Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

După ger, vine nota de plată

ro

11 Feb, 2012 00:00 1502 Marime text
Camelia-Balan.jpgViscolul trece, facturile abia vin. Constănţenii care au plătit în luna decembrie peste 800 de lei la căldură vor ajunge să achite şi 1.000 de lei pentru că au îndrăznit să-şi încălzească apartamentele. Se anunţă un dezastru în bugetele acelora care au beneficiat de agent termic mai mult nesubvenţionat decât subvenţionat. Primarul Constanţei s-a spălat pe mâini de odioasele facturi, lamentându-se în stânga şi-n dreapta că cei de la Guvern sunt vinovaţi de costurile astronomice, prin tăierea subvenţiei la căldură. Ce-i drept, Guvernul a luat... dar Mazăre a dat neputincios din umeri. Pentru a fi sigur că s-a făcut înţeles, el a umplut cutiile poştale cu scrisori pentru a le explica cetăţenilor cum stă treaba cu subvenţionarea căldurii în acest an. Dar ghinion, electoratul a înţeles ce a vrut şi i-a arătat cu degetul primarului spre Năvodari, unde preţul gigacaloriei este la fel ca anul trecut şi nu dublu ca la Constanţa. Aşa se face că la Năvodari gigacaloria costă 186 lei, în timp ce la Constanţa a ajuns la o valoare de coşmar, şi anume 338 de lei. La Năvodari este posibilă existenţa facturilor normale la întreţinere, la Constanţa nu. Distribuţia agentului termic, pierderile din sistem reprezintă cotă parte din preţul umflat al gigacaloriei pe care constănţenii îl suportă astăzi. De ce Primăria nu a investit până acum bani în modernizarea regiei de distribuţie a agentului termic pentru a se pune capăt pierderilor, ineficienţei, costurilor anormale? Pentru că nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea situaţiei, care solicita seriozitate şi o intervenţie rapidă, RADET a rămas cu pierderile, iar CET-ul cu preţurile astronomice. De ani de zile, edilul ameninţă că va moderniza CET-ul, mai nou vorbeşte despre înfiinţarea unuia nou. În tot acest răstimp, Mazăre nu a făcut altceva decât să promită marea cu sarea constănţenilor. Acţiunile prost gândite se întorc acum ca un bumerang împotriva făptuitorului. În lipsa subvenţiei de la Guvern, s-a ajuns la formarea unei gigacalorii gigant pentru populaţie, o gigacalorie ce înghite fără saţ pierderile din sistem şi costurile uriaşe ale producerii agentului termic. Notele de plată, venite în urma indiferenţei aleşilor locali, sapă la bugetul familiilor din oraş, care aşteaptă cu nervi şi nerăbdare vara pentru a se debranşa şi a-şi monta centrale termice. Constănţenii au avut încredere în primarul lor şi au sperat că vor trece iarna cu bine, în ciuda deciziei Guvernului de a tăia subvenţia la gigacalorie. Dar pentru că factorii de decizie locali nu s-au îngrijit din timp să asigure un cost decent pentru încălzirea apartamentelor, se anunţă o vară lungă şi dezolantă pentru RADET, o vară a debranşărilor în masă. Mai are rost în aceste condiţii înfiinţarea unui nou CET sau modernizarea RADET-ului? Dacă RADET-ul nu va falimenta între timp, cele două proiecte poate că vor supravieţui...
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Patrocle 25 Feb, 2012 21:01 Pretul gigacaloriei daca a fost impus de Guvern a fost numai pentru Constanta? Pentru cei de la Navodari cum se poate sa fie asa mic? Cred ca este meritul primarului. Ii propunem primarului de la Navodari sa candideze pentru Primaria Constanta. Il vom vota cu draga inima! Ne-am cam saturat de promisiunile lui Mazare.
  • Grigore 12 Feb, 2012 04:53 De unde credeti voi ca pot veni banii? Consumi platesti, asta este , pomana cine s-o plateasca?
  • Teofil 11 Feb, 2012 08:57 Oare domnul Primar tot de la CET se incalzeste ,sau foloseste calorifere de 18 ani|Sa-i fie rusine si lui si celor care voteaza asa edil.
  • c.constantin 11 Feb, 2012 05:32 Pretul real platit e de 419 roni ( TVA)si asta datorita,in exclusivitate,edilului exotic cu nume de pastaie,care numai alaturi de constanteni nu a fost !!! Cat cinism,sa impovarezi un oras intreg,cu un bir termic si tu sa te eterizezi in locatii calde !!?