Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
22:58 16 11 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Se schimbă toţi directorii de şcoli. Iar! Cine le-a pus gând rău?

ro

15 Sep, 2016 00:00 2002 Marime text
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, bulversează procesul instructiv-educativ al anului şcolar care deja a început! Şeful Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţific (MENCS) a anunţat organizarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director/director adjunct la nivel naţional la 12 octombrie, adică exact la 30 de zile după deschiderea anului şcolar. Un astfel de concurs nu a mai fost organizat din anul 2008. În prezent, directorii de şcoli sunt numiţi cu delegaţie de către inspectoratele şcolare judeţene.
 
Potrivit anunţului publicat de Ministerul Educaţiei, candidaţii la funcţiile de directori de unităţi şcolare se pot înscrie electronic până pe 2 octombrie, conform deciziei MENCS. În fiecare judeţ vor fi trimişi observatori de la Ministerul Educaţiei, care se vor asigura că aceste concursuri se vor desfăşura în condiţii de intransigenţă şi corectitudine.
 
Proba scrisă va avea loc în data de 12 octombrie, iar interviul şi evaluarea CV-ului se vor desfăşura în perioada 17 octombrie - 17 noiembrie. Rezultatele vor fi afişate pe 18 noiembrie, iar contestaţiile se vor depune în perioada 21 - 23 noiembrie. Soluţionarea contestaţiilor şi afişarea rezultatelor finale sunt prevăzute pentru intervalul 24 noiembrie - 9 decembrie. Ultima etapă a concursului - validarea în consiliul de administraţie al inspectoratului şcolar a rezultatelor finale şi transmiterea acestora la minister - este programată în data de 16 decembrie. Precizăm că un mandat obţinut prin concurs are o durată de patru ani, spre deosebire de directorii numiţi cu delegaţie, valabil un an.
 
Nu contestăm organizarea concursului, mai ales că cel care va fi numit director va avea posibilitatea realizării unui management de lungă durată. De ce concursul este organizat însă în timpul anului şcolar? Oare, din 12 octombrie, vor fi anulate toate deciziile de detaşare pe postul de director în toate unităţile de învăţământ? Mai ales că detaşările sunt valabile până la organizarea concursului! Odată cu anularea deciziilor pentru detaşarea pe funcţiile de directori, vor fi anulate şi deciziile de detaşare în interesul învăţământului pentru toate cadrele care au fost numite pe orele rezervate ale acestora? Ce se va întâmpla cu profesorii care vor rămâne fără catedră în toiul anului şcolar? Sunt întrebări la care aşteptăm răspunsuri de la mai-marii învăţământului. Judeţean. Şi naţional.

Ti-a placut articolul?

Comentarii