Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:53 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un liceu din Constanța, amendat de Direcția de Sănătate Publică, a obținut în instanță, definitiv, anularea sancțiunii. Despre ce este vorba

ro

16 Mar, 2021 00:00 3461 Marime text
  • La baza sancțiunii aplicate ar fi stat faptul că unitatea de învățământ nu ar fi respectat condițiile de igienă la etajul al treilea al internatului.
  • Amenda, în sumă de 3.000 de lei, a fost aplicată de DSP Constanța Colegiului Tehnic Tomis din oraș.
  • Zilele trecute, Tribunalul Constanța a respins în mod definitiv apelul declarat în cauză de Direcția de Sănătate Publică, împotria primei hotărâri ce le dădea dreptate reprezentanților liceului.
Colegiul Tehnic Tomis, din Constanța, a câștigat definitiv procesul cu Direcția de Sănătate Publică din Constanța, în care contesta amenda de 3.000 de lei primită de la instituția de control.
 
La baza sancțiunii aplicate ar fi stat faptul că unitatea de învățământ nu ar fi respectat condițiile de igienă la etajul al treilea al internatului.
 
Amendat în 2017, liceul a câștigat în primă instanță procesul în iunie 2020. În urmă cu doar câteva zile, Tribunalul Constanța a dat dreptate în mod definitiv unității de învățământ, respingând ca nefondat apelul declarat de Direcția de Sănătate Publică din Constanța.
 
În minuta Hotărârii nr. 139/2021 a Tribunalului Constanța se arată că instanța „respinge ca nefondat apelul“, hotărârea instanței de apel fiind definitivă.
 
Decizia a fost pronunțată în dosarul cu numărul 21438/212/2017, cauză în care Colegiul tehnic Tomis Constanța era petent, iar Direcția de Sănătate Publică din Constanța era intimat.
 

Suspendarea activității pentru etajul al treilea

 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, în Hotărârea nr. 3938/2020 a Judecătoriei, citată pe Jurindex, se menționează faptul că liceul „a arătat că a fost sancționat contravențional cu suma de 3000 lei, cât și cu suspendarea activității pentru etajul al treilea al internatului P+3 al Colegiului, întrucât nu s-ar fi respectat condițiile de igienă pe acest etaj“.
 
Totuși, reprezentanții liceului au argumentat că „legiuitorul a stabilit drept condiții cumulative pentru sancționarea în baza textului indicat în procesul-verbal atât neîndeplinirea normelor de igienă cât și condiții referitoare la circuite funcționale“, potrivit www.rolii.ro.
 
De asemenea, reprezentanții unității de învățământ au arătat că „Internatul P+3 din cadrul Colegiului nu era destinat închirierii la data controlului“.
 
Astfel, liceul a mai precizat că „în perioada iulie 2017 instituția se pregătea pentru începerea lucrărilor de refacere a acoperișului tuturor clădirilor colegiului (și a internatului)“.
 
„În acest sens, mare parte din camerele de la etajul 3 al internatului au fost golite de mobilier, în vederea începerii acestor lucrări. În ceea ce privește spațiile de la etajele 1 și 2, acestea erau în perfectă stare de funcționare și igienizare, însă nu au fost oferite spre închiriere, nu erau în circuitul funcțional“, potrivit www.rolii.ro.
 
Au mai arătat reprezentanții liceului că „la data când DSPJ a efectuat controlul în internatul P+3, Colegiul nu oferea spre închiriere spații în acest internat întrucât se pregătea renovarea acestuia“.
 
Nu în ultimul rând, acești au mai argumentat că „în aceste condiții, sancțiunea dispusă nu este în concordanță cu gravitatea faptei constatate. De asemenea, prin aplicarea măsurii complementare a suspendării activității în cadrul etajului 3 din internat, Colegiul nu își mai poate desfășura activitatea timp de 6 luni“.
 

Control în urma unor reclamații

 
În replică, Direcția de Sănătate Publică a formulat întâmpinare și a cerut ca plângerea colegiului să fie respinsă, ca neîntemeiată.
 
Astfel, reprezentanții DSP au arătat că instituția „a efectuat controlul în urma unor reclamații primite de la un grup din Râmnicu Vâlcea, care urma să fie cazat pe timpul verii în internatul P+3 și care a refuzat cazarea, condițiile din camerele de la etajul 3, unde au fost direcționați, fiind deplorabile“.
 
„Aceștia au sesizat DSPJ Constanța, arătând că urmau să fie cazați la etajul 3, în condiții absolut improprii. În aceste circumstanțe, inspectorii DSPJ s-au deplasat la fața locului și au constatat că cele evidențiate în cuprinsul sesizării erau reale“, au mai precizat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică.
 
Totodată, aceștia au mai susținut că „starea de pericol a impus aplicarea sancțiunii amenzii și suspendării activității, aceasta fiind dispusă pentru a preveni îmbolnăvirea elevilor“.
 
În urma unui proces ce s-a întins pe parcusul a trei ani, timp în care la instanță au fost audiați diferiți martori, magistrații Judecătoriei Constanța au ajuns la concluzia că, în cauză, dreptatea este de partea liceului.
 

Acordul nu obligă colegiul

 
Se arată în motivarea hotărârii prin care a fost admisă plângerea că „instanța reține că, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei reiese în mod clar că a existat un acord între Fundația (...) și Școala Gimnazială (...), având ca obiect organizarea de către fundație a taberei în cauză“.
 
„Acest acord însă nu obligă în niciun mod Colegiul Tehnic Tomis, care nu are calitate de parte. Deși reprezentanții școlii și ai fundației au afirmat că a existat un acord și cu petentul în vederea cazării elevilor în internatul Colegiului, acest aspect nu este susținut de probele administrate“, se arată în hotărârea instanței, citată pe www.rolii.ro.
 
 „În ceea ce privește raporturile cu Colegiul derulate între momentul încheierii acordului între școală și fundație și momentul sosirii efective a elevilor, la dosar nu există decât o adresă emisă de petentă către organizația nonguvernamentală prin care se arată că există acordul conducerii Colegiului pentru cazarea a 32 de persoane în internatul liceului, în perioada 14-23 iulie 2017, în mod gratuit“.
 
După analizarea tuturor actelor, magistrații Judecătoriei Constanța au ajuns la concluzia că „există un dubiu rezonabil cu privire la intenția petentului de a oferi spațiile necorespunzătoare spre locuire, neexistând niciun element la dosarul cauzei care să arate că acelea erau spațiile destinate cazării elevilor, sau că petentul a avut certitudinea sosirii acestora în vederea cazării“.
 
Prin urmare, prima instanță a admis plângerea Colegiului Tehnic Tomis și a anulat procesul-verbal de sancționare.
 
La rândul său, Tribunalul Constanța a menținut această decizie a primei instanțe, hotărând că apelul declarat în cauză de DSP Constanța este nefondat.
 
Citește și:

Opinia părinților despre evaluările naționale la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii