Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:17 17 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Știri Constanța azi Ziua Marinei Române, prin ochii publicului. „Persoanele civile care au luat parte la eveniment au avut un rol foarte important la acest program minunat” (GALERIE FOTO)

ro

15 Aug, 2023 18:00 1888 Marime text

  • Cea de a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române a marcat reîntoarcera Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei, după o absență de patru ani
  • Cotidianul ZIUA de Constanța a adunat câteva dintre impresiile publicului cu privire la eveniment

 
Astăzi, 15 august 2023, pe Faleza Cazinoului din Constanța a avut loc Ziua Marinei Române.
 
Cea de a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române a marcat reîntoarcera Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din fața Comandamentului Flotei, după o absență de patru ani.
 
Din Portul Turistic Tomis și până la intrarea pe faleză, mii de oameni au fost prezenți pentru a participa la demonstrațiile din acest an ale marinarilor.
 
Fie că erau constănțeni get – beget, turiști din țară sau din străinătate, aceștia s-au adunat cu mic cu mare la sărbătoarea prilejuită de Ziua Marinei, dar și de Adormirea Maicii Domnului, trecând cu vederea vremea capricioasă.
 
Cotidianul ZIUA de Constanța a adunat câteva dintre impresiile publicului cu privire la eveniment. Declarațiile lor sunt redate mai jos.
 

„Mi s-a părut ok evenimentul. N-am mai participat la Ziua Marinei de când aveam 12 ani. Și vremea a ținut cu noi, în sensul în care nu este foarte cald. Mi-a adus aminte de copilărie. N-am prins toate demonstrațiile, dar au fost frumoase. S-a schimbat evenimentul de acum față de cel de când aveam 12 ani. Din câte știu, atunci era poziționat în altă parte”, a spus o participantă.

 
Un turist din Vrancea a mărturisit:
 

„Am rămas plăcut impresionat de Ziua Marinei Române, cu toate că e o zi cam neplăcută, cu vânt, picături de ploaie, dar în general s-a desfășurat foarte bine. Este pentru prima dată când vin la o astfel de sărbătoare. Demonstrațiile au fost bine puse la punct de către Armata Marinei Române. Persoanele civile care au luat parte la eveniment au avut un rol foarte important la acest program minunat. Au creat o zi impresionantă pentru toți cei care au venit, mai ales pentru turiști.”

 
Un alt turist, de această dată din Iași a spus că a rămas plăcut surprins de demonstrațiile din acest an, trecând șase ani de când nu a mai fost prezent la Ziua Marinei.
 

„A fost un eveniment frumos, chiar dacă vremea a dat bătăi de cap. Este plăcut să mă întorc din nou aici, la Constanța, pentru o astfel de sărbătoare care este și una religioasă. M-au cuprins multe emoții astăzi. Cel mai mult mi-a plăcut exercițiul parașutiștilor”, a mai adăugat el.

 
Un bărbat din Constanța, participant în dese rânduri la Ziua Marinei Române, a declarat:


 

„În opinia mea a fost un eveniment super ok! A fost așa cum a fost și în anii trecuți, sau bine zis cum a fost înainte de pandemie, cu multă lume, plin de viață și de voie bună, de copii care se miră și care asistă la un spectacol frumos la urma urmei. Toate demonstrațiile au fost reușite. Păcat că acum pe final vremea începe să se strice, dar rămânem cu o imagine pozitivă legată de Ziua Marinei.”

 
El a mai spus că va veni și în această seară în Piața Ovidiu pentru a urmări focul de artificii care încheie sărbătoarea Zilei Marinei Române din acest an.
 
Ziua Marinei Române 2023
 
Festivitatea a început cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea persoanei oficiale, urmată ridicarea Pavilionului, geacului și a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României și cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiției marinărești. După alocuțiunile persoanelor oficiale și serviciul religios, au fost lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari, care își dorm somnul de veci în adâncurile apelor, transmit reprezentanții Forțelor Navale. Zeul Neptun și-a făcut apariția din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncționale „Vânjosul”, „Vârtosul” și „Voinicul”, pentru a da startul demonstrațiilor, odată cu salutul de deschidere a exercițiului executat de elicoptere și ambarcațiuni rapide, care vor purta drapele României, Alianței Nord-Atlantice și Uniunii Europene. 

Momentul a fost urmat de defilarea Navei-școală „Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările și oceanele lumii, având cadeții de la Academia Navală „Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru a saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar a lansat trei scafandri parașutiști. Inserția unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviației inamice, căutarea și atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migrației ilegale pe mare și manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvențele Exercițiului demonstrativ întrunit „Forțele Navale Române 2023”, care a fost prezentat marți, 15 august, la Constanța.
 
La finalul acestuia, navele și aeronavele miltare participante au defilat prin fața publicului de pe faleza din fața Comandamentului Flotei, după care garda de onoare a încheiat partea oficială a evenimentului, care a continuat cu defilarea velierelor și ambarcațiunilor civile, precum și cu acrobații aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forțelor Navale, a mai punctat sursa citată. 
 
Seara zilei de 15 august se va încheia cu retragerea cu torțe a marinarilor și cu un spectacol de artificii și de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanța. Formația muzicală a Forțelor Navale, condusă de colonel Cornel Ignat, va susține un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanța, în intervalul orar 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torțe pe itinerariul Cazino – Faleză - Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu - Piața Ovidiu, unde Muzica Militară a Forțelor Navale își va continua reprezentația. 
 
La ora 22.45, spectatorii prezenți în Piața Ovidiu sunt invitați de Primăria Municipiului Constanța să urmărească un spectacol de artificii și de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversare a Zilei Marinei Române.
 
Citește și:
Ziua Marinei Române 2023 LIVE VIDEO-TEXT. Spectacol fascinant de forță, tehnologie și tradiție la Constanța (FOTO+VIDEO)

Ziua Marinei Române 2023 O sărbătoare inedită care aduce lume multă la malul mării (FOTO)

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii