Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:51 11 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Conditii dure pentru strainii care investesc in Romania

ro

21 Jul, 2003 00:00 812 Marime text

Pentru a porni o afacere, persoanele care provin din alte tari trebuie sa detina cel putin 100.000 de euro pe luna, ca sa poata obtine avizul Agentiei Romane pentru Investitii Straine * Printre altele, ordinul emis de ARIS mai stabileste modul in care persoanele cu cetatenie straina vor obtine avizul pentru viza de lunga sedere in Romania, in vederea desfasurarii unei activitati comerciale

Strainii care vor sa desfasoare activitati comerciale in Romania trebuie sa dovedeasca faptul ca dispun de fondurile necesare pentru a porni afacerea dorita. Potrivit unui ordin emis de Agentia Romana pentru Investitii Straine, acestia trebuie sa detina cel putin 100.000 de euro pe luna pentru a obtine avizul institutiei, fapt pe care il vor demonstra printr-un extras de cont nominal. Actul trebuie sa fie eliberat cu cel mult 30 de zile inainte de data depunerii documentatiei pentru obtinerea avizului ARIS.

Ce trebuie sa cuprinda planul de afaceri

Investitorii straini mai trebuie sa prezinte un plan de afaceri care sa cuprinda date referitoare la felul, locul de amplasare si durata investitiei avute in vedere, precum si cheltuielile cu forta de munca necesara si sa dovedeasca, prin documente originale eliberate de autoritatile competente, ca practica, in tara din care provin, o activitate similara sau asemanatoare cu cea pe care intentioneaza sa o desfasoare in Romania.Planul de afaceri trebuie sa prezinte si segmentul de piata caruia i se adreseaza investitorul, furnizorii sai interni si externi, potentialii clienti, reteaua de distributie, impactul de mediu, protectia activitatii financiare, veniturile, cheltuielile si profitul brut care sunt estimate, indicatorii de eficienta economica, sursele de finantare, investitiile ulterioare, precum si efectele fiscale ale investitiei, inclusiv taxele si impozitele alocate bugetului de stat. Perioada de derulare a proiectului de investitie trebuie sa dureze cel putin un an. Ordinul emis de ARIS stabileste modul in care persoanele cu cetatenie straina vor obtine avizul pentru viza de lunga sedere in Romania, in vederea desfasurarii unei activitati comerciale. Acest tip de viza se acorda pe baza avizului ARIS strainilor care sunt sau urmeaza sa devina actionari sau asociati ai unor societati comerciale, cu atributii de conducere si administrare a acestora. Prin acest aviz, ARIS constata indeplinirea conditiilor tehnice si de utilitate economica a activitatii care urmeaza sa fie desfasurata de catre cetatenii straini.

Mai multe locuri de munca si o tehnologie noua

O alta conditie care trebuie indeplinita pentru a obtine avizul institutiei este ca activitatea investitorului sa fie una benefica economiei nationale, determinand aporturi semnificative de capital, tehnologie si noi locuri de munca. Investitorii straini trebuie sa aduca o tehnologie noua, produsa cu cel mult un an inainte de intrarea in tara si care nu a mai fost utilizata, sa angajeze personal provenit din evidentele agentiilor judetene pentru ocuparea fortei de munca, sa utilizeze materiale prime si furnizori interni, sa nu incalce normele de protectie a mediului inconjurator, sa nu afecteze interesele de securitate si aparare nationala ale Romaniei, sa nu dauneze ordinii, sanatatii sau moralei publice. Pentru a obtine avizul tehnic de specialitate, cetatenii straini actionari sau asociati la o societate comerciala sunt obligati sa prezinte documentele constitutive ale firmei, inclusiv certificatul de inmatriculare eliberat de Registrul Comertului si codul fiscal si sa faca dovada calitatii de administrator. Cetatenii straini care urmeaza sa devina actionari sau asociati trebuie sa prezinte actul notarial care dovedeste obtinerea acestei calitati cu atributii de conducere si sa faca dovada depunerii actelor necesare la Registrul Comertului.Persoanele care provin din Austria, Belgia, Danemarca, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Italia, Irlanda, Luxembrug, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord, Regatul Tarilor de Jos, Canada, Islanda, Norvegia, Elvetia, Japonia, Lichtenstein, Statele Unite, Portugalia, Spania, Suedia, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Cipru, Cehia si Polonia sunt scutite de obligativitatea obtinerii vizei de lunga sedere in Romania pentru desfasurarea activitatilor comerciale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii