Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:43 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cozonacul de lux, în epoca instabilității

ro

28 Nov, 2022 00:00 1527 Marime text
  • Toate magazinele s-au umplut de produsele specifice sărbătorilor de iarnă, iar prețurile nu sunt nici ele mai prejos!
Am urmărit în ultimele luni cum prețurile au început să se ridice la cer la absolute toate produsele. Prețul la ulei s-a dublat, cartofii costă aproape cât erau cartofii dulci acum ceva timp, pâinea la un leu nu mai există, iar alte produse au crescut și ele odată cu creșeterea cheltuielilor de producție, transport etc.
 
Și se apropie sărbătorile, iar românii se apucă să își facă calculele pentru masa de Crăciun, cadouri, deci oamenii dau buzna prin hipermarketuri și mall-uri pentru a analiza și a face o parte din shopping.
 
Și ajungi la raionul de cozonaci, panettone și alte specialități de-ale gurii de sezon. Te uiți la prețuri, ștergi ochelarii pentru că poate încă sunt aburiți, te uiți iar la prețuri, îți dai cu apă pe globul ocular, te uiți iar la prețuri, faci trei pași înapoi și cruce. Nu se schimbă nimic, prețul rămâne acesta.
 
85 lei. Un panettone classic, cu puțină ciocolată înăuntru. Mă uit în dreapta. 59 lei, unul mai mic, cu stafide. Văd un preț de 35 lei puțin mai încolo – era un panettone de buzunar, sau cum se spune la varianta mică. Caut cozonaci – cel classic Boromir se apropie de 30 lei, cu diverse arome și specialități merge spre 40.
 
Nu sunt cel mai zgârcit om de pe planetă, dar mă pun în locul cuiva care are o pensie de 1.800 lei și îi simt confunzia de la raion ca și cum ar fi a mea. Cum să pregătești o masă de Crăciun decentă, când amărâtul de cozonac costă cât era, probabil, bugetul pe câteva zile al unui bătrân pentru mâncare?
 
Nu zic de alte ciocolate, pachete cadou și ce mai găsești în acest sezon. Am fost și pe la un mare comerciant de jucării și decorațiuni și dai 100 lei pe două decorațiuni amărâte pe care le arunci într-o cutie după o lună și uiți de ele câțiva ani.
 
Consumerism, mon cher!

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii