Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:02 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Începe școala! Provocările noului an

ro

01 Sep, 2023 17:00 1191 Marime text
 
 
  • Preșcolarii și elevii sunt așteptați la cursuri începând de luni, 11 septembrie 2023.
  • Pentru cei mai mici dintre preșcolari, noul an vine cu emoții și perioadă de acomodare, cu teama de răceli și bolile din colectivitate.
  • Cei mai mici dintre elevi, cei de la pregătitoare, pășesc în noul an școlar cu sentimentul că încep o cu totul altă perioadă, fiind cea în care trebuie să se deprindă cu regulile de la școală, cu programul orelor de curs, cu materii și profesori.
  • Iar elevii mai mari încep școala cu gândul la evaluări și examene, școlarii care intră acum clasa a V-a fiind primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu, iar cei care intră clasa a VII-a fiind primii care vor susține Bacalaureatul reformat.
 
 
Astăzi, 1 septembrie 2023, profesorii s-au întors în activitate și a început oficial noul an școlar 2023 – 2024, care vine și el cu provocările sale.
 
După ce anul școlar precedent s-a încheiat la pachet cu greva profesorilor, sunt multe voci care afirmă că este foarte probabil ca formele de protest ale dascălilor să continue și în noul an școlar.
 
Acesta este cel de-al doilea an școlar în care activitatea este organizată pe module de învățare, iar vacanța de vară începe cu o săptămână mai târziu, pe 22 iunie 2023.
 
Preșcolarii și elevii sunt așteptați la cursuri începând de luni, 11 septembrie 2023.
 
Pentru cei mai mici dintre preșcolari, noul an vine cu emoții și perioadă de acomodare, cu teama de răceli și bolile din colectivitate.
 
Cei mai mici dintre elevi, cei de la pregătitoare, pășesc în noul an școlar cu sentimentul că încep o cu totul altă perioadă, fiind cea în care trebuie să se deprindă cu regulile de la școală, cu programul orelor de curs, cu materii și profesori.
 
Iar elevii mai mari încep școala cu gândul la evaluări și examene, școlarii care intră acum clasa a V-a fiind primii care vor da examen suplimentar de admitere la liceu, iar cei care intră clasa a VII-a fiind primii care vor susține Bacalaureatul reformat.
 
Multe gânduri pentru elevi, profesori, dar și pentru părinți.
 
Iar acestea sunt doar generalitățile ce pot fi enumerate în legătură cu anul școlar 2023-2024.
 
În particular, în Constanța, o parte dintre școli sunt programate să intre în lucrări de renovare și reparații, unele se dovedesc neîncăpătoare pentru elevii înscriși, iar altele se află la polul opus.
 
Dincolo de toate aceste aspecte, mi-aș dori ca acest nou an școlar să fie cel în care atât cadrele didactice, cât și părinții înțeleg că sunt parteneri în actul educațional și că trebuie să depună eforturi comune pentru binele, educația și viitorul copilului.
 
Îmi doresc mai multă empatie, din partea tuturor părților implicate în procesul didactic, îmi doresc să fim toți mai înțelegători, dar și mai dedicați.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Ministerul Educației, anunț de ultimă oră pentru elevi!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii