Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
01:24 23 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Agrointel.ro Lucrări în stupină în luna noiembrie. Pregătirea stupilor pentru venirea iernii

ro

07 Nov, 2016 19:00 703 Marime text
Luna noiembrie este marcată în stupină de ultimele pregătiri pentru venirea iernii. Asigurarea hranei pentru albine trebuie să fie o prioritate, la fel cum trebuie acordată o atenție sporită pentru protejarea stupilor de dăunători.

Deşi ultima lună de toamnă se caracterizează în general prin vreme nefavorabilă intervenţiilor în familiile de albine, apicultorii pot profita de unele zile călduroase atunci când acestea apar, la începutul lunii, pentru a mai îndrepta dacă este necesar o serie de nereguli apărute, este recomandarea Asociației Crescătorilor de Albine din România.

În această perioadă familia de albine se găseşte, în funcţie de temperatura exterioară în diverse situaţii privind formarea ghemului (uşor afânat sau strâns), activităţile acesteia fiind limitate la consum de hrană pentru asigurarea temperaturii interne a ghemului necesară supravieţuirii (24-25º).

Dacă până la acest moment s-au efectuat lucrările pregătitoare iernării nu există motive de îngrijorare privind evoluţia familiilor de albine pe timp de iarnă. Cu toate acestea, vizitele la stupine pot avea în vedere: observaţii asupra zborurilor de curăţire (când timpul permite), foarte benefice pentru o bună iernare şi care oferă informaţii despre starea coloniei de albine, ascultarea acestora cand timpul este mai putin favorabil, asigurarea cu materiale izolante atat la nivel de stup (salteluţe, pernuţe, împachetări laterale) cât şi de stupină (garduri, perdele protectoare), asigurarea că nu există dăunători (păsări, animale) care să le deranjeze.

Stările anormale conduc la neliniştirea albinelor, intensificându-le activitatea de consum şi prin urmare uzura organismului şi încărcarea rectumului. De aceea trebuie acordată o atenţie deosebită evaluării situaţiei din stupină la acest moment, cât timpul mai permite intervenţia în stup.

Text preluat de pe agrointel.ro.

Sursa foto: agrointel.ro

Ti-a placut articolul?

Comentarii