Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:07 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A murit generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial

ro

16 Jan, 2020 11:27 4100 Marime text
A murit generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas, veteran al celui de-Al Doilea Război Mondial și cetățean de onoare al municipiului Târgu Jiu!

Venerabilul veteran s-a născut în satul Turcinești, jud. Gorj, pe data de 23 august 1925, într-o familie cu 5 copii. După absolvirea cursurilor școlii primare a fost încadrat copil de trupă la Regimentul de Gardă „Mihai Viteazul”, cunoscând astfel, de la o vârstă fragedă, viața grea și aspră din timpul războiului. În paralel cu școala generală a reușit să urmeze și cursurile Academiei Regale de Muzică și Artă Dramatică, București.
 
A participat la cel de-Al Doilea Război Mondial, în perioada 1941-1944, cu Regimentul de Gardă 6 „Mihai Viteazul” - Compania de Cercetare, în campania din Rusia. A fost grav rănit și lăsat, astfel, la vatră.
 
După război și-a completat stagiul militar la Regimentul 5 Artilerie Grea Brașov, apoi a urmat cursurile Școlii Militare de Subofițeri Breaza, obținând gradul de sergent major. A ocupat mai multe funcții în cadrul armatei, perfecționându-se continuu. Astfel, în anul 1956 a absolvit Academia Militară- Facultatea de Arme Întrunite, iar în anul 1971 a absolvit cursul post academic superior de cibernetică și cursul postuniversitar de management consulting.
 
A ocupat funcții importante în toată cariera militară, printre care amintim funcțiile de cadru didactic din cadrul Facultatății de Arme Întrunite - Academia Militară, șef sisteme informatice la Marele Stat Major, iar spre finalul carierei, comandant al Centrului Militar Gorj.
 
După trecerea în rezervă a fost, pentru o perioadă de 3 ani, primar al comunei Turcinești, iar din 1990 președinte al Filialei Gorj a Asociației Naționale a Veteranilor de Război.
 
Generalul-locotenent (rtr.) Constantin Ispas a publicat mai multe lucrări științifice și manuale necesare studenților la Academia Militară, precum și lucrări istorice printre care menționăm: „Nemuritorii”, „Generali Gorjeni, valori ale neamului românesc”- 2002, „Vitejii Gorjului - Cavaleri ai Ordinului Mihai Viteazul”-2004, „Lelești, vatră de eroi și viteji”- 2017, Revista „Onoare și Jertfă”- redactor șef ș.a.
 
Pentru întreaga activitate desfășurată în slujba patriei, în anul 2018, i s-a conferit titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Târgu Jiu”.
 
Cu prilejul împlinirii a 74 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, la data de 8 mai 2019, s-a desfășurat Ceremonia de comemorare a Zilei Victoriei, organizată în orașul Zvolen, Slovacia.
 
La finalul ceremoniei, Excelența Sa, domnul Andrej Kiska, președintele Slovaciei, a acordat decorații veteranilor de război care au luptat pe teritoriul acestei țări. Dintre cei 7 luptători decorați, 3 au fost români, printre care și general-locotenent (rtr.) Constantin Ispas.
 
Sursa foto+text: Direcţia Calitatea Vieţii Personalului din Ministerul Apărării Naţionale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii