Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:34 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Au votat moldovenii să se întoarcă în timp cu 20 de ani?

ro

14 Nov, 2016 00:00 4305 Marime text
Ieri, moldovenii au fost chemaţi din nou la urne să îşi decidă viitorul. Dacă pe 30 octombrie anul curent aceştia nu şi-au putut desemna un nou preşedinte pentru ţara lor, întrucât niciun candidat nu a obţinut nici măcar jumătate dintre voturile alegătorilor care au participat la aceste alegeri, ieri, moldovenii au avut de ales între primii doi candidaţi care au obţinut cele mai multe voturi în primul tur, respectiv preşedintele Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, şi preşedintele Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu. Vă reamintesc că este pentru prima dată când preşedintele Republicii Moldova va fi ales prin vot direct de către cetăţeni, şi nu de către Parlament, aşa cum s-a întâmplat în ultimele două decenii.
 
Pentru că acest vot este, poate, unul istoric, moldovenii din Diaspora au ieşit la vot în număr foarte mare. Astfel, s-au format cozi de zeci de metri la secţiile de votare deschise în Italia, Rusia şi România. La Ambasada Republicii Moldova în Bucureşti, oamenii au declarat că au ieşit la vot pentru că au, în primul rând, o datorie faţă de ţară şi faţă de cei rămaşi acasă. Ca o ironie a sorţii, vântul în faţa ambasadei bătea dinspre vest, sigur, fără vreo legătură cu alegerile noului preşedinte al Moldovei.
Cu toate acestea, favoritul acestor alegeri este socialistul pro-rus Igor Dodon, câştigător detaşat al primului tur. Rivala acestuia, Maia Sandu, cu viziune pro-europeană, este însă susţinută în special de tineri.

Cum este afectată România de rezultatul alegerilor prezidenţiale din Moldova

Republica Moldova este una dintre ţările vecine României şi, vrem, nu vrem, suntem influenţaţi de rezultatul alegerilor prezidenţiale de acolo. Pentru noi, cel mai bine ar fi ca Moldova să fie condusă în următorii ani de un preşedinte cu valori europene, care să respecte drepturile propriilor cetăţeni, un preşedinte care să vrea o ţară liberă şi să construiască din Moldova un competitor economic puternic. În cazul în care la cârma ţării ar ajunge un preşedinte pro-rus, Moldova nu ar mai fi o ţară apropiată de România, ci o ţară apropiată de Rusia, transformată într-o anexă a teritoriului condus de Vladimir Putin. Republica Moldova ar deveni o ţară aflată sub papucul lui Vladimir Putin. Acest vot este unul crucial, întrucât, de acum încolo, se va decide care va fi traseul urmat de săraca ţară a moldovenilor. Fie se va îndrepta către Uniunea Europeană, fie îşi va continua drumul spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia. Ca să fie şi mai clar, Dodon susţine anularea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană, ceea ce însemnă că cetăţenii moldoveni îşi vor pierde dreptul la libera circulaţie în Uniunea Europeană. Ceea ce ar putea fi foarte trist! Am avut colegi de facultate şi colegi de muncă din Republica Moldova care îmi povesteau că, atunci când au păşit în alte ţări, şi-au dat seama cât de înapoiată era Moldova! Acest vot poate duce Moldova înapoi în timp cu 20 de ani sau o poate îndrepta spre un viitor european!

Analiştii politici aseamănă rezultatul alegerilor din Moldova cu rezultatul alegerilor prezidenţiale din România

Astăzi aflăm rezultatele alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, însă analiştii politici asemănă rezultatul alegerilor din Moldova cu rezultatul alegerilor prezidenţiale din România. Forţa reţelelor sociale a scos, anul trecut, românii la vot şi, deşi unul dintre candidaţi avea mari şanse, acestea scădeau pe măsură ce tot mai mulţi români din Diaspora luau cu asalt secţiile de votare. În final, candidatul care în primul tur avea slabe şanse a fost câştigător. Analiştii politici internaţionali spun că situaţia s-ar putea repeta acum în Republica Moldova. Dacă în primul tur Dodon a fost câştigător detaşat, cu zece procente în faţa Maiei Sandu, nu însemnă că rezultatul se va repeta şi în turul al doilea. Lupta a fost strânsă, dar moldovenii şi-au ales viitorul, iar rezultatul îl vom afla astăzi!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii