Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:05 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Mărţişorul… la politicieni

ro

02 Mar, 2016 00:00 2646 Marime text
 

1 martie 2016 a fost diferit de anii anteriori, cu predilecţie de cei electorali. Politicienii invadau pieţele, parcurile sau alte zone aglomerate pentru a împărţi mărţişoare sau câte o floare doamnelor şi domnişoarelor. În acest an, politicienii de gâtul cărora se ancorau mai ales femeile de vârsta a treia au fost nevoiţi să renunţe la politică şi să-şi înceapă primăvara cu un drum la cea mai în vogă instituţie: Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Alţii au găsit o modalitate facilă, ieftină şi cu vizibilitate maximă pentru a impresiona reprezentantele sexului frumos: Facebook-ul.
 
„Să vină primăvara!“, se auzea sau se putea citi pe chipurile multora ieri, 1 martie 2016. Inevitabil, după ani în care am urmărit atitudinile celor implicaţi în administraţia publică locală sau în politică, am aşteptat această zi pentru a vedea un gest, o acţiune sau o simplă replică rostită în contextul perfect care să mă facă să spun WOW. N-a fost să fie. Imaginaţia unora lasă de dorit, inspiraţia continuă să lipsească, iar de originalitate… nici nu mai poate fi vorba. În schimb, am văzut că unor politicieni cu notorietate 1 Martie 2016 le-a adus „mărţişoare“ speciale. Fostul primar Radu Mazăre, fratele său, senatorul PSD Alexandru Mazăre, care l-a însoţit, şi deputatul PSD Mădălin Voicu au fost câţiva dintre cei cărora prima zi a primăverii lui 2016 le-a adus o vizită la sediul DNA.
 
Pentru Voicu, „vizita“ s-a lăsat cu instituirea unui sechestru de 411.541 de lei, iar soţia sa, Carmen Olteanu, s-a ales cu un sechestru de 194.241 de lei, în condiţiile în care declaraţia de avere a parlamentarului datată aprilie 2015 arată că avuţia familiei se reduce doar la bijuterii evaluate la 40.000 de euro.
 
Fostul edil-şef al municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a primit un „mărţişor“ din partea procurorilor DNA, care i-au prezentat rezultatele expertizei într-un dosar ce viza cartierul social Henri Coandă şi în care este acuzat de corupţie. Şi când îmi amintesc baia de mulţime pe care o făcea printre precupeţele din pieţe, cărora le întindea câte-o floare şi le lăsa să îl pupe pe obraz! Totul era un spectacol grotesc, însă obţinerea sau conservarea votului cere sacrificii…
 
Pe de altă parte, 1 Martie 2016 a demonstrat că Facebook-ul a acaparat tot. Mărţişoare, bucheţele de ghiocei, peisaje din natură etc. au fost postate împreună cu mesaje de genul: „O primăvară caldă, luminoasă şi frumoasă tuturor!“, „Doamnelor şi domnişoarelor, să aveţi o primăvară frumoasă!“ sau „Dragelor, un gând bun şi un buchet de ghiocei primiţi în dar din partea mea. O primăvară minunată tuturor!“… Flori virtuale, mărţişoare virtuale, mesaje virtuale… Şi interacţiunea umană unde este? Transmiterea live a emoţiei, mimica celui care a transmis mesajul cum le percepi? Totul se rezumă la intuiţie, o intuiţie care poate fi amarnic înşelată.
 
Aşadar, 1 Martie 2016 a fost pentru mine, ca alegător, o dezamăgire totală… sau sunt un elector prea pretenţios!?
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii