Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:55 20 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Modelul Academia Hagi şi FC Viitorul. Cum poate fotbalul românesc să se înzdrăvenească şi să iasă iar în lume

ro

17 Sep, 2018 00:00 901 Marime text
Echipele naţionale de fotbal ale României sunt alimentate cu tot mai mulţi fotbalişti de la Academia Hagi, FC Viitorul ori de la alte echipe, dar formaţi la structurile fotbalistice ale lui Gică Hagi. Realitatea certifică pe zi ce trece că modelul şi proiectul lansate de „Rege“ la Ovidiu sunt ceea ce îi trebuie fotbalului românesc pentru a se înzdrăveni şi a obţine din nou performanţele după care tânjim cu toţii de atâţia ani.
 
Ultimele meciuri ale formaţiilor tricolore cu cea mai mare expunere, cea de seniori şi cea de tineret (formată din fotbalişti cu vârsta de până în 21 de ani), au avut pe teren o sumedenie de jucători din categoria de care am pomenit mai sus, purtând pecetea Academiei Hagi ori a FC Viitorul. În partida de tineret România - Bosnia-Herţegovina, jucată la Ovidiu şi câştigată de tricolori cu 2-0 (victorie mare în preliminariile pentru Euro 2019), FC Viitorul a fost reprezentat de patru jucători: Ianis Hagi, Radu Boboc (titulari), Alexandru Măţan şi Andrei Ciobanu (au jucat pe parcursul reprizei secunde). A fost meciul lui Ianis, autor al unui gol magnific (direct din corner) şi al unei pase decisive la cealaltă reuşită a românilor. Nu în ultimul rând, alţi doi titulari din echipa gazdă în acel meci, Alexandru Cicâldău şi Florinel Coman, sunt foşti jucători ai FC Viitorul, formaţi în academia lui Hagi!
 
Urcând o treaptă, ajungem la Naţionala mare, care a reuşit un rezultat bun, 2-2 în deplasare cu Serbia, în Liga Naţiunilor. Partida a reprezentat debutul la prima reprezentativă tricoloră a lui Denis Drăguş, atacantul de 19 ani al FC Viitorul. Acesta a fost chiar titular!
 
Totodată, un alt tânăr de la FC Viitorul, mijlocaşul Tudor Băluţă, s-a aflat în lot, ca şi alţi cinci fotbalişti lansaţi de Academia Hagi: Răzvan Marin, Cristian Manea, Mihai Bălaşa (au evoluat din primul minut), Alexandru Mitriţă (trimis pe teren în repriza secundă) şi Romario Benzar. Iar marcatorul golului doi al României, George Ţucudean (titular în Serbia) şi Alin Toşca au evoluat şi ei în trecut la FC Viitorul!
 
„O să vedeţi că, în 2022, 11 o să am în echipa naţională“, spunea Hagi deunăzi, iar vorbele şi previziunile sale au la bază reperele pe care le repetă la nesfârşit şi care se vede că sunt unica soluţie pentru ca fotbalul românesc să iasă iar în lume: construcţie fotbalistică, muncă, selecţie, formare, jucători foarte buni lansaţi, loturi naţionale puternice, presiune, calificări la turnee finale, a încerca să devii cel mai bun, organizare, finanţare, concept tehnic unitar la nivel naţional.

Ti-a placut articolul?

Comentarii