Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:37 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Statistici zguduitoare şi îngrijorătoare Câţi constănţeni, dar mai ales câţi copii au fost muşcaţi de câini anul acesta

ro

05 Sep, 2013 00:00 2426 Marime text
Un copil de patru ani a murit, fiind sfâşiat de un câine maidanez. Preşedintele Traian Băsescu a făcut, marţi, un apel către Guvern să emită o ordonanţă de urgenţă prin care să stabilească un termen „scurt” în care iubitorii de animale să ia câinii acasă, urmând ca restul maidanezilor, cei care nu sunt „adoptaţi”, să fie eutanasiaţi.
 
La Constanţa, câinii maidanezi îşi duc veacul pe străzile oraşului. Printre blocuri, pe lângă şcoli şi în parcuri. În fiecare an, la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase ajung în jur de 3.000 de persoane, spune directorul unităţii sanitare, dr. Stela Halichidis. „În fiecare an, ajung la noi cu plăgi muşcate în jur de 3000 de persoane. În primele nouă luni ale anului în curs, am acordat asistenţă medicală unui număr de 1.840 de pacienţi. Din păcate, numai pentru un pacient muşcat cheltuielile se ridică la suma de 1000 de lei. O doză de vaccin antirabic costă 60 de lei, iar schema de tratament presupune 5 doze.

La acestea se adaugă serul antirabic. Două doze care trebuie administrate unui adult costă 500 de lei. În plus, mai este nevoie de mănuşi, seringi, dezinfectant”, a declarat dr. Stela Halichidis. Numai pentru tratamentul persoanelor care se prezintă la Camera de gardă cu plăci muşcate se cheltuie 10% din bugetul unităţii sanitare, mai spune Halichidis. „Ministerul Sănătăţii a interzis să depăşim bugetul alocat. Prin urmare, nu ne vom mai putea permite să vaccinăm persoanele care se prezintă cu plăgi muşcate. Le vom da reţete pentru achiziţionare vaccinului antirabic. Stocul de vaccin a fost epuizat şi de turiştii care au ajuns la mare. Aceşti aveau începute schemele de vaccin, care se fac în decursul unei luni. Vin la mare, apoi la noi, ca să le continuăm tratamentul”, ne-a mai dezvăluit directorul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa.

Până când se reface stocul de antirabic, pacienţii sunt sfătuiţi să caute pe la farmacii dozele de vaccin, care trebuie administrate 5 la număr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa, ne-a explicat de ce nu poate fi refăcut stocul de vaccin antirabic: „Din cauza bugetului. S-au terminat banii. Şi până la rectificarea de buget, nu avem cum aloca fonduri pentru vaccin. Ne interzice legea să mai depăşim bugetul”. Dar medicul îi linişteşte pe constănţeni. „În Constanţa nu e rabie. La noi, pacienţii primesc toate îngrijirile necesare, dar neadministrarea vaccinului antirabic nu este un risc. Atunci când avem acest vaccin, îl facem cui ne solicită, preventiv”, a mai adăugat Stela Halichidis. Revenind la statistici, precizăm că din cei 1.840 de pacienţi muşcaţi de câinii maidanezi la Constanţa, 214 sunt copii de până la 15 ani, iar 1.079 - adulţi. Din aceştia, 1.144 provin din mediul urban, iar 149 - din mediul rural.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii