Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:13 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Hexi Pharma - case closed!?

ro

24 May, 2016 00:00 2291 Marime text


„Ce este moartea? O treaptă mai mult în linişte şi poate două trepte în tăcere...“, zicea, cândva, Alexandre Dumas. Ieri, astăzi, mâine, toată săptămâna se va vorbi, în toate mediile, despre acelaşi lucru: moartea patronului Hexi Pharma, Dan Condrea.
 
Cine era Dan Condrea până nu demult? Un tip care îşi vedea liniştit de afacerile sale în domeniul farmaceutic, domeniu din care încasa milioane de lei. Cum a aflat România cine este Dan Condrea, cine este Hexi Pharma? Din cauza unor morţi. A unor morţi care nu ar fi trebuit să se întâmple, a unor morţi care puteau fi prevenite, poate chiar cu sprijinul lui Dan Condrea. Moartea l-a adus în faţă pe Dan Condrea şi pare că tot ea vrea să îl scoată pe uşa din dos de pe scena pe care a urcat fără să fi căutat vreodată asta. Până nu demult un anonim, ne-a transformat o seară liniștită de duminică într-una care a bulversat o țară întreagă.
 
Desigur, în ceea ce priveşte presupusa moarte a lui Dan Condrea se conturează mai multe ipoteze. Accidentul a fost atât de grav, încât șoferul a fost desfigurat, însă în mașină au fost găsite, la vedere chiar, actele patronului Hexi, care ar fi trebuit ieri să dea cu subsemnatul pe la organele competente în domeniul Anticorupţie. Cei care sunt adepţi ai teoriei conspiraţiei au imaginaţia cea mai bogată. Crimă, sinucidere sau accident. Dar se poate, ca la matematică, şi combinări de n luate câte k. Nu pot să accept varianta unui accident pe un drum drept, mai ales că mortul şi-a ţinut actele la vedere. Şi mai ales că a preferat, fix în ziua aia, să îşi lase acasă Porsche-ul şi să facă un comun Opel Astra armonică în pom. Sinucidere? E o variantă mai probabilă, dacă stăm să ne gândim la uraganul care s-a abătut asupra sa în ultima perioadă.
 
Totuşi, pe aceeaşi logică a păcatului prea mare de suportat ar însemna să asistăm mai departe şi la alte decese în jurul său. De ce spun asta? E clar că omul nu a lucrat de unul singur. Nu putea fi singurul păpuşar care strunea secretele vânzării de sifon în loc de dezinfectant. Crimă? Ei, acesta e, poate, cel mai „ofertant” scenariu. Sunt mulţi care l-ar fi vrut mort pe acest om. De la rudele pacienţilor morţi din cauza unor infecţii luate de prin spitalele „dezinfectate“ cu sifonul de la firma lui Condrea, până la structuri ale serviciilor secrete.
 
Mai există, poate, o a patra variantă. Aceea a determinării sinuciderii. Care e tot un fel de crimă. De asta am spus la început că pot fi n variante luate câte k. Şi se pare că nu sunt singura care a luat în calcul această ipoteză. „Suntem în prezenţa unei afaceri foarte mari şi cel care a decedat a avut un monopol. Or, un astfel de monopol nu se acordă cuiva doar pentru ochii lui frumoşi”, a afirmat procurorul Alexandru Lele. Nu ştiţi cine este? Cel pe care defunctul său coleg Cristian Panait ar fi trebuit să îl aresteze. 
 
Oricum se va finaliza ancheta în acest caz, pot să pun pariu care va fi soluţia: singurul vinovat pentru dezastrul Hexi Pharma va fi Dan Condrea, care nu mai este. Prinde orbul, scoate-i ochii! „Case closed“, cum ar spune un clasic în viaţă. Un „mort“ pentru alte sute de morţi, pentru câteva sute de milioane. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii