Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:30 02 12 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Învăţământul din România, sub zodia protestelor. Înainte de Evaluarea Naţională şi de Bacalaureat

ro

04 May, 2017 00:00 1877 Marime text
Nemulţumiţi, sindicaliştii din învăţământ iau în calcul declanşarea unor proteste în cazul în care Legea salarizării va fi aprobată în forma anunţată. Aceştia susţin că proiectul noului act normativ cuprinde o serie de neajunsuri, lacune şi inadvertenţe, care dovedesc că învăţământul nu este o prioritate naţională. Colegiul Naţional al Liderilor FSLI solicită Parlamentului României remedierea problemelor şi ameninţă că, în lipsa unor măsuri concrete, sindicaliştii vor intra în grevă.
 
Printre problemele reclamate de sindicalişti se numără încălcarea programului de guvernare aprobat de Parlament, în condiţiile în care acesta prevede o creştere a salariilor cu 20%, începând cu 1 iulie 2017, şi cu 30% de la 1 ianuarie 2018, iar în proiect se propune ca prima tranşă de majorare, de 50%, să se acorde din prima zi a anului viitor.
 
„Această propunere înseamnă o diminuare cu 6% a majorărilor salariale şi, ceea ce este mai important, provoacă în rândul salariaţilor din sistemul de învăţământ o stare de neîncredere şi suspiciune referitoare la transpunerea în practică a prevederilor viitoarei legi privind salarizarea unitară“, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. Mai mult, sindicaliştii consideră anormală propunerea ca un număr apreciabil de indemnizaţii de conducere să fie inferioare salariilor de bază pentru funcţiile didactice de predare şi atrag atenţia asupra anomaliilor ce privesc salariile propuse pentru personalul didactic auxiliar şi pentru personalul nedidactic.
 
Totodată, FSLI solicită revizuirea salariului de bază în învăţământul preuniversitar. „Revizuirea coeficienţilor de ierarhizare pentru funcţia didactică de predare, astfel încât salariul de bază maxim în învăţământul preuniversitar corespunzător gradaţiei 0 să reprezinte aproximativ 0,28 din indemnizaţia preşedintelui României“, mai precizează conducerea FSLI.

Ti-a placut articolul?

Comentarii