Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:48 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultatele finale Klaus Iohannis, victorie categorică în faţa lui Victor Ponta la Constanţa

ro

18 Nov, 2014 00:00 3398 Marime text


Klaus Iohannis, fostul primar al Sibiului, căci deja îi putem spune aşa, s-a impus şi la Constanţa.


Candidatul dreptei a obţinut în fieful condus de social-democraţi, în frunte cu primarul Radu Mazăre, un rezultat final de 57,06% din totalul voturilor valabil exprimate, în timp ce Victor Ponta, candidatul susţinut de Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC, a reputat un scor mai mic - 42,93%. Judeţul Constanţa şi-a redobândit statutul de judeţ care a votat atipic la alegerile prezidenţiale, oamenii alegându-i pe cei care să le reprezinte interesele, şi nu partidele care îi promovează. Chiar dacă, la alegerile locale, Constanţa îmbracă preponderent haina roşie a social-democraţilor, când vine vorba de alegerea definitivă a şefului statului, constănţenii preferă să aleagă dreapta.
Aproape 60.000 de voturi au făcut diferenţa între Ponta şi Iohannis, la Constanţa

După ce, la primul tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui, Constanţa a votat mai mult cu stânga, la turul decisiv, majoritatea sufragiilor au fost direcţionate către candidatul dreptei. Dintre cele 630.304 persoane aşteptate la urne duminică, 407.078 s-au prezentat la vot în judeţul Constanţa, ceea ce reprezintă o prezenţă record a ultimilor 14 ani la nivel judeţean - 64,59%. Cum arătam şi mai sus, 57,06% dintre alegătorii din Constanţa au votat pentru Klaus Iohannis, ceea ce înseamnă 232.234 de voturi valabil exprimate, în timp ce în dreptul casetei candidatului Victor Ponta au pus ştampila pe buletinul de vot 174.725 de constănţeni, reprezentând 42,93%, diferenţa între cei doi candidaţi fiind de 57.500 de voturi.

În două săptămâni, Iohannis a cucerit încrederea a peste un sfert dintre constănţeni

În urmă cu două săptămâni, la scrutinul din 2 noiembrie, Constanţa a tras pe stânga, preferându-l, cu o majoritate serioasă, pe candidatul Victor Ponta, diferenţa între el şi candidatul dreptei fiind atunci de aproape 8%, în favoarea primului. Astfel, la Constanţa, candidatul alianţei electorale PSD - UNPR - PC, Victor Ponta, a condus primul tur al alegerilor în judeţ cu 37,36% dintre sufragii. Pe locul doi, sub pragul de 30%, s-a poziţionat candidatul ACL, Klaus Iohannis, care a reuşit un scor de 29,41% din totalul numărului de voturi. Iohannis a reuşit aşadar să câştige, la Constanţa, încrederea a mai bine de un sfert de votanţi, concretizaţi prin alte 27,65% din voturi în turul doi (de la 29,41% la 57,06%). Victor Ponta nu a fost atât de convingător în faţa electoratului din Constanţa, reuşind să atragă de partea sa numai 5,57% din restul electoratului (de la 37,36% la 42,93%).

Iohannis a primit la Constanţa mai multe voturi şi decât Băsescu

Klaus Iohannis a fost mai apreciat la Constanţa chiar decât unul „de-ai noştri“, primind mai multe voturi decât Traian Băsescu în cel de-al doilea tur. La nivelul judeţului Constanţa, rezultatele celui de-al doilea scrutin al alegerilor, organizat pe data de 6 decembrie 2009, au fost următoarele: 53,63% - 204.433 alegători au votat pentru Traian Băsescu (PDL), în timp ce 46,36% - 176.747 alegători l-au preferat pe  Mircea Geoană (PSD).

Pe cine a preferat judeţul în turul II

Klaus Iohannis, candidatul dreptei, a reuşit să se impună în majoritatea localităţilor constănţene. Municipiul Constanţa, condus de Radu Mazăre, este primul pe listă. Urmează Mangalia, unde primar este independentul Cristian Radu şi unde 58% dintre locuitori l-au ales pe Klaus Iohannis. La Medgidia, dimpotrivă, deşi edil-şef este liberalul Marian Iordache, dreapta a pierdut, obţinând 43,15% din voturi. La Techirghiol, ACL a obţinut aproximativ 65,5% dintre voturile valabil exprimate, iar la Eforie, Klaus Iohannis a convins aproximativ două treimi din electorat. Şi la Ovidiu au pierdut social-democraţii, Iohannis obţinând aproximativ 60% din voturi, iar Victor Ponta - 40%. La Mihail Kogălniceanu, alegătorii au fost hotărâţi încă din primul tur, când Klaus Iohannis s-a impus ca favorit. De această dată, a obţinut un scor de 67,38% din numărul total al voturilor. La Cernavodă, diferenţa între cei doi candidaţi a fost de aproximativ 14%, astfel, Klaus Iohannis a obţinut aproape 57%, iar Victor Ponta - 43%. Şi la Murfatlar, dreapta a câştigat cu aproximativ 53%, faţă de circa 47%, cât a obţinut candidatul stângii. Dreapta a fost mai tare şi la Agigea, unde, încă de la primul tur, oamenii l-au preferat pe Iohannis. Şi la Valu lui Traian, Klaus Iohannis a obţinut aproximativ 64% din voturi.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii