Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
13:09 22 05 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial E timpul ca Farul să lumineze şi în propria ogradă!

ro

03 Feb, 2016 00:00 1572 Marime text

 
Aflată în căutare de jucători tineri pentru completarea lotului, FC Farul trebuie să le dea o şansă şi juniorilor din pepinieră. Au venit la probe fel de fel de fotbalişti, de la fel de fel de echipe, însă, cum au ajuns, aşa au plecat. De ce să cauţi jucători pe la Borcea, Feteşti, Popeşti Leordeni sau la CS Sf. Pantelimon, când ai destule soluţii, fotbalişti mult mai buni, chiar în propria ogradă?
 
Mereu o problemă spinoasă la FC Farul, care a născut multe comentarii, promovarea tinerilor din propria pepinieră este, sezon de sezon, de actualitate, mai ales de când Federaţia Română de Fotbal a impus, la Liga a 2-a, obligativitatea folosirii pe toată durata partidei a doi jucători de până în 19 ani. În acest sens, trebuie să ai în lot mai mulţi fotbalişti de această vârstă, iar de la reluarea pregătirii, în 2016, constănţenii s-au lansat iar în căutări. Farul a „bătut“ departe, în afara Constanţei, „luminând“ şi pe la Borcea, Feteşti, Popeşti Leordeni sau Bucureşti, însă de fiecare dată fără folos. Unul dintre aceşti jucători a fost înlocuit, într-un meci-test, după numai 30 de minute de la startul acestuia, ceea ce spune multe.
 
În acelaşi timp, Farul are o grupă foarte bună de juniori, cea care joacă în Liga Elitelor Under-19, unde ocupă locul trei, după FC Viitorul şi Dinamo. Deşi cu jucători mai mici ca vârstă decât restul adversarilor, trupa pregătită de Ionel Melenco a pornit excelent în campionat şi a condus o perioadă în clasament, graţie unei lungi serii de victorii consecutive. A înregistrat prima înfrângere abia în etapa a 11-a, având la acea dată un bilanţ de opt victorii, două egaluri şi un eşec. E timpul să fie băgaţi în seamă şi aceşti puşti!
 
În tur, „marinarii“ s-au bazat preponderent pe portarul Gudea şi pe mijlocaşul Mihai Ion ca titulari în rolul celor doi juniori U-19. Au fost aduşi din afara Constanţei, dar s-au dovedit cărţi câştigătoare. Pe lângă ei, au fost opriţi în lot (fiind rezerve sau chiar şi jucând) Ţăranu, Suciu (ambii, constănţeni), Dinu (rezerva de portar) ori Alexandru Matei, fratele lui Cosmin Matei. Pentru retur, în condiţiile mai multor plecări, Farul caută iar juniori U-19.
 
Cum spuneam, primul trial n-a dat rezultate, ceea ce l-a determinat pe antrenorul Constantin Gache, uşor nemulţumit, să apeleze la jucători de la grupa Under-19. Pe mai mulţi dintre ei, precum Cristea, Vlăescu, Zugravu, Airinei sau Benghea, i-a chemat la antrenamentele echipei mari.
S-a spus că presiunea obţinerii de rezultate imediate a stat în calea promovării de mai mult timp a juniorilor. Însă mai bine mai târziu decât niciodată. Acum, echipa e puternică, sunt mulţi fotbalişti experimentaţi şi de valoare în lot, astfel că riscul folosirii tinerilor ar fi mai mic. Şi, în plus, pe lângă asemenea jucători, altfel ar creşte şi ei. O astfel de strategie ar fi şi pe placul publicului, sensibil la dovezi de patriotism local. Chiar dacă, în această perioadă, puştii au un program încărcat la şcoală, s-ar putea găsi soluţii pentru integrarea lor în lot. O asemenea măsură ar fi una cu bătaie lungă, de viitor şi numai în folosul Farului.               
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii