Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:04 25 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fiţi puternici! Citiţi, documentaţi-vă, mergeţi în stradă cu temele făcute!

ro

03 Feb, 2017 00:00 5233 Marime text
Motto: „Un ziar britanic a realizat un top cu cele mai corupte ţări. Toţi se aşteptau ca România să fie pe locul unu, dar s-a clasat pe locul doi... Inevitabil, s-au realizat cercetări în urma cărora s-a descoperit că România a dat mită pentru a nu fi prima.“
 
Greu de crezut? Nici pe departe. Este un scenariu cât se poate de plauzibil, având în vedere în ce ţară trăim. Iar ţara în care trăim ne face să trăim, totodată, şi vremuri tulburi.
 
Legat de aceste vremuri, dar mai ales de protestele din stradă din ultimele seri, aş vrea să punctez un lucru: de-a lungul istoriei, principiul „divide et impera“ (dezbină şi cucereşte) nu a înregistrat niciun eşec în luptă. La fel se întâmplă şi la noi şi la fel s-a întâmplat mereu: cei care ţin frâiele poporului caută mereu să întoarcă oamenii obişnuiţi unul împotriva altuia, tocmai pentru ca aceştia să nu aibă ocazia să îşi întoarcă ochii colectivi asupra lor, asupra celor ce jefuiesc ţara după bunul plac. Pe pacient împotriva doctorului, pe educator împotriva învăţătorului, pe învăţător împotriva profesorului, pe cetăţean împotriva jandarmului, pe prieten împotriva prietenului. Ei ştiu că uniţi suntem puternici şi de aceea se tem.
 
Cum putem contracara acest principiu? Personal, nu îndemn la ieşire în stradă şi nici la stat în casă. Nu îndemn nici la revoluţie, nici la resemnare. Am însă un sfat, pentru cei care ies în stradă, tocmai pentru a nu le permite celor ce ne dirijează destinele să dezbine şi să conducă după bunul plac: fiţi informaţi! Informaţia este putere. Dintotdeauna a fost.
 
Fiţi puternici! Citiţi, documentaţi-vă, mergeţi în stradă cu temele făcute! Şi astfel, când vă vor întreba televiziunile de ce protestaţi, n-o veţi da în bâlbâială, nici în platitudini, veţi răspunde concret şi corect, pe înţelesul tuturor. Nu veţi spune că ieşiţi să moară capra vecinului, să nu se graţieze ăla sau ălălalt, veţi spune că ieşiţi pentru a apăra statul de drept. Le veţi dovedi cu argumente că greşesc şi le veţi arăta unde. Le veţi arăta că ştiţi. Că sunteţi informaţi. Că sunteţi puternici. Şi că sunteţi mulţi. Îi veţi dovedi cu propriile argumente. Le veţi şterge zâmbetele arogante de pe sub mustăţile mulţumite.
 
Citiţi, documentaţi-vă corect tocmai pentru a nu face jocul nimănui, pentru ca nimeni să nu spună că aţi fost manipulaţi de cutare sau cutare. Ieşiţi pentru voi şi pentru ideile voastre. Nu ale altora.
 
Nu vă îndemn nici să ieşiţi, nici să staţi în case. Vă îndemn să citiţi, să vă faceţi propriile idei şi propriile alegeri. Să fiţi informaţi. Să fiţi puternici. Şi atunci vom vedea dacă mai merge principiul „divide et impera“!
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii