Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:21 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Unde este adevărul? Misterele din dosarul poliţiştilor de la BCCO Constanţa arestaţi în Bucureşti (documente)

ro

27 May, 2013 00:00 5329 Marime text
Sarcina de lucru a investigatorului sub acoperire era, potrivit presei centrale, de a le vinde etnobotanice poliţiştilor şi de a le cumpăra apoi protecţia
 
Veste-şoc în poliţia constănţeană, ieri! Trei ofiţeri ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa au fost încătuşaţi pentru aproximativ o lună. Arestarea s-a făcut direct la Bucureşti, iar faptele care li se impută ar merge de la lipsire de libertate şi abuz în serviciu până la tortură. Recursul celor trei poliţişti împotriva arestării preventive se va judeca în zilele următoare, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
 
Luptătorii de la BCCO Constanţa care au ajuns de partea cealaltă a gratiilor sunt Dragoş Emil Petcu, Bogdan Mircea Teodorescu şi Vlad Ştefan Zaharia. Pentru ei, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au decis în week-end emiterea unor mandate de arestare preventivă valabile până pe data de 22 iunie. Poliţiştii nu au pierdut însă timpul în arest şi au atacat cu recurs hotărârea de arestare. Aşa se face că soarta lor va fi decisă zilele următoare de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Între timp, pe surse mai mult sau mai puţin oficiale au ajuns, ieri, în presă, mai multe versiuni ale poveştii.
 
Mai multe versiuni
 
Prima dintre ele se referă la faptul că evenimentele pentru care au fost încătuşaţi cei trei luptători s-au petrecut în mini-vacanţa de 1 Mai, când poliţiştii ar fi fost abordaţi de un ofiţer DGA sub acoperire, care ar fi încercat să le vândă etnobotanice. Aceleaşi surse spun că cei trei poliţişti l-ar fi convins pe presupusul traficant să meargă împreună în camera de hotel în care era cazat, iar după scurt timp constănţenii de la Crimă Organizată şi-ar fi declinat identitatea, fapt urmat de percheziţia corporală a investigatorului sub acoperire, cât şi a camerei sale de hotel. De menţionat că, potrivit surselor anterior amintite, poliţiştii de la BCCO nu ar fi ştiut că au de-a face cu un ofiţer DGA sau cu un investigator sub acoperire, întrucât acesta nu şi-ar fi declinat, la rândul său, identitatea. Aşa se face că, potrivit acestei versiuni, în timpul percheziţiei, ofiţerul sub acoperire le-ar fi propus poliţiştilor de la Crimă Organizată o sumă de bani, însă ei ar fi refuzat. Ulterior, presupusul traficant a fost dus la secţie, pentru audieri, iar în final şi-a declinat identitatea.

Întors în capitală, investigatorul sub acoperire ar fi obţinut un certificat medico-legal din care a reieşit că i-au fost provocate răni ce au necesitat circa opt zile de îngrijiri medicale pentru a-şi reveni. Ofiţerul bătut ar fi depus astfel plângere şi aşa ar fi ajuns cei trei luptători de la Crimă Organizată Constanţa în atenţia judecătorilor bucureşteni. Cea de-a doua variantă însă este că reprezentanţii Direcţiei Generale Anticorupţie ar fi trimis un ofiţer sub acoperire în Constanţa, la începutul lunii mai, întrucât ar fi existat anumite suspiciuni legate de modul în care se desfăşura activitatea de la Constanţa. Sarcina de lucru a investigatorului sub acoperire era, potrivit presei centrale, de a le vinde etnobotanice poliţiştilor şi de a le cumpăra apoi protecţia. Atâta doar că, surse judiciare citate de presa bucureşteană arată faptul că ofiţerii BCCO Constanţa l-ar fi agresat pe ofiţerul sub acoperire chiar şi după ce acesta şi-a declinat identitatea, ceea ce s-ar fi întâmplat, potrivit acestei versiuni, pe loc şi nicidecum la secţia de poliţie.
 
Hotărârea de arestare
 
Ceea ce este sigur la acest moment este faptul că, între timp, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au considerat că se impune arestarea celor trei poliţişti. Hotărârea a fost luată sâmbătă de Completul 15F Urgenţă al instanţei, în dosarul cu numărul 3807/2/2013 (1749/2013). În minuta instanţei se arată: „Admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Petcu Dragoş Emil, Teodorescu Bogdan Mircea şi Zaharia Vlad Ştefan pe o durată de 29 de zile începând cu 25.05.2013 până la 22.06.2013 inclusiv, pentru inculpaţii Teodorescu Bogdan Mircea şi Zaharia Vlad Ştefan şi începând cu 26.05.2013 şi până la 23.06.2013 inclusiv, pentru inculpatul Petcu Dragoş Emil şi emiterea mandatelor de arestare în acest sens. În baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul parţial cuvenit avocatului din oficiu se avansează din fondul Ministerului Justiţie. Cu recurs“. Aşa cum am menţionat deja, hotărârea a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie.
 
Averile...
 
Conform propriei declaraţii de avere, document completat la data de 26 aprilie 2012, Petcu are, din 2008, un apartament în Constanţa, în suprafaţă de 35 de metri pătraţi, bun dobândit prin ipotecă. Cu o datorie la Credit Europe Bank de 114.000 de franci elveţieni, Dragoş Emil Petcu a consemnat în declaraţie că primeşte anual, de la IPJ, un salariu de 24.000 de lei, în timp ce soţia sa ia, tot de la IPJ, 22.000 de lei. În ceea ce-l priveşte pe Vlad Ştefan Zaharia, acesta are, potrivit declaraţiei de avere completate la data de 11 mai 2012, o jumătate dintr-un teren agricol, titularul figurând Ana Maria Stanciu.
Terenul în suprafaţă de 1.309 metri pătraţi a fost cumpărat în 2007 şi se află în localitatea Valu lui Traian. În 2007, Zaharia a luat un credit de 33.500 de euro de la BCR, banii urmând a fi înapoiaţi până în anul 2032. de la IPJ Constanţa, poliţistul a notat că ia anual un salariu de 23.000 de lei. Fără teren, casă ori maşină, ofiţerul Bogdan Mircea Teodorescu a notat în declaraţia de avere completată la data de 11 mai 2012 că, în 2010, a luat de la o bancă suma de 10.000 de euro, bani ce trebuie returnaţi până în anul 2020. În aceeaşi declaraţie de avere, ofiţerul a consemnat că primeşte anual de la IPJ Constanţa salariul de 39.000 de lei, în timp ce soţia sa, tot angajată la IPJ, primeşte anual salariul de 33.600 de lei.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii