Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:40 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Remember. Farul Constanța și sezonul de neuitat al campionilor

ro

08 Jun, 2023 00:00 2040 Marime text

 
  • Au trecut aproape trei săptămâni de când Farul Constanța și-a adjudecat titlul de campioană a Superligii, ediția 2022-2023
  • Un mare merit pentru această performanță îi revine lui Gheorghe Hagi, care și-a dovedit din nou priceperea în materie de construire a unui lot competitiv, inspirația privind transferurile și capacitatea de a le insufla jucătorilor săi mentalitatea de campion
  • Până la a ne gândi la provocările pe care „marinarii” le vor avea de înfruntat în noua stagiune, să ne reamintim de momentele de neuitat pe care ei ni le-au oferit în campionatul trecut
 
Au trecut aproape trei săptămâni de când Farul Constanța și-a adjudecat titlul de campioană a Superligii, ediția 2022-2023.
 
Între timp, sezonul s-a încheiat și am aflat răspunsurile la ultimele necunoscute. Știm că la anul vor juca în Superligă Dinamo, Oțelul Galați și Poli Iași, din postura de nou-promovate, iar în Europa ne vor reprezenta Farul (în preliminariile Ligii Campionilor), FCSB, CFR Cluj și Sepsi OSK Sf. Gheorghe (în preliminariile Conference League).
 
Pentru campionii de pe litoral, calificarea în grupele Champions League reprezintă marele vis, însă misiunea se anunță una dificilă.  
 
Până la a ne gândi la provocările pe care „marinarii” le vor avea de înfruntat în noua stagiune, să ne reamintim de momentele de neuitat pe care ei ni le-au oferit în campionatul trecut.
 
Pornind ca un outsider în lupta pentru titlu, în umbra unor formații ca FCSB, CFR Cluj sau CSU Craiova, Farul a reușit să producă una dintre cele mai mari surprize din ultimii ani în fotbalul românesc.
 
Un mare merit pentru această performanță îi revine lui Gheorghe Hagi, care și-a dovedit din nou priceperea în materie de construire a unui lot competitiv, inspirația privind transferurile și capacitatea de a le insufla jucătorilor săi mentalitatea de campion.
 
Printre fotbaliștii veniți vara trecută la Ovidiu îi enumerăm pe Denis Alibec, Dragoș Nedelcu, Tudor Băluță sau Mihai Popescu. Cariera lor se afla pe o pantă descendentă în acel moment, dar Hagi a reușit să-i revitalizeze, așa cum a făcut-o în trecut și cu alții. Toți patru au fost piese de bază pentru Farul, Alibec fiind cel mai bun marcator al echipei cu 14 goluri.
 
Hagi și staff-ul său au reușit să formeze la Farul acel mix ideal între maturitatea și experiența unor nume ca Alibec, Larie, Artean și tinerețea și entuziasmul celor promovați din academie ca Borza, Grameni, Mazilu sau Munteanu (împrumutat de la Fiorentina vara trecută).
 
Trupa de pe litoral a folosit cei mai mulți jucători U21 din campionat – 15 și de asemenea, a fost cea mai tânără capioană din Europa, cu o medie de doar 22,1 ani.
 
Un alt motiv pentru care oamenii aflați la „cârma” Farului merită lăudați este numărul mare de fotbaliști autohtoni din echipă. În ultima stagiune, David Kiki a fost singurul străin titular incontestabil. Acest aspect este o raritate în fotbalul românesc.
 
De-a lungul ediției 2022-2023, Farul a avut cele mai multe clasări pe prima poziție – 34, lucru ce demonstrează constanța în evoluții pe care „marinarii” au arătat-o. Totodată, constănțenii au practicat un fotbal plăcut ochiului, ofensiv, ce a arătat filosofia antrenorului. De altfel, Farul a fost echipa cu cele mai multe goluri înscrise – 76, dar în același timp, a existat un echilibru între atac și apărare, fapt ce a făcut ca fariștii să încaseze doar 41 de goluri (cea mai bună defensivă din Superligă).
 
Consider că la meciul cu FCSB s-a văzut cel mai bine forța și mentalitatea de campioană a Farului. Într-un meci ce îi putea aduce titlul, în fața propriilor suporteri, clubul de la malul mării era condus cu 2-0 după doar 17 minute. Ei nu s-au lăsat demoralizați, nu au renunțat la luptă, ci au reușit să marcheze înainte de pauză prin Mateus Santos. În partea a doua, împinși de la spate de aproape 5.000 de oameni, Farul Constanța a egalat în minutul 58 prin Tudor Băluță și cu cinci minute până la fluierul de final, Louis Munteanu a marcat golul care a făcut-o pe Farul Constanța campioană chiar de ziua orașului.
 
A fost succesul care a încununat un sezon plin de emoții, de suișuri și coborâșuri, de încredere în forțele proprii și de depășire a condiției; un sezon de neuitat la capătul căruia Farul Constanța a meritat titlul de campioană.
 
Citește și:
Sondaj de opinie Va reuși Farul Constanța să se califice în grupele unei competiții europene?

Editorial Farul Constanța merită să devină campioana României!


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii