Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:07 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Proveniența misterioasă a banilor din campania electorală

ro

20 Oct, 2014 00:00 2447 Marime text
Nu doar pe buzele românilor de rând stă întrebarea de unde vin banii de campanie ai candidaților la alegerile prezidențiale. Suspiciuni cu privire la proveniența banilor din campania electorală au chiar și unii dintre candidați când vine vorba de rivalii lor. Klaus Iohannis s-a întrebat, sâmbătă, în timpul mitingului de la Iași, de unde are Ponta atâția bani pentru a împânzi țara cu afișe electorale.
„Afișele cu Ponta sunt pe fiecare stâlp și copac. De unde are atâția bani? Sunt bani din taxe și impozite, bani din corupție? Voi propune să se schimbe modul de finanțare a partidelor politice și a campaniei electorale. Trebuie să facem ordine, să avem o lege decentă și să știm cine finanțează și cât se cheltuie în campanie. Este inadmisibil ca unii să cheltuiască zeci de milioane de euro în campania electorală. În luna ianuarie nu trebuie să fie vacanță în Parlament! Este nevoie de ordine, disciplină, cinste...“, a afirmat Iohannis, la mitingul din Moldova.
Mai în glumă, mai în serios, la acest capitol, și Ponta pare a fi lovit de „ghinionul“ lui Iohannis. Amintim că, miercurea trecută, atunci când liderul PNL a trebuit să explice de unde a avut bani să-și cumpere șase case, nu a știut ce să răspundă și cum să se justifice. Mai întâi, a spus că și-a cumparat toate cele șase case cu banii din „munca cinstită“. Când a fost rugat să le transmită un mesaj profesorilor care au muncit o viață întreagă, dar care nu își permit atâtea locuințe, liderul PNL a răspuns sec: „Ghinion.“ Rugat să detalieze ce a vrut să comunice, Iohannis s-a rezumat la a afirma: „Ghinion pentru mine.“
Și cum întrebările l-au deranjat pe candidatul ACL, acesta a încercat să schimbe subiectul. „Vreți să discutam pe educație sau pe casele mele? După părerea mea, salariile mici au fost prea mici“, a spus Iohannis.
La fel credem că ar reacționa oricare dintre candidații la alegerile prezidențiale atunci când este adus în discuție un subiect sensibil, precum cel al provenienței banilor personali și a celor din campania electorală. Dintr-o dată, vom constata cum pe toți îi va lovi „ghinionul“.
Acest ghinion este de două feluri. Pe de o parte, ghinionul lor că nu pot justifica proveniența banilor, pe de altă parte, ghinionul electoratului că nu poate primi un răspuns onest din partea celor care îndrăznesc să le ceară cu insistență votul.
Ghinion va fi și la urne, unde, din păcate, prezența nu credem că va fi una covârșitoare, ci una scăzută, urmând direcţia descrescătoare din ultimii ani. Iar ghinionul cu banii din campanie se va transforma pentru candidați în ghinion cu strângerea de voturi. Atunci va fi un moment greu pentru prezidențiabili. Deși au investit sume colosale în campania electorală, ei vor trebui să-și asume la acel moment neputința de a-i aduce pe oameni la urne. Finalul acestei povești fără de noroc este cât se poate de previzibil: prezidențiabilii de astăzi vor rămâne la fel de evazivi în declarații și la fel de ghinioniști, iar electoratul va rămâne în continuare cu aceleași semne de întrebare în privința sursei banilor deținuți de cei mulți și ghinioniști care îi conduc.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • master 21 Oct, 2014 09:31 Stimati cititori, acum ati aflat provenienta banilor de campanie ?! Sunteti multumiti ?! Ghinion.....