.
 
Dramaticul constănţean se poate lăuda, de asemenea, cu o prezenţă semnificativă în paginile presei româneşti şi străine. Premiile şi distincţiile pe care teatrul şi actorii lui  le-au primit, în decursul anilor, la festivaluri naţionale, gale şi alte manifestări de gen se ridică la peste 50. În muzeele ţării şi de peste graniţă, teatrul este prezent cu ample materiale vizuale: la Muzeul „Vasile Alecsandri” de la Mirceşti, la Muzeul Schiller - Weimar, Germania, la Muzeul Lermontov - Moscova, în Argentina.
 
În anul în care sărbătorim cei 65 de ani de viaţă artistică, Teatrul de Stat Constanţa a organizat Festivalul Internaţional de Teatru „Miturile Cetăţii”, ediţia l. Ca un arc peste timp, înnodând un fir de aur, prin acest eveniment, Teatrul de Stat Constanţa continuă o frumoasă tradiţie, prin care îşi propune să dăruiască publicului  opere pe care părinţii teatrului le-au turnat în tipare nemuritoare, prin spectacole de intensitate şi sens novator, dar şi producţii teatrale în care se regăsesc idei şi gânduri cuprinse în universul sensibil al omului contemporan.

Ti-a placut articolul?

Comentarii