Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:55 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Suveica terenurilor in tara lui Mazare

ro

09 Jun, 2009 01:26 5872 Marime text

deschidere.jpgSC VicomImpex SRL îi are pe lista asociaţilor pe Nelu Negrea şi Pomacost-ul lui Basarab Popa

În şedinţa de Consiliu Local din septembrie 2007 s-a votat un proiect interesant: cel privind o tranzacţie între municipiul Constanţa şi SC VicomImpex SRL.

Nimic nu pare nelalocul lui, însă tranzacţia atrage atenţia din multe puncte de vedere: vorbim despre un teren retrocedat şi despre o firmă în al cărei acţionariat apare SC Pomacost SA, societate condusă de vărul primarului Radu Mazăre, Basarab Popa. Aşadar, repunerea în posesie semnată de primar a adus, într-un fel sau altul, beneficii vărului. Dar să vedem cum. Consilierii locali au votat în urmă cu doi ani, la început de toamnă, tranzacţia între SC VicomImpex SRL şi Municipiul Constanţa.

radu_mazare_06.jpgCompensare bună = litigiu stins

Trebuie spus de la bun început că firma are ca asociaţi pe Nelu Negrea şi SC Pomacost SA. Proiectul de HCLM suna cam aşa: „Municipiul Constanţa şi Consiliul Local Constanţa (...), legal reprezentate prin primar Radu Ştefan Mazăre şi SC VicomImpex SRL, cu sediul în Constanţa, b-dul Alexandru Lăpuşneanu nr. 84 (...) legal reprezentată prin director Negrea Nelu. Având în vedere dosarul nr. 2601/212/2007 al Tribunalului Constanţa. În temeiul art. 1704-1706 şi 1709-1710 Cod Civil, s-a încheiat prezenta. Părţile înţeleg să stingă, de comun acord şi în totalitate, litigiul ce face obiectul dosarului 2601/212/2007 al Judecătoriei Constanţa". Cu alte cuvinte, Municipiul Constanţa şi CLM s-au declarat de acord să ofere în compensare societăţii lui Negrea „terenul în suprafaţă de 3.684 mp, în valoare de 699.960 euro, situat în Constanţa, str. Badea Cârţan, zona bl. BC8, bl. BC 10 şi bl. BC 11, în schimbul terenului în suprafaţă de 3.500 mp, în valoare de 699.960 euro".

Laura s-a suprapus cu Natalia

Povestea începuse de fapt în 2002, când prin dispoziţia de primar nr. 3750 din 2002, emisă în baza Legii 10/2001, i s-a atribuit Laurei Mariana Leşe un teren în suprafaţă de 6.071,54 mp, situat în b-dul Aurel Vlaicu - Brătianu. Terenul a fost predat prin proces verbal 139823/2002 şi a primit număr cadastral 10754, intabulat sub nr. 3480/2003. „Prin vânzări succesive, terenul intră în proprietatea SC VicomImpex SRL, prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 3256/2003", se mai specifică în proiectul de hotărâre din 2007. Documentaţia dată în 2007 spre a fi consultată de consilierii locali cuprinde nici mai mult, nici mai puţin decât celebra dispoziţie de primar prin care Laura Mariana Leşe a ajuns mare proprietară de terenuri în Constanţa. Însă, actele ne arată şi modul în care terenul de pe Aurel Vlaicu s-a tot plimbat de la unul la altul. Dar numai la oameni „de vază".

Doar că Mazăre şi comisia lui de aplicare a Legii 10/2001 nu au ţinut seamă că nu retrocedează pământurile lor, nici pe cele ale municipiului, ci pe ale Nataliei Olaru.

sc_vicom_impex_04.jpgPusă în posesie înainte de retrocedare

Femeii îi fusese recunoscut dreptul de proprietate tot în 2002, însă în martie, cu câteva luni înainte de a începe „circul" retrocedărilor la Constanţa. Şi instanţa de judecată i-a recunoscut dreptul de proprietate. Documentele spun că „prin sentinţa civilă 4971/2002 a Judecătoriei Constanţa se obligă Consiliul Local să lase în deplină proprietate şi posesie terenul în suprafaţă de 2.595 mp, situat în b-dul Aurel Vlaicu şi str. Intrarea Pasajului, către Olaru Natalia. Terenul are nr. cadastral 9939, intabulat sub nr. 6845/2002. Terenul intra în proprietatea Tarbă Ioana şi Tarbă Valerică, prin contractul de vânzare -cumpărare  1378/2002. Ulterior s-a constatat că terenul în suprafaţă de 2.595 mp ce face obiectul sentinţei civile 4971/2002 afectează o parte din terenul în suprafaţă de 6071,54 mp, ce face obiectul Dispoziţiei 3750/2002". În fapt, vorbim despre o suprafaţă de 2.595 care a aparţinut Nataliei Olaru şi a fost cumpărată apoi de familia Tarbă, care se suprapunea pe terenul retrocedat lui Leşe şi cumpărat apoi de VicomImpex-ul lui Negrea şi al vărului lui Mazăre.

sc_vicom_impex_03.jpgDovadă de subevaluare?!

După ce acest fapt a fost dovedit, VicomImpex a dat în judecată primăria şi, astfel, în 2007 s-a ales cu tranzacţia în cauză. În mod evident, raportul de evaluare pentru cele două suprafeţe de teren a fost făcut de firma preferată a primăriei, Maestro Business Consulting. Nu trebuie să trecem cu vederea un aspect: în 2007, pentru VicomImpex, cei 3.500 de metri pătraţi au fost evaluaţi la 699.960 euro. Însă, în 2009, Dispoziţia de primar prin care Leşe a fost pusă în posesie arăta că întreaga suprafaţă 6.071,54 mp din zona Vlaicu - Brătianu a fost evaluată la 106.556 USD. Adică, în 2007, cei 3.500 mp costau aproape 700.000 de euro, în moment ce cinci ani mai devreme, întreaga suprafaţă valora nu mai puţin peste 100.000 de dolari. Cam mare creşterea de preţuri la terenurile din zonă. Sau poate că vorbim aici despre una dintre primele dovezi ale subevaluării de preţuri, aşa cum spune DNA-ul că s-a întâmplat în cazul retrocedărilor instrumentate de Radu Mazăre.

Şerban, omul de bază

Aşadar, VicomImpex-ul lui Nelu Negrea şi al lui Basarab Popa a cumpărat un teren. „Am vrut să-mi fac acolo un service auto", spune acum, la şase ani de la cumpărare, Negrea. Dar de la cine a cumpărat?! Alexandru-Octavian Şerban - nume cu o rezonanţă aparte în zona vânzării şi cumpărării de terenuri retrocedate. Prin încheierea înregistrată la Biroul de Carte Funciară, sub numărul nr. 13993 din 18 august 2003, se arată că SC VicomImpex SRL îşi înscrie dreptul de proprietate asupra terenului de 6.071,54 mp achiziţionat de la soţii Rodica Mariana şi Alexandru-Octavian Şerban. Potrivit contractului de vânzare-cumpărare, Nelu Negrea a plătit pentru teren 3.950.000.000 de lei. Familia Şerban este una de afacerişti, din tată-n fiică.

Georgiana Andreea Şerban şi tatăl său, Alexandru, apar frecvent în toate afacerile cu terenuri, în special cu cele retrocedate controversatei Laura Mariana Leşe. Printre afacerile pe care familia Şerban le dezvoltă în Constanţa, se detaşează firma Clubo Galactico, în care Andreea Georgiana Şerban este asociată cu Sorina Gina Hortolomei Moscu, contabilă la mai multe firme în spatele cărora se presupune că ar fi primarul Radu Mazăre. Tatăl Georgianei, Alexandru Şerban, este implicat în multe dintre afacerile cu terenuri ale Laurei Leşe. În total, Laura Mariana a fost pusă în posesia a 199.866,3 metri pătraţi, în valoare de 8.830.966 de dolari. Şerban a cumpărat de la fericita beneficiară nu mai puţin de 24 de terenuri, adică aproximativ 146.342 de metri pătraţi.

sc_vicom_impex_02.jpgDe la Radu la Basarab, „cu dragoste"

Ca să nu uităm niciun actor al „filmului retrocedărilor", nu îl putem trece cu vederea pe Basarab Popa, implicat în VicomImpex, în Pomacost SA, dar şi în celebra deja Aqualand SA. Firma pe care o conduce a primit multe contracte, de-a lungul timpului, prin licitaţie, de la Primărie. Este vărul primarului şi duc împreună aceeaşi povară: au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale, ce au adus un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane euro. De altfel, anchetatorii i-au băgat în aceeaşi oală a inculpaţilor, printre alţii, şi pe Alexandru-Octavian Şerban, dar şi pe Laura Mariana Leşe. Omul din faţă în afacerea tranzacţiei din 2007 este Nelu Negrea, administratorul VicomImpex. Este proprietar de magazin de piese auto, de service şi a deţinut show room-ul Honda şi Lada. Unde credeţi?! Fix la parterul Sălii Sporturilor. Mirat nevoie mare că a fost întrebat de afacerea pe care a făcut-o în 2007 cu Primăria, Negrea recunoaşte că încă deţine ambele terenuri: şi cel rămas în urma tranzacţiei pe Aurel Vlaicu, dar şi cel de pe Badea Cârţan. „Eu am cumpărat terenul în 2003. Şi atât", spune partenerul de afaceri al lui Basarab Popa. Şi, foarte uimit, zice că nici nu-i trecea prin minte că este asociat cu vărul lui Mazăre. Habar nu avea, chiar. Şi cum s-a hotărât să cumpere tocmai acolo? „Păi, am primit o ofertă". Apoi se răzgândeşte: „Căutam un teren să-mi fac un service. Şi l-am găsit pe acesta". Întrebarea a venit prompt: Îl cunoştea pe Şerban, unul dintre cei mai activi cumpărători şi vânzători de terenuri retrocedate din Constanţa? Răspunsul a venit neconvingător: „Nu. A fost pur întâmplător".

Însă, oricât de sincer ar vrea să pară, Nelu Negrea a fost actorul unui film foarte important în istoria oraşului: cel în care comisia de aplicare a Legii 10/2001 (condusă de Radu Mazăre) retrocedează teren, acesta ajunge la un moment dat la un om „de bază" (Alexandru-Octavian Şerban) şi după, înapoi la... matcă (VicomImpex - Basarab Popa).

Pe www.ziuadeconstanta.ro puteţi citi varianta integrală a proiectului de hotărâre de Consiliu Local din 2007, privind tranzacţia între SC VicomImpex SRL şi Municipiul Constanţa.

{mos_ri:Mazare,Vicomimpex}
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • RITA 09 Jun, 2009 08:54 CE NU VA CONVINE DIN ARTICOL TOTUL ESTE ADEVARAT , DE CE NU PUBLICATI HOTIILE ?, DE CE L-E ASCUNDETI??
  • RITA 09 Jun, 2009 08:47 STITI FOARTE BINE CUM SAU DAT TERENURILE SI IMOBILELE IN ZONA CONSTANTA SI MAI ALES IN ZONA PENINSULARA IMOBILELE . DE CAND ESTE MARELE MAZARE S-A FURAT FARA CA NIMENI SA FACA O MISCARE . SANT PROCESE PE ROL DAR CARE ACUM STAU SANT PREA MULTI BANI IN JOC . PENTRU PROCESUL CU FERI PREDESCU JUDECATOAREA S-A ALES CU UN TEREN BUN NU???.PENTRU PROCESUL CU CEI 37 DE HOTI SE AMANA PENTRU CA LAURA LESE SI CONSTANTINESCU ELENA S-A INBOLNAVIT .DACA NU VINE LA PROCES CA ESTE BOLNAVA SE AMANA PANA CAND IESE DIN TERMEN NU??? PANA CAND ?? DEGEABA AU MUNCIT CEI DE LA DNA 3 ANI .PROBABIL CA SE APARA HOTII INTRE IEI DE SUS . DOMNUL MORAR CE FACE ?? SANT ATATEA RECLAMATII CARE STAU IN SERTARE SA TREACA VREMEA SI OAMENII AMARATI ASTEAPTA DREPTATEA DE NICI NU GANDITI .
  • cristina 09 Jun, 2009 05:58 ..dar nu cumva degeaba scrieti ?rezultatul ?umblati si la avocatii care-i tot tin procesele in loc ...vrem sa vedem finalul ..noi stim ca e adevarat si multe pe deasupra ..dar ...?
  • Teodosie spagoveanu 09 Jun, 2009 00:26 De Teodosie Spagoveanu nu mai scrieti? Ori va uns si pe voi cu niscai ulei sfintit? Uite altii cum scriu articole incendiare despre Spagoveanu!!! http://www.voceavalcii.ro/Anchete/2009-05-11#articolNr6562 Investigati si scoateti adevarul la lumina!