Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:59 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Top 500 Forbes Unde i-au dus afacerile pe bogătaşii Constanţei

ro

31 Oct, 2012 01:51 7079 Marime text
DESCHIDERE-Forbes.jpgCriza i-a lovit şi anul aceste pe bogătaşii Constanţei. Top 500 Forbes de anul acesta ne arată că numai câţiva s-au îmbogăţit, dar mai toţi au sărăcit.

Ca de fiecare dată în ultimul an, pe locul I printre bogătaşii dobrogeni se află Gabriel Valentin Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere. Cu o avere estimată de cei de la Forbes la 480-500 milioane de euro, Comănescu ocupă locul 6 în clasamentul celor mai bogaţi români. La cei 45 de ani ai săi, constănţeanul şi-a făcut averea din shipping.

Următorul.... constănţean în top este Mohammad Murad. Chiar dacă revista Forbes îl dă ca fiind din Bucureşti, Murat dezvoltă multe afaceri la mal de mare, cea mai amplă fiind Phoenicia Resort. Ocupant al locului 33 în top 500, Murad are o avere de 95-100 milioane de euro, în scădere faţă de anul trecut, aşa cum spun cei care au făcut clasamentul. Are 49 de ani şi a făcut avere din turism, imobiliare şi industrie de alimentaţie publică.

Unii sus, alţii jos

Pe locul 68 regăsim un alt cunoscut om de shipping, şi el în „cădere" Corneliu Idu nu se poate plânge din cauza lipsei de bani. Însă, faţă de perioada mai bună din punct de vedere economic, averea lui Idu a mai scăzut. Are 60-62 milioane de euro făcuţi din business-uri în shipping şi activităţi portuare.

Poziţia 47 este ocupată de Ion Grecu cel care, la 60 de ani, a agonisit din energie 57-59 milioane de euro. Îl urmează în Clasamentul constănţenilor Adolf Bâclea care, din transport maritim şi activităţi portuare a strâns 50-55 milioane de euro şi s-a clasat pe poziţia 83 în Top 500 Forbes de anul acesta. Pe poziţia 114 regăsim un fericit. Este printre puţinii ai căror avere nu a scăzut, ba chiar a mers înspre bine. Are 36-37 de milioane la 52 de ani şi este un pescar înrăit. Florin Cârstocea face afaceri în turism, imobiliare, energie alternativă şi platforme petroliere.

forbes_bani.jpgÎn „picaj" este şi familia Martin, dar nu se poate plânge. Ocupă locul 138 cu o avere de 30-33 milioane de euro strânsă din afaceri în turism, imobiliare şi prestări servicii. Următorii în top sunt Lucian şi Dorin Lazia de la firma de construcţii ARGOS SA, tată şi fiu, care „învârt pe degete" 30-32 milioane de euro. De asemenea, Familia Lazia se află în coborâre faţă de anul trecut. Regele fotbalului românesc, constănţeanul Gheorghe Hagi, este ocupantul poziţie 208, cu o avere estimată de Forbes la 21-22 milioane de euro. Topul este completat de Constantin Frăţilă (locul 225) cu 19-20 milioane de euro. Marius Cătălin Bucur este un alt fericit „în urcare". Pe poziţia 225 cu 19-20 milioane de euro, patronul Brise Broup se afla anul trecut pe poziţia 340. Următorul în top Forbes 500 este Stere Samara, cu o avere estimată la 17-18 milioane de euro, cu afaceri în următoarele domenii: shipping, comerţ, industrie alimentară şi piaţa de capital.

Criză sau nu, românii iubesc maşinile puternice. Iar Ioan Precup profită din plin de acest lucru. Şef la Cardinal Motors, Precup şi familia sunt notaţi în top pe poziţia 295 cu 14-15 milioane de euro. Pe locul 323 îl regăsim pe George Guci care, alături de familia sa, deţine 12-13 milioane de euro făcuţi din turism şi imobiliare.

Radu, Nicu şi Sorin, pe acelaşi loc

Nici Nicuşor Năstase nu lipseşte din top. Patronul Vox Maris din Costineşti ocupă locul 342 cu 11-12 milioane de euro. Şeful ABC Val prinde contracte bune în Constanţa, iar lucrările societăţii sale sunt lăudate de toată lumea. Aşa se fac banii. Vasile Costea este ocupantul poziţiei 361 cu 10-11 milioane de euro. Este urmat de Dumitru Cuşu de la Vraja Mării, care, din turism (şi nu numai) a agonisit 9-10 milioane de euro. Locul 388 este ocupat de fostul prefect al judeţului, Liviu Tit Brăiloiu, cu 9-10 milioane de euro. Pe poziţia 421 regăsim alt fericit pe plus. Este vorba despre Victor Boldescu care, la 60 de ani, din turism, comerţ şi activităţi portuare a adunat 8-9 milioane de euro. Boldescu împarte locul în top cu Ion Dumitrache şi sunt urmaţi îndeaproape de Nicolae Dimaca de la Kamsas Auto, cu 7-8 milioane de euro. Poziţia 475 în Top 500 Forbes este împărţită de trei personaje cunoscute ale oraşului: primarul Radu Mazăre, preşedintele Consiliului Judeţean Nicuşor Daniel Constantinescu şi afaceristul Sorin Gabriel Strutinsky. Cei trei nu sunt legaţi doar de poziţia în clasament, ci şi de afaceri, fiind parteneri de business de mulţi ani. Cei trei au reuşit să strângă câte 6-7 milioane de euro fiecare din afaceri în media, comerţ şi turism.

Acelaşi loc în top îl ocupă şi Ciprian Constantinescu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • ANTON LUTE 31 Oct, 2012 06:16 Lazia invarte 30 milioane de euro iar salariatii lui nu si-au luat salariile de 6 luni de zile.