Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
09:23 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Oficial. De anul viitor se interzice folosirea pesticidelor pe anumite suprafețe agricole!

ro

10 Jul, 2017 20:28 1334 Marime text
Noi reguli în vigoare începând cu data de 3 iulie și care trebuie puse în aplicare de anul viitor. Fermierii trebuie să știe ce decizii s-au luat la Bruxelles și care au impact asupra activitățiilor lor.
 
Un pachet de noi reguli au intrat în vigoare din această săptămână pentru a permite fermierilor să se încadreze mai ușor în setul de reguli pentru schema de înverzire, cunoscută și sub numele de ”greening”. Noile măsuri au drept scop creșterea performanței legate de protejarea mediului la nivelul fermelor, dar și un acces mai facil la sumele alocate ca și plăți directe.
 
Condițiile pentru plata pe înverzire obligă fermierii să respecte trei mari reguli apreciate ca fiind benefice pentru mediu, inclusiv rotația culturilor, menținerea pajiștilor permanente și alocarea unui procent de cel puțin 5% din suprafața arabilă pentru culturi verzi și nu numai. În privința acestui ultim aspect, țările membre au avut libertate în alegerea criteriilor pentru suprafețele pot fi eligibile în Zona de Inters Ecologic (ZIE), în funcție de prioritățile naționale. Astfel, s-au putut include aici terenurile pârloagă, pâlcurile de arbuști și copaci, perdelele forestiere sau solele cultivate cu plante verzi, fixatoare de azot.
 
Noile reguli care intră în vigoare vin ca un rezultat al analizării obligațiilor la plata pe înverzire pentru anul 2016, când s-au constatat ce îmbunătățiri se pot aduce pentru ca fermierii că respecte mai ușor condițiile de eligibilitate, dar și să contribuie mai mult la protejarea mediului, inclusiv a biodiversității.
 
Printre schimbările-cheie introduse de noile reguli sunt:
– simplificarea definiției pentru ce se constituie ca Zonă de Interes Ecologic (ZIE) și ce condiții trebuie îndeplinite ca suprafața să devină eligibilă în acest sens;
– o mai mare flexibilitate pentru ceea ce se califică parte a ZIE, în special cu privire la aspectele ce țin de arealul natural;
– o mai mare flexibilitate pentru statele membre UE în legătură cu perioadele impuse pentru rotația culturilor, în funcție de condițiile climatice specifice;
– clarificări pentru terenurile pârloagă ce pot intra în ZIE;
– eliminarea termenelor limită pentru însămânțarea culturilor secundare;
– permiterea ca și amestecul de plante fixatoare de azor să fie luate în considerare în ZIE;
– interzicerea pesticidelor pe suprafețele productive sau cu potențial productiv care intră în ZIE.
 
Deși noile reguli au intrat în vigoare din 3 iulie, ele nu trebuie transpuse în legislație și nu se impun ca și aplicare până anul viitor, în 2018. Abi atunci fermierii vor putea depune o nouă cerere unică la APIA în acord cu noile condiții pentru înverzire. Cu toate acestea, multe statele al Uniunii Europene au ales deja să implementeze măsurile pentru ca fermierii să poată beneficia de flexibilitatea noilor reguli chiar din acest an.
 
În România, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu reprezintă o componentă importantă între schemele de plăți directe pe care fermierii le încasează an de an, în baza cererii unice depuse la APIA. Conform OUG 3/2015, fermierii care au dreptul la plata unică pe suprafață aplică în mod obligatoriu pe toate hectarele lor eligibile următoarele practici agricole benefice pentru climă și mediu: diversificarea culturilor, menținerea pajiștilor permanente existente și asigură prezența unei zone de interes ecologic pe suprafața agricolă. Același act normativ stipulează că ermierii în ale căror exploatații terenul arabil este mai mare de 15 ha trebuie să asigure, începând cu anul de cerere 2015, minimum 5% din terenul arabil declarat includ una sau mai multe dintre zonele de interes ecologic.

Articol preluat de pe agrointel.ro 

Ti-a placut articolul?

Comentarii