Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:22 22 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Urmează frământări în PDL Constanţa? Echipa Chiru a vrut Blaga dar a ieşit...Boc (galerie foto)

ro

16 May, 2011 00:37 3343 Marime text
cap_1.jpg Delegaţia pedeliştilor constănţeni s-a reunit, voioasă şi plină de optimism, dis-de-dimineaţă, în faţa sediului organizaţiei, pentru a purcede spre Palatul Parlamentului, acolo unde a avut loc Convenţia Naţională a partidului.

În ton cu vestimentaţia liderilor din aleea Modrogan, democrat-liberalii constănţeni au ales să poarte cămăşi şi cravate de culoare mov. Asemenea lui Emil Boc şi lui Vasile Blaga, deputatul Zanfir Iorguş, „copilul" său de la Mangalia - Paul Foleanu, precum şi primarul comunei Poarta Albă au mers pe nuanţa Flăcării Violet. Odată ce s-au asigurat că stau bine cu energiile, democrat-liberalii au coborât în tranşee. Secretomania adusă la rang de artă în sânul democrat-liberalilor constănţeni a creat o aură de mister în jurul celor 33 de delegaţi. Preferinţa la alegerile interne a fost strict securizată, începând de la vârf: „Nu vreau să influenţez opiniile delegaţilor. Nu este benefic pentru construcţia pe care mi-o doresc la partid" - răspunde preşedintele Christian Gigi Chiru la întrebarea firească „Boc sau Blaga?".

Paleologu, poanta „preferată" a democrat-liberalilor constănţeni

Cei mai curajoşi dintre delegaţi preferau să răspundă presei. De altfel, cea mai vehiculată poantă în rândul primarilor constănţeni prezenţi la Palatul Parlamentului a roit în jurul celei mai „colorate" moţiuni. „Sigur că ştim pe cine votăm - pe Paleologu" - susţineau, în spirit de glumă, edilii democrat-liberali care veniseră la Bucureşti cu „temele bine făcute de acasă".

Cine l-a „trădat" pe Blaga?

conventia_nationala.jpgOrganizaţia Judeţeană a PDL Constanţa nu a afirmat clar pe cine va susţine la Convenţia Naţională a partidului. Reamintim că, reuniţi în Colegiu Director, pedeliştii au acordat voturile ambelor moţiuni, într-o egală măsură. Cu toate acestea, „trendul" în filiala de la malul mării îl dădea favorit pe secretarul general Vasile Blaga, a cărui moţiune a fost „iscălită" de însuşi preşedintele Christian Gigi Chiru. Mai mult, pe parcursul săptămânii trecute, presa centrală bifa Constanţa în tabăra „buldogului".

În contextul unei „silenzio stampa" aşternută peste delegaţii constănţeni, primul care a spart gheaţa a fost, ca de obicei, efervescentul primar Nicolae Anghel. La vederea exaltării sălii, pe durata discursului lui Vasile Blaga, administratorul-şef din Castelu explodează: „De ce îl vor pe Blaga? Normal, pentru că se are pe bune cu PSD-ul. Sigur că îl aplaudă! Eu votez cu primul-ministru Boc! O să iasă cu 60%" din voturi", anticipa primarul. Uşor-uşor, şi primarul comunei Poarta Albă, Vasile Delicoti, şi cel din 23 August, Mugur Mitrana, şi-au arătat opţiunea pentru a se continua pe mâna lui Emil Boc.

Cine, cum a votat la Convenţia Naţională?

Rezultatul votului a venit ca un trăsnet peste senatorul PDL Mircea Banias. Proaspăt învins în votul intern local, parlamentarul care îşi depusese candidatura pentru una dintre funcţiile de vicepreşedinte puse la bătaie a pierdut încă o bătălie. De altfel, Mircea Banias, susţinător vădit al lui Vasile Blaga, declara înainte de anunţul votului: „Dacă Vasile (n.r. Blaga) pierde, eu unul îmi retrag candidatura. La fel vor face şi mulţi alţi susţinători ai secretarului general". Dar cum noaptea este un sfetnic bun, senatorul s-a răzgândit în a doua zi a Convenţiei, decizând să-şi încerce norocul. În dreptul celor care au declarat că au pus ştampila pe Blaga îl trecem şi pe deputatul Constantin Chirilă, dar şi pe Ionuţ Anghel, consilier local la Eforie.

De partea cealaltă, au pariat pe lozul câştigător parlamentarii Zanfir Iorguş şi Maria Stavrositu, poate cei mai fericiţi dintre pământeni, după aflarea rezultatului. Tranşant, aşa cum ne-a obişnuit, primarul Nicolae Anghel exclama, după aflarea veştii că Emil Boc va rămâne preşedintele partidului: „Din toată organizaţia, doar pentru şase oameni pot să bag mâna în foc că au votat cu Boc. La încă doi am semne de întrebare. (...) Acum toţi spun că au fost pentru continuitate. Dacă au curajul, să vină cu mine la detectorul de minciuni să demonstreze", spunea, mai în glumă, mai în serios, prim-vicepreşedintele Organizaţiei Judeţene a PDL Constanţa. De altfel, acesta a continuat, în această notă, reproşându-le colegilor votul pro Blaga tot restul serii.

De ce se bucură primarii?

Surse din interiorul partidului susţin că primarii democrat-liberali s-au asigurat că, odată încheiată competiţia internă, Guvernul îşi va întoarce faţa şi către oraşul de la malul mării. De altfel, se zvoneşte că, în perioada imediat următoare, la Constanţa vor veni bani prin Programul Naţional de Dezvoltare şi Investiţii.

Cum se vede organizaţia PDL Constanţa de la Bucureşti?

O organizaţie disputată între influenţa Elenei Udrea şi cea a lui Vasile Blaga, dar şi de lupte interne aprinse, filiala de la malul mării nu a constituit o miză majoră la Convenţia Naţională a Partidului Democrat Liberal. Fără să negocieze cele 33 de voturi în bloc, filiala de la Constanţa a fost trecută de cei de la Bucureşti la „şi alţii". De altfel, până şi aşezarea în sală evidenţia acest aspect. În rândurile din faţă au fost poziţionate filialele pro Boc, iar în partea a doua a sălii cele susţinătoare ale lui Vasile Blaga. Locurile organizaţiei democrat-liberale constănţene erau la mijloc, în zona „neutră". Odată ce Emil Boc a fost reconfirmat preşedintele partidului, se zvoneşte că vor fi modificări şi la Constanţa. Primul punct care va fi, cu siguranţă, dezbătut la nivel naţional va fi Organizaţia Municipală - mărul discordiei pedeliştilor constănţeni. Reamintim că în acest moment filiala este condusă de deputatul Maria Stavrositu, numită preşedinte interimar de Emil Boc. În altă ordine de idei, întrebarea care se află pe buzele tuturor pedeliştilor constănţeni este: „Urmează schimbări şi la nivelul proaspătului Birou Permanent Judeţean?".

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • chiru e ok 16 May, 2011 15:46 Latrati degeaba Chiru este chiar ok si fiti siguri va fi primarul municipiului Constanta
  • toni 16 May, 2011 10:08 ahaaa chiru....sa inteleg ca e aceiasi marie da cu alta palarie,pai ori l-a dat jos pe banias ori il pupa inn fund din nou pe banias.Pai asta ar trebui sa faca si boc si udrea,sa-i bage odata in MA-SA pe toti oportunisti si lichelele de la bpj daca vor ca virgula corabia sa aive vant bun la pupa,daca nu....poate sa tina base carma cat de drept .se duce dracu la fund cu echipaj cu tot.Ma miram eu ca virgula Chiru asta sa fie vreo branza mai de soi.