Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:02 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ce prevede noul Cod Fiscal Firmele vor plăti impozite majorate dacă nu fac reevaluare

ro

09 Sep, 2011 03:02 1580 Marime text
Firmele vor plăti impozite majorate până la 20% din valoarea de inventar a clădirilor deţinute dacă nu au fost reevaluate în ultimii trei ani, procentajul urcând până la 40% în cazul în care operaţiunea nu a fost efectuată în ultimii cinci ani, potrivit noilor prevederi din Codul Fiscal.

Anterior, Codul Fiscal stabilea că impozitul pe clădiri fără reevaluare în ultimii trei ani era cuprins între 5% şi 10%, cota fiind fixată de către autorităţile locale.

„Această creştere substanţială a nivelului cotelor impozitelor locale aplicabile în cazul clădirilor aflate în patrimoniul firmelor apare ca nejustificată economic, în condiţiile în care, din cauza căderii pieţei de real estate în România, valoarea de piaţă a clădirilor a scăzut considerabil în ultimii trei ani", a declarat pentru MEDIAFAX Dan Schwartz, managing partner la Scot& Company Consulting.

Mai mult decât atât, el spune că noile cote sunt în totală contradicţie cu solicitările venite din partea mediului de afaceri de a se stabili impozite rezonabile pentru clădirile utilizate în scopuri productive sau comerciale şi de respectare a principiului neutralităţii fiscale prin fixarea unor impozite pe proprietăţi imobiliare nediferenţiate în funcţie de proprietarii lor - persoane juridice sau persoane fizice.

„Creşterea abruptă a cotelor de impozitare de la maximum 10% la 30-40% nu va aduce probabil venituri suplimentare la bugetele locale, întrucât societăţile comerciale vor apela la serviciile evaluatorilor autorizaţi pentru a obţine rapoarte de evaluare care confirmă scăderea în valoare a clădirilor deţinute în patrimoniu, şi nu creşterea valorii lor", a mai spus Schwartz.

La începutul lunii septembrie, ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, afirma că firmele care nu vor reevalua clădirile şi le vor menţine la valori care nu reflectă preţul real pentru a plăti impozite mai mici vor fi sancţionate.

Cotele standard la impozitele pentru clădirile deţinute de firme sunt între 0,25% şi 1,5% şi se aplică la valoarea de inventar a clădirii.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii