Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:06 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Bullying-ul pe rețelele de socializare, un real pericol pentru copii. Tu știi ce face al tău pe Instagram?

ro

29 Sep, 2018 00:00 2883 Marime text
Tehnologia a ajuns să fie parte predominantă a vieții noastre, chiar, pe alocuri, să ne controleze. Aproape toată lumea are un cont pe o rețea de socializare, acces la internet de pe telefonul mobil, un card bancar controlat prin aplicații online, acces la plata online a facturilor, iar lista poate continua.
 
Ne supraveghem copiii la grădinițe printr-o aplicație online unde îi putem vedea cum sunt tratați cu ajutorul camerelor de supraveghere. Dar, odată ce ajung la o vârstă cât de cât independentă, copiii sunt vulnerabili pe rețelele de socializare, iar aceștia pot fi ușor victime ale fenomenului de bullying online.
 
Dacă în urmă cu câțiva ani ne confruntam cu acest fenomen în mediul offline, adică în viața reală, iată că acesta avansează odată cu societatea și își mută „domiciliul” pe internet. De la amenințări prin mesaje private, la publicarea de fotografii amenințătoare. De la trucarea unei imagini pentru a-și bate joc de cineva, la spargerea contului și postarea în numele victimei a mesajelor obscene. Toate aceste acțiuni pot afecta psihologic un copil, iar efectele sunt pe termen lung. De la incapacitatea de a se integra în societate se poate ajunge la boli psihice grave.
 
Nu susțin nici controlul absolut al părintelui, asta pentru că și eu am avut libertatea dorită pe rețelele de socializare, însă nu este ok să lași un copil de 12 ani să stea necontrolat pe diverse site-uri și rețele de socializare, unde, pe lângă colegi, prieteni sau rude, sunt prezenți și mulți agresori.
 
Iar cum Facebook este atât de răspândit, majoritatea tinerilor s-au mutat pe Snapchat sau Instagram, rețele mai puțin cunoscute de părinți, care încă se obișnuiesc cu reacțiile Love sau Haha de pe prima platformă de socializare menționată. Așa că propun să lăsăm pozele cu pisici și trandafiri de pe rețele și să purtăm o discuție cu copiii, cărora oricum le este teamă să vorbească despre bullying.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii