Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Platforma Gloria. 44 de ani de la intrarea în funcțiune. Acum este istorie

ro

16 Sep, 2020 01:47 4231 Marime text
  • Platforma de foraj marin Gloria a fost concepută ca o platformă de tip autoridicătoare cu patru picioare cu zăbrele din material tubular.

Platforma Gloria. Astăzi se împlinesc 44 de ani de când a început să foreze, la16 septembrie 1976, la o distanță de 72 Mm în largul Mării Negre, la o adâncime maximă a apei de 90 metri.

Era prima platformă de foraj românească. A fost lansată la apă la 9 noiembrie 1975.

Platforma de foraj marin Gloria a fost concepută ca o platformă de tip autoridicătoare cu patru picioare cu zăbrele din material tubular.

Platforma a fost realizată cu utilaje și instalații realizate la Galați, București, Reșița, Timișoara, Bârlad, Câmpina, Oradea, Roman, Cluj-Napoca, Ploiești și Arad.
 
A fost construită după o licență americană (Offshore CO, SUA).
 
În 1980, platforma Gloria a finalizat forajul la sonda Lebăda 8 – care a devenit prima descoperire comercială offshore de hidrocarburi din România.

În perioada 1976-1986, Gloria a funcționat ca platformă de foraj, forând 17 sonde cu o lungime cumulată de aproximativ 50.000 de metri.
În perioada 1987-1998, Gloria a fost folosită ca platformă de producție pentru primul zăcământ offshore pus în producție în România – Lebăda Est.

Caracteristici:

Lungime: 73 m
Lățime: 41 m
Suprafața: 2500 m2
Înălțimea turlei: 70 m
Înălțimea bordului liber: 12 m
Greutate totală: 7000 t
Picioare de susținere: 4 x 122 m
Adâncimea de foraj: 6000 m
Echipaj: 70 oameni
Alte dotări: stații radio, elicoptere, nave speciale de legătură cu țărmul.

A fost scoasă din funcțiune anul trecut

La 23 mai 2019 OMV Petrom, proprietarul platformei, a anunțat că începe demersurile pentru dezafectarea platformei de foraj marin autoridicătoare Gloria ajunsă la limita duratei de viață după 40 de ani de utilizare.

Este un proces complex, care se va desfășura pentru prima oară în România.
 
GSP Offshore, o companie românească, a câștigat licitația pentru serviciile de dezafectare a platformei, cu o valoare estimată de 5 milioane de euro.
”Platforma Gloria și-a adus din plin contribuția la aprovizionarea cu energie a României. Producția sa cumulată în ultimii 20 de ani este echivalentă cu peste 20 de milioane de plinuri auto și cu energia necesară pentru a încălzi peste 170.000 de locuințe. Însă, platforma a ajuns la limita duratei de viață și se impune dezafectarea acesteia. Vom face toate eforturile ca acest proces să se desfășoare în mod eficient și în siguranță. Platforma Gloria va rămâne în istoria industriei offshore din România. Vom opera în continuare celelalte șase platforme de producție offshore, care asigură peste 16% din producția grupului”, a declarat Peter Zeilinger, membru al directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea de Upstream.

 
Sursa foto: Arhivă ZIUA de Constanta
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii