Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:06 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial La Constanţa, se fabrică metale preţioase

ro

01 Oct, 2014 00:00 1829 Marime text
Rugby-ul constănţean a avut un sezon de vis. La toate categoriile de vârstă, echipele au adus titluri şi medalii, remarcându-se în special la nivel juvenil, unde reprezentantele judeţului sunt o forţă în România, alimentând, constant şi masiv, loturile naţionale.
 
Iubitorii rugby-ului constănţean au motive de mare satisfacţie în acest an. Sportul cu balonul oval a adunat medalii şi distincţii şi a cules aplauze la scenă deschisă cu... grămada, ca niciodată. De sus până jos, în toate eşaloanele, Constanţa a luat parte la festinul bogaţilor, iar de multe ori, s-a aşezat în capul mesei.
După o aşteptare de 17 ani, RCJ Farul Constanţa a luptat din nou pentru titlul naţional, devenind vicecampioană în Superligă şi depăşindu-şi condiţia de eternă perdantă din anii trecuţi. La doar a doua stagiune în eşalonul secund (Divizia Naţională), CS Năvodari a ocupat locul trei. La categoria de vârstă sub 19 ani, LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa a luat aur la rugby în 7 şi bronz la rugby în 15. La Under-18, Cleopatra Mamaia a ieşit campioană (după ce, ediţia trecută, fusese pe locul doi). Regină a României s-a încoronat şi Tomitanii, la Under-17, teribila trupă constănţeană continuându-şi dominaţia categorică. La Under-14, la malul mării au ajuns două medalii: aur (prin CSO Ovidiu) şi bronz (prin Clubul Sportiv Comunal Muschetarii Mihail Kogălniceanu). În sfârşit, la Under-10, nici Victoria Cumpăna nu s-a lăsat mai prejos, ieşind campioană a României.

Acestea sunt rezultate care arată că, la rugby, Constanţa are asigurat schimbul de mâine. Graţie unui program de sprijinire a sectorului juvenil (cu multe meciuri de mini-rugby, unele etape desfăşurându-se chiar săptămânal) şi a muncii neobosite a antrenorilor, care scot tinere talente şi din gaură de şarpe, cutreierând judeţul în lung şi în lat, dar şi cu sprijinul autorităţilor locale din judeţ (dovadă stând rezultatele de marcă de la Cumpăna, Ovidiu, Mihail Kogălniceanu - la copii sau Năvodari - la nivel de seniori), Constanţa a ajuns să dea ora exactă în rugby-ul românesc, cel puţin în ce-i priveşte pe tineri.
Oraşul de la malul mării a devenit o Academie „Hagi“ în rugby, cu numeroşi selecţionaţi la loturile naţionale de juniori. De asemenea, din staff-urile selecţionatelor tricolore fac parte antrenori constănţeni. Nu în ultimul rând, la Constanţa se organizează turnee finale de Campionat Naţional, iar echipa Tomitanii (trei ani la rând campioană naţională) a început să fie extrem de tentantă pentru rugbyşti de mare valoare din ţară. Exemplul lui Tudor Boldor, titular la echipa naţională (achiziţionat de la Steaua Bucureşti) este grăitor în acest sens.
Cum spuneam, rugby-ul constănţean are viitor, şi încă unul strălucit, însă trebuie mare grijă în ce priveşte modul în care va fi gestionat acest moment extrem de favorabil pe care îl traversează, astfel încât din sumedenia de tineri promiţători să facă pasul către seniorii Constanţei (dar şi să se impună) cât mai mulţi.
 
PS: Pe lângă echipe, şi arbitrii constănţeni au ţinut... steagul sus, Robert Andrei Diaconescu fiind unul dintre cei mai buni „cavaleri“ din ţară, cu delegări internaţionale, cu meciuri în Superliga internă şi, cu cireaşa de pe tort, „centru“ la finala mică RCM Timişoara - Dinamo.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii