Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
02:21 24 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiect de Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia

ro

24 Nov, 2020 06:26 2472 Marime text
  • Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia.

La data de 2 noiembrie a fost postat pentru dezbatere publică pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor un proiect de Hotărâre de Guvern privind extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța – zona Midia.

Conform actului normativ care se va adopta se are în vedere „Extinderea regimului de zonă liberă în portul Constanța - zona Midia - pe suprafața de 8.239.358 m2, conform delimitării teritoriale, va avea drept consecință susținerea dezvoltării de noi facilităţi pentru operarea mărfurilor şi, implicit, creșterea traficului de mărfuri în portul Constanța, fapt care conduce la atingerea obiectivelor din Master Planul General în Transporturi”.

„Există suprafețe de teren în zona Midia care nu sunt încă dezvoltate, și anume: 73 ha (fără cheu de acostare) care sunt închiriabile și 48 ha nesistematizate ce necesită lucrări de viabilizare” sea arată în noul proiect de HG.

Odată cu extinderea regimului de zonă liberă, valoarea economică a acestor suprafețe portuare va crește semnificativ, împreună cu dorința unor operatori economici de a se instala în zona Midia a portului Constanța pentru a desfășura activități cu valoare adăugată.

Beneficierea de facilități de zonă liberă în conformitate atât cu normele europene cât și cu cele interne în vigoare va face din zona Midia a portului Constanța o zonă atractivă pentru marii investitori în domeniu, cu importante avantaje economice pentru toate părțile implicate.

Măsura preconizată va conferi același regim vamal, echitabil, operatorilor portuari care, în prezent, sunt tratați diferențiat, în funcție de legislația aplicabilă celor două zone din același port.
 
Având în vedere că autoritatea vamală trebuie să își desfășoare activitatea în zona Midia a portul Constanța conform legislației vamale unionale și naționale, este necesară suplimentarea cu 11 posturi a personalului Biroului vamal Constanța.
 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta

 

Ti-a placut articolul?

Comentarii