Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:07 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cum încearcă PSD să-și scape incompatibilii de interdicții dictate de ANI, de pe urma conflictelor de interese

ro

30 Apr, 2020 00:00 4307 Marime text

În plină criză generată de coronavirus, când oamenii sunt mai preocupați de ziua de mâine și mai puțin de ce fac politicienii, era cât pe ce să treacă un proiect de lege, care arunca în derizoriu ideea de integritate în funcțiile publice.
Deputaţii din comisiile de specialitate au reușit să introducă un nou articol în proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ, în sensul stabilirii unor condiţii referitoare la validarea mandatelor de consilier local şi de primar, precum şi la participarea la alegerile locale din acest an.
Din fericire, proiectul a fost retrimis la comisii, unde va fi confruntat cu punctul de vedere al Agenției Naționale de Integritate, care susține că legea adoptată deja de Senat la propunerea PSD și transmisă Camerei Deputaților, referitoare la completarea Codului Administrativ are mai multe hibe.
ANI arată care sunt pasajele cu probleme. Cele în care inițiatorii propun stabilirea faptului că la alegerile locale pot candida pentru funcția de primar doar persoanele care "nu au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate, cu mai puțin de 3 ani înainte de data alegerilor".
În același sens,"la alegerile locale din anul 2020 nu pot candida și ocupa functii de ales local persoanele care au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate, constatate prin rapoarte de evaluare întocmite de Agenția Națională de Integritate, în condițiile legii, comunicate cu mai puțin de 3 ani înainte de data alegerilor", respectiv, "pot candida și ocupa funcții de ales local persoanele în privința cărora s-a constatat prin rapoarte de evaluare întocmite de ANI (...) comunicate cu mai mult de 3 ani înainte de data alegerilor că au săvârșit fapte care au determinat existența conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate".
ANI mai precizează că "propunerea legislativă denotă o serie de necorelări și contradicții cu alte norme aflate în vigoare și poate conduce la ștergerea unor interdicții aplicate aleșilor locali și la imposibilitatea aplicării hotărârilor judecătorești definitive și irevocabile prin care se mențin rapoartele de evaluare."
Cu alte cuvinte, prin acest proiect de lege, făcut cu dedicație pentru majoritatea primarilor și consilieri găsiți incompatibili sau în conflict de interese de ANI, membri ai PSD, li se dă acestora posibilitatea de a candida la următoarele alegeri.
Practic, inițiatorii, confundă în mod voit termenul de prescripție a răspunderii administrative cu termenul de decădere de 3 ani, pentru a scurta sau a înlătura complet interdicția de a mai ocupa funcții sau demnități publice.



 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii