Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial. Cine ne păzeşte? Nu veniţi doar când sunteţi chemaţi. Vrem să fim în siguranţă!

ro

14 Sep, 2017 00:00 2855 Marime text
A început anul şcolar, au început şi elevii să apară pe străzi, de la cei mici, de clasa 0, şi până la liceeni. Pe cale de consecinţă, vor apărea în curând şi agresiunile de tot felul asupra elevilor, iar oamenii legii vor începe, inevitabil, să... împartă pliante. Pe bune? Da, pe bune. Acuşi-acuşi apar campaniile de prevenţie în şcoli, licee şi în stradă, cu fluturaşi intitulate sugestiv „Cum să nu devii o victimă“ sau aşa ceva.
 
Nu aş vrea să fiu înţeles greşit, nu am nimic împotriva campaniilor de genul acesta, sunt bine-venite şi ele. Dar nu mai bine, în locul unor asemenea fluturaşi, am împărţi în şcoli, licee şi în stradă datele de contact ale poliţiştilor, ale jandarmilor, ale poliţiştilor locali, ale paznicilor (sau ale oricui din această categorie) care au diferitele zone din oraş sub supraveghere? Nu mai bine informăm clar unde şi cum putem da de aceştia, unde să fugă copilul dacă îi fură vreun infractor ghiozdanul şi îi mai dă şi două palme, eventual? Sau nu mai bine îi vedem direct pe stradă, la colţul şcolii, în intersecţii, pe lângă licee pe aceşti oameni ai legii, şi nu împărţind pliante 20 de minute, ci efectiv supraveghind obiectivul cu pricina, eventual patrulând?
 
Cred că o vizibilitate sporită a oamenilor legii pe stradă şi în locurile publice ar descuraja mai mult faptele antisociale decât fluturaşii care te învaţă cum să nu devii o victimă.
 
Adică, evident, şi noi, cetăţenii, trebuie să fim conştienţi de anumite riscuri la care ne expunem singuri şi să le diminuăm cât ne stă în putinţă. Sens în care, în opinia mea, părinţii nu ar trebui să îşi lase copiii să meargă la şcoală (chiar şi la liceu) cu cele mai scumpe gadgeturi ori cu telefoane şi accesorii de ultimă generaţie, ce acţionează ca un magnet pentru răufăcători. Iar acesta e doar un exemplu. Şi noi trebuie să fim responsabili. Dar dacă totuşi se întâmplă ceva, nu ar fi mai bine să poţi alerga la poliţistul, jandarmul, paznicul, poliţistul local din colţul străzii?
 
Din păcate, la noi, oamenii legii vin după ce eşti bătut, tâlhărit ori, mai rău, înjunghiat (vezi cazul de la Delfinariu).
 
Nu sunt poliţişti suficienţi? Foarte bine, să se facă angajări. Nu mă interesează cât de complicat este şi ce efort presupune. Statul ne ia bani prin taxe şi impozite. E simplu. Vrem să fim în siguranţă, pe străzi, în autobuze.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii