Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:25 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dezvaluiri.ro Dezinformare cu repetiție - Agerpres ne minte că va veni cea mai rece iarnă din ultimii 100 de ani

ro

03 Oct, 2013 17:48 2591 Marime text
Jurnalism de proastă calitate sau interese obscure?

Anii trecuți, mass media română a anunțat că urmează una din cele mai reci ierni din ultimii ani. Anterior, ni se spusese că va fi cea mai rece iarnă din ultimii 1.000 de ani. În ambele cazuri, iarna a fost normală, ba chiar călduroasă, în medie. Oarecum predictibil, toate canalele de știri au anunțat, zilele trecute, că urmează din nou o iarnă-șoc. De data aceasta, a fost aleasă formularea „din ultimii 100 de ani”. Ca și în cazurile precedente, este vorba de o știre falsă, de o dezinformare creată printr-o cascadă de citări, ce fac (aproape) imposibilă aflarea sursei și a adevărului. Mai toate ziarele și televiziunile din România au înghițit nemestecată o știre Agerpres, care, la rândul ei, a citat un cotidian și o altă agenție de presă, ambele din Rusia. Mergând pe firul poveștii, am descoperit că ziarul rus Novîie Izvestia a inventat știrea, întorcând pe dos alte articole de presă, precum și rapoartele serviciului meteo al Rusiei.

Un articol de Răzvan PETRE

Cotidianul în cauză este deținut de ministrul-adjunct pentru resurse naturale al Federației Ruse. Și mai interesant este că Agerpress (agenția de presă a statului român) a revenit asupra subiectului cu un alt articol plin de informații false și argumente fabricate, menite a acredita ideea unei ierni grele.
Agerpres nu este la prima dezinformare de acest gen. În trecut, publicam un articol pe tema unei intoxicări media identice, promovată în presă tot de Agenția Națională de Știri Agerpres. Practic, de fiecare dată în ultimii ani, în lunile septembrie-octombrie, aceasta aruncă pe piață unul sau mai multe articole, catalogate de meteorologii români ca fiind „bazaconii menite a influența piața gazelor și a carburanților”. Informațiile vehiculate de Agerpres sunt intoxicări de presă preluate, printr-o suveică de surse, din mass media rusă, ceea ce ridică serioase semne de întrebare privind seriozitatea profesională, dar și interesele servite de agenția de presă a statului român.

Articolul integral aici: dezvaluiri.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • alibone 01 Jan, 2014 14:09 majoritatea stirilor sint proastr multe aberatii