Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:14 14 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice

ro

16 Jul, 2002 00:00 781 Marime text

Sistemul va avea doua componente principale * e-Tax raspunde cerintelor MCTI de a construi un sistem pilot care sa demonstreze viabilitatea tehnologica a platii electronice a taxelor * Se va permite initierea unor plati de la distanta * Noua tehnologie va permite efectuarea de plati si incasari si de la terminale din cadrul si din afara retelei proprii a Administratiei Financiare

Comertul electronic stimuleaza deja cererea pentru noi instrumente de plata. Aceste mijloace noi de plata (cum ar cardurile bancare, tehnologiile Internet, sistemele de plati electronice etc.) au inceput sa aiba deja impact asupra economiei. In alte tari europene exista initiative pentru extinderea mecanismelor de plati electronice pentru plata taxelor, impozitelor si a altor debite catre bugetul central sau local. Rostul acestor initiative este de a eficientiza plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice prin: sporirea vitezei de circulatie a banilor; colectarea facila a debitelor de la cetateni in timp scurt; eficientizarea schimburilor economice si comerciale intre intreprinderi; sporirea vitezei de circulatie a documentelor de plata pentru taxe si impozite; reducerea costurilor de emitere si mentinere in circulatie a numerarului; sporirea flexibilitatii si securitatii sistemelor de plati.

Informatii asupra debitelor curente

Sistemul informatic pilot (e-Tax) permite efectuarea platilor pentru taxe si impozite prin mijloace electronice, de catre angajatii MCTI. Sistemul va avea doua componente principale: modul pentru informarea, prin mijloace electronice, a cetateanului asupra taxelor si impozitelor pe care le are de platit, precum si asupra soldului acestora; modul pentru efectuarea platilor pentru taxele si impozitele datorate, utilizand mijloacele electronice de plata, prin plati integrale sau partiale pentru una sau mai multe taxe si impozite.In perspectiva integrarii cu sistemele de plata electronice (cum ar fi cele ale Banc Post SA pentru transfer electronic de fonduri TPII-Y2K si plati electronice eBank), componentele software necesare vor fi probate special pentru acest proiect. Sistemul pilot e-Tax raspunde cerintelor MCTI de a construi o tehnologie care sa demonstreze viabilitatea tehnologica a platii electronice a taxelor. Solutia propusa se bazeaza pe realizarea unui portal pentru plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice, care se poate integra cu: sistemul de plati electronice eBank de la Banc Post SA; sistemul electronic de transfer de fonduri (EFT - Electronic Fund Transfer); TP II - Y2K al Banc Post SA; sistemele de informare pentru contribuabili in timp real ale Ministerului Finantelor Publice. Prin intermediul acestui portal, platitorul de taxe si impozite se informeaza asupra debitelor curente care le are de platit catre administratia financiara, stabileste cuantumul unei plati si efectueaza plata prin mijloace electronice. In lipsa cadrului legal pentru protectia informatiei individuale si in prezenta legilor si regulamentelor aplicabile sectorului bancar (care restrang accesul la informatia individuala doar la posesorul ei), aceasta este o solutie tehnica viabila pentru viitor. Responsabilitatea si controlul asupra datelor utilizate la plata impozitelor si taxelor prin mijloace electronice revin, in acest mod, entitatilor care le poseda (Ministerul Finantelor Publice) sau le utilizeaza nemijlocit in baza unui contract cu platitorul de taxe (cazul bancilor si institutiilor financiare prin intermediul carora se deruleaza platile). Sistemul pilot pentru plata taxelor si impozitelor prin mijloace electronice (portalul e-Tax) propus trateaza in mod confidential informatiile din sistemele administratiei financiare si din sistemele bancii prin care s-a efectuat plata.

Transferul de fonduri

Platitorului de taxe i se elibereaza o dovada de plata electronica sub forma unei scrisori de confirmare semnate electronic prin certificat numeric, cuprinzand identificarea platitorului de taxe - asa cum figureaza ea in bazele de date ale administratiei financiare, identificarea beneficiarului platii, numerele de tranzactii pentru informarea asupra debitelor si pentru platile efectuate si detaliile operatiunilor efectuate. Sistemul pentru "Plata electronica a taxelor si impozitelor (e-Tax)" se bazeaza pe tehnologiile Web. Solutia pilot de plata a taxelor si impozitelor prin mijloace electronice se sprijina pe o infrastructura formata din: tehnologie de acces Internet pentru legatura dintre platitorul de taxe, Ministerul Finantelor Publice si banci, infrastructura de calcul Compaq Computer portal pe platforma de groupware Lotus Notes/Domino, ruland pe sistemul de operare Linux, solutie de acces securizat la bazele de date cu informatia despre debitele contribuabilului, solutie de autentificare a contribuabilului prin dispozitive hardware unice (token), acces pentru plati electronice prin sistem EFT, acces pentru plati electronice prin sistem de plati electronice prin Internet.Peste aceste componente se construieste un Portal WEB securizat cu doua zone principale, una care permite vizualizarea informatiilor despre cuantumul si tipul datoriilor contribuabilului si o alta care permite achitarea imediata a acestora prin intermediul mijloacelor de plata electronice, puse la dispozitia MCTI de catre Banc Post SA. Sistemul va permite efectuarea de plati si incasari si de la terminale din cadrul si din afara retelei proprii a Administratiei Financiare. Se va permite astfel initierea unor plati de la distanta, transferul de fonduri de la platitor (prin banca sa) catre beneficiar realizandu-se prin initierea electronica a ordinului de plata.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii