Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:13 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dreptul meu e strâmb, iar România-i murdară

ro

22 Oct, 2012 21:00 2619 Marime text
ada_codau.jpgLa piesa tristă din 9 decembrie la care se va râde fals vom fi chemaţi la urne ca să ne exprimăm dreptul. Prin intermediul presei scrise, prin intermediul publicităţii outdoor, prin toate mijloacele de manipulare ordinară, prin vocile nesimţite care se vor insinua din televizoare în casele noastre vom fi direcţionaţi către secţiile de votare ca să ne exercităm, fireşte, dreptul.

Dreptul ăsta care a luat, după Revoluţia din decembrie '89, chipuri din ce în ce mai hidoase, mai triste. L-aş întreba pe fiecare candidat la parlamentarele din decembrie ce drept pot eu să-mi exprim în condiţiile în care nu am cu cine să votez? De ce drept să mă folosesc dacă în colegiul meu candidează nu unul, nu doi, ci - să zicem - patru caraghioşi siniştri? Ce să (mai) fac cu dreptul meu în contextul în care cel care-mi cerea votul în urmă cu patru ani mi-l mai cere o dată, fără a se sinchisi de faptul că eu ştiu că a derulat, în timpul mandatului, contracte, afaceri de zeci de milioane de euro cu statul, prin interpuşi, desigur, eu ştiu că s-a aflat, la un moment dat, într-un conflict de interese, ştiu că e un rasist notoriu, un sfertodoct şi-un nesimţit? Ce să fac cu dreptul meu?

Cui să dau votul meu? Vreunui traseist fără convingeri, păpuşă de paie care se vinde ieftin şi care se-nchină la preşedintele-şef-patron de televiziune? Vreunui posibil ex-colaborator al fostei Securităţi? Vreunui paraşurat de la Bucureşti sau din alt judeţ care vrea să-i convingă pe constănţeni că marea cu sarea există şi chiar se dă la pachet, după votul din 9 decembrie? Sau că marmota nu mai înveleşte ciocolata în staniol, ci etica şi integritatea?

Societatea Academică din România şi Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) au demarat un proiect numit „Verifică integritatea candidatului tău". Dacă ar trece prin sita acestor criterii, candidaţii la parlamentare, colecţia toamnă - iarnă 2012, s-ar „cerne" drastic. Aşa cum se cerne grâul de neghină. Au colaborat candidaţii cu fosta Securitate? Au deţinut ei funcţii în aparatul comunist? Ce funcţii politice şi administrative au ocupat după 1989? Au migrat de la un partid la altul? Au făcut-o tur - retur? Funcţionează după principiul nepotismului? Derulează contracte generoase cu statul, deci pe bani publici? Ce datorii către stat au firmele lor? S-au aflat în stare de incompatibilitate? Au condamnări? Arestări? Sunt sponsori ai partidelor politice?

Scrutinul din 9 decembrie este unul ingrat. Nu (prea) am cu cine să votez. Sunt din nou în postura cetăţeanului turmentat. Ca de atâtea alte ori, de altfel, în ultimii ani. Dreptul meu a devenit strâmb pentru că a tot fost călcat în picioare de gaşca de băieţi deştepţi care ştiu cum să se mişte ca să mulgă de la stat, de oameni al căror loc este efectiv pe câmp, dar care se încăpăţânează să demonstreze contrariul. Cu dreptul meu strâmb, dar mai ales cu păpuşile Muppets candidând, România s-a cam murdărit.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Dan P 23 Oct, 2012 08:11 Nota 10 ca de obicei