Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:26 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 30 de societati comerciale au fost privatizate de APAPS anul trecut

ro

15 Feb, 2003 00:00 1055 Marime text

Portofoliul Sucursalei Sud-Est cuprinde 127 firme

Printre firmele care au trecut in patrimoniu privat, in decursul anului trecut, se numara SC Tomis Car SA, SC Vile Cupidon SA Venus, SC Otellya SRL, SC Cina SA * APAPS Sucursala Sud-Est controleaza modul in care cumparatorii respecta clauzele prevazute in contractul de privatizare * Pachetul majoritar de actiuni de la Santierul Naval Constanta a fost vandut de catre sucursala centrala

Institutia care detine un rol cheie in aplicarea strategiei Guvernului privind intregul proces de privatizare si de dezvoltare a sectorului privat in economie este Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiunilor Statului. Institutie de interes public, cu personalitate juridica, aflata in subordinea Guvernului, APAPS este un organism specializat printre ale carui principale obiective se numara vanzarea catre sectorul privat, prin metodele prevazute de lege, a pachetelor de actiuni detinute de stat in societatile comerciale; administrarea, in calitate de actionar semnificativ sau majoritar, dupa caz, a societatilor comerciale aflate in portofoliu, la care statul detine actiuni; restructurarea societatilor comerciale si acordarea asistentei financiare necesare retehnologizarii si modernizarii acestora. La acestea se adauga controlul cu privire la modul in care sunt respectate clauzele din contractele de privatizare, precum si supravegherea societatilor in cauza in ceea ce priveste gradul de realizare a performantelor economice si financiare asumate prin contractul de privatizare si transferul, in conditiile legii, catre unele ministere si autoritati publice locale al activitatii de administrare si vanzare a actiunilor detinute de Autoritatea pentru Privatizare in societatile comerciale, in scopul accelerarii procesului de privatizare si intaririi controlului in perioada post-privatizare. Pentru a detine un control real asupra intregului teritoriu al tarii, APAPS are opt sucursale regionale, la Constanta aflandu-se sediul Regionalei Sud-Est, al carei director este Constantin Radulescu. Sucursala Sud-Est coordoneaza activitatea din sase judete: Braila, Buzau, Constanta, Galati, Tulcea, Vrancea, in portofoliul acesteia fiind cuprinse 127 societati.

Santierul Naval Constanta a fost privatizat in 2002

In perioada ianuarie-decembrie 2002, APAPS Constanta a incheiat contracte pentru trecerea in proprietate privata a capitalului de stat a 34 de societati comerciale, printre care se numara SC Rommega SA, SC Comatec SA, SC 2x1 Holding SA, SC Argentina Market SA, SC Transif SA, SC Tomis Car SA, SC Inel II SRL, SC Gimpex Star SA, SC Dobrolact SA, SC Laborator si Restaurant Tic-Tac SA, SC Nicola Flor SA, SC Otellya SRL, SC Cina SA (toate aceste societati sunt din municipiul Constanta); SC Dromacon SA Techirghiol, SC Magazin Alimentar nr. 3 Navodari, SC Metalica SA Medgidia, SC Agromec SA Chirnogeni, SC Univertis SA Mangalia, SC Romfarm Cris SA Cernavoda, SC Comixtur SA Eforie, SC Vile Cupidon SA Venus. De asemenea - dupa cum a declarat purtatorul de cuvant al APAPS Constanta, Livius Iordanescu - in anul 2002, APAPS Sucursala Centrala a vandut pachetul majoritar de actiuni detinut la Santierul Naval Constanta. La incheierea tuturor contractelor de privatizare, incepand cu 31 ianuarie 2001 si pana in prezent (inclusiv pentru societatile mentionate anterior), s-a tinut cont de o serie de clauze pe care cumparatorii au obligatia sa le respecte, odata cu preluarea capitalului de stat in proprietate privata. Astfel, cumparatorul, in calitate de actionar al societatii, s-a obligat ca in Adunarea Generala a Actionarilor sa nu aprobe modificarea pe o perioada de cinci ani a obiectului principal de activitate al societatii comerciale prevazut in statutul acesteia. In plus, cumparatorul se obliga sa respecte legislatia muncii, sa preia drepturile si obligatiile existente in momentul transferului dreptului de proprietate in privinta contractului colectiv de munca sau a altor intelegeri existente intre sindicat si patronat. Obligatia se aplica si in privinta contractelor individuale de munca, a dispozitiilor legale referitoare la conditiile de munca, salarizare, mentinere a locurilor de munca, la despagubiri in cazul concedierilor colective si a platilor compensatorii. "Respectarea tuturor acestor obligatii este monitorizata de catre APAS Sucursala Sud-Est Constanta", a mentionat Livius Iordanescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii