Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:40 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde este primarul?

ro

30 Dec, 2008 03:35 2796 Marime text

colaj_desch.jpgSfârşitul de an îi găseşte pe foarte puţini primari la posturi, în localităţile pe care le reprezintă # Cei mai mulţi şi-au luat deja concediu şi se vor întoarce la serviciu abia anul viitor

La Techirghiol, l-am găsit pe primarul Adrian Stan la primărie, făcându-şi un bilanţ de sfârşit de an. Colegul său de partid, primarul municipiului Medgidia, liberalul Marian Iordache, şi-a luat deja concediu.

Nicolae Matei era pe baricade, participând la ultima şedinţă a Consiliului Local pe 2009.
Primarul comunei Agigea, Cristian Cârjaliu, nu era la primărie, fiind plecat în concediu, iar la Amzacea, unde primar este Constantin Radu, nu ne-a răspuns nimeni. Telefonul Primăriei Cerchezu era deranjat temporar, astfel că nu am putut afla dacă primarul Ion Constantinescu era la datorie sau plecat în concediu. La Comana, o voce suavă ne-a sugerat să revenim pentru că primarul Ion Adam nu se afla în sediu. Am sunat şi la Crucea şi am nimerit cu zece minute în urma primarului Gheorghe Frigioi, despre care ni s-a spus că se întoarce la primărie.
În comuna Deleni, primarul Marian Dan era la datorie, numărându-şi realizările din primele şase luni de mandat. Edilul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, era plecat la Constanţa, după cum ne-a spus un angajat. Îl credem pe cuvânt.

Primăriţa, pierdută prin... Grădină

Nici pe primăriţa comunei Grădina, Gabriela Iacobici, nu am găsit-o la serviciu. Ni s-a spus să revenim, pentru că este plecată.
La Ion Corvin ne-a răspuns chiar edilul comunei, Dumitru Nedea, care se afla la datorie. Şi la Lipniţa l-am găsit pe primarul Florin Onescu, tot în serviciu, alături de restul salariaţilor primăriei. Edilul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, era plecat din primărie, după cum ne-au spus angajaţii. Cât despre comuna Pantelimon, nu am putut afla dacă primarul Vasile Neicu se afla sau nu la datorie, pentru că nu ne-a răspuns nimeni la telefon. Primarul comunei Nicolae Bălcescu, Viorel Bălan, era în concediu. Nu am reuşit să aflăm unde se afla primarul comunei Saraiu, Vasile Băjan, întrucât telefonul părea deranjat. La Siliştea, edilul Mihai Soare era prin comună, după cum ne-au declarat reprezentanţii primăriei.

O zi moartă

După ora 13.00, majoritatea primarilor din judeţ nu mai erau în instituţie, iar subalternii lor nu ştiau dacă şefii vor reveni sau nu la program. În primării precum cele din localităţile Adamclisi, Aliman, Castelu, Cogealac, Costineşti, Cuza Vodă, Independenţa, Mereni, Seimeni şi Topalu, ieri, în jurul orei 13.00, era linişte şi pace. Telefonul suna şi nimeni nu răspundea sau, în unele cazuri, după câteva apeluri se cupla pe ton de fax. La Primăria Cernavodă a răspuns o voce feminină, dar ne-a explicat că primarul Mariana Mircea „nu a fost azi şi nu se ştie dacă va apărea sau nu pe parcursul zilei". Însă, în cele mai multe sedii, secretarele ne-au asigurat că edilii au venit la serviciu, au ieşit pentru puţin şi sigur vor reveni... „dar, nu ştiu când". O situaţie de acest gen am întâlnit la primăriile Murfatlar, Ciobanu, Gârliciu, Mircea-Vodă, Ostrov, Peştera, Saligny şi Tuzla. Spre exemplu, primarul din Gârliciu, Constantin Cimpoiaşu, trebuia să revină, după cum ne-a asigurat secretara, pentru că „are biroul deschis", în timp ce edilul din Mircea Vodă, Dumitru Dedu, i-a spus secretarei că „a plecat la Constanţa, la o şedinţă". Şi în Primăria Tuzla era confuzie. În timp ce o doamnă ne-a spus că nu ştie unde a plecat şi când va reveni primarul Micu, o alta, pe fundal, susţinea că edilul ar fi plecat cu viceprimarul la Constanţa.



Primari la datorie

Printre şefii administraţiilor publice locale găsiţi la serviciu s-a aflat cel al oraşului Ovidiu. „Aveam o discuţie cu oamenii. Puneam la punct ultimele detalii legate de modalitatea în care ar trebui să intervenim în caz că vremea se va înrăutăţi", ne-a declarat Dumitru Bocai. Totodată, el ne-a spus că a lămurit şi câteva aspecte legate de Revelionul organizat de Primărie la Casa de Cultură din localitate. „Vom avea o scenă acoperită, amplasată în aer liber. Va fi un program artistic de cinci ore, iar eu voi fi alături de concetăţeni la cumpăna dintre ani", a adăugat edilul din Ovidiu.
Şi pe primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, l-am găsit într-o discuţie cu angajaţi ai instituţiei, pe diverse probleme curente.
Primarul comunei Dumbrăveni, Gheorghe Cenuşă, avea o grămadă de treabă. „Supraveghem lucrările de parchetare din primărie, verificăm centralele din biserică, şcoală şi alte instituţii, ca să funcţioneze în parametrii indicaţi şi facem ultimele plăţi din acest an", ne-a spus Cenuşă.

Primari plecaţi cu „nişte probleme"

După cum ne-a declarat un reprezentant al primăriei, la Horia, primăriţa Vasilica Matei se afla la Tichileşti, pentru „a rezolva nişte probleme". „Revine, nu este în concediu, a fost astăzi la serviciu". Nici primarii din Hârşova, Negru Vodă sau 23 August nu au fost de găsit la sediu. Aceeaşi motivaţie a secretarelor: „Nu este în primărie acum, a fost mai de dimineaţă. O să se întoarcă".
La Lumina, la fel, nici picior de primar. „Primăria are liber până pe 5 ianuarie, doar serviciul de permanenţă este asigurat", ne-a declarat de la celălalt capăt al firului.

Conştiincioşi

Chiar dacă mai sunt doar trei zile până la sfârşitul anului, pentru primarul din Cobadin asta nu reprezintă un impediment pentru a ţine şedinţa de Consiliu Local din luna decembrie. „Este în şedinţă, e în primărie de azi dimineaţă, sunaţi mai târziu", ne-a îndemnat secretara. Şi primarul din Corbu, Marian Gălbinaşu, se afla la datorie: „Sunt de dimineaţă aici, mai avem de rezolvat treburi înainte de a petrece. Sper ca anul viitor să fie la fel de bun ca şi acesta, dar să realizez pentru comună mult mai multe".
La Bărăganu, Ghindăreşti, Mihail Kogălniceanu, Rasova, Pecineaga, Tortoman şi Vulturu, nici picior de funcţionar ori primar. Se pare că pregătirile pentru seara dintre ani le ocupă prea mult timp acestora, astfel încât nu mai au timp şi de muncă.

Prefectul supraveghează permanent

Chiar dacă este în concediu de odihnă, prefectul judeţului Constanţa, Dănuţ Culeţu, a trecut şi ieri prin Prefectură. El a vrut să se asigure că activitatea decurge normal, după care s-a retras. Când am întrebat de cei doi subprefecţi - Cosmin Andrei şi Claudiu Palaz - ofiţerul de serviciu s-a cam fâstâcit. „Au fost şi ei un pic....", ne-a spus un domn, după o pauză îndelungată. Probabil, cei doi subalterni ai prefectului nu sunt şi ei în concediu, însă, profitând că şeful e liber, s-au gândit că ar putea avea program redus.

Şeful CJC şi-a luat liber

Cât despre şeful Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, ei bine, se pare că acesta a plecat deja în vacanţa de sfârşit de an cu tot cu membrii cabinetului său. Până şi purtătorul de cuvânt al instituţiei şi-a luat concediu.
Judeţul Constanţa numără 70 de unităţi administrative - comune, oraşe şi municipii - astfel încât nu am reuşit să-i sunăm pe toţi primarii. Oricum, concluzia ar fi că, la sfârşit de an, curba de efort scade pentru mulţi dintre ei, şi asta fie pentru că nu au apucat să-şi ia concediile peste an, fie pentru simplul motiv că găsesc în orice sărbătoare prilej pentru o minivacanţă.     

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ovideni 30 Dec, 2008 09:33 Primarul de la ovidiu este constiincios doar cind are de cheltuit banii pe distractii,sa prosteasca lumea ,ca de facut ,n-a facut nimic in ovidiu,chiar a si mincat banii pentru centrul cultural-care avea alocat pentru acest an constructia unui teatru de vara cu 200 locuri!!!