Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
20:52 22 02 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rectificare bugetară Unitățile de învăţământ din Constanţa încep anul şcolar cu ZERO lei pentru renovări. Părinţii, din nou buni de plată! (document)

ro

29 Jul, 2019 00:00 3382 Marime text
Consilierul local PNL Constanţa Adriana Arghirescu atrage atenţia asupra faptului halucinant şi revoltător că anul acesta bugetul pentru unităţile şcolare constănţene de la Ministerul Educaţiei pe trimestrul trei, adică lunile iulie, august şi septembrie, este zero.
 
În această săptămână, Consiliul Local Municipal va aproba rectificarea bugetară pe 2019, iar municipalitatea nu a luat în calcul alocarea de fonduri pentru reparaţiile inerente în unităţile de învăţământ înaintea startului anului şcolar 2019-2020.
 
„Fix în perioada în care au cea mai mare nevoie de bani, conducerile şcolilor din Constanţa trebuie să se descurce singure, pentru că nu vor vedea niciun leu. Mai grav este că nici Primăria Constanţa nu ia măcar în calcul să scoată bani din «buzunar» şi să îi repartizeze unităţilor de învăţământ măcar pentru minime reparaţii.
 
În schimb, primarul şi aghiotanţii săi bat din picior să dea 600.000 de lei pe exproprieri pentru proprietarii apăruţi peste noapte ai terenurilor pe care se va construi Sala Polivalentă. Asta în condiţiile în care instanţele judecătoreşti nu s-au pronunţat definitiv asupra acestei chestiuni. Mă întreb cu ce tupeu vor mai merge primarul şi cei doi viceprimari la deschiderea anului şcolar şi ce le vor spune părinţilor şi copiilor care vor fi nevoiţi să înveţe în clădiri nereabilitate de mai bine de un an, cu utilităţile neplătite şi fără strictul necesar”, spune Adriana Arghirescu.
 

Bani pentru şcoli, alocaţi doar pentru studii de fezabilitate

 
În timp ce aleşii locali ai opoziţiei acuză, municipalitatea susţine că face investiţii în şcolile din municipiul Constanţa şi urmează să se aloce bani pentru realizarea de studii şi proiecte pentru reabilitarea mai multor unităţi, astfel: 21 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 8, 17 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 17 „Ion Minulescu”, 121 mii lei pentru Şcoala Gimnazială nr. 38 „Dimitrie Cantemir”, 4 mii lei pentru Grădiniţa cu program normal nr. 34, 150 mii lei pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Liceului Tehnologic „Dimitrie Leonida”, 25 mii lei pentru achiziţionarea de centrale termice pentru o grădiniţă, 50 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 8, 13 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de antiefracţie şi supraveghere video pentru Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 2, 9 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem antiefracţie şi supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 33 „Anghel Saligny”, 28 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem antiefracţie şi supraveghere video pentru Grădiniţa nr. 35, 16 mii lei pentru achiziţionarea unui sistem de supraveghere video pentru Şcoala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu”, 30 mii lei pentru achiziţionarea unei instalaţii de detecţie, semnalizare şi alarmare la incendiu pentru Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” - Corp D etc.
 
Pe de altă parte, Primăria Constanta anunţă că în această perioadă au loc lucrări de asfaltare a curţilor şi refacere a trotuarelor la mai multe licee, şcoli şi grădiniţe din oraş. Lucrările au luat startul la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, situată pe strada Griviţei. Echipele Confort Urban au frezat întreaga curte, urmând ca în această săptămână să fie turnat covorul asfaltic.
 
Următoarea instituţie în care se va acţiona este  Liceul Teoretic „Ovidius”. Prin aceste investiţii, administraţia publică locală transmite că urmăreşte crearea unor condiţii mai bune pentru elevii constănţeni.
 

Rectificare pentru PUZ-urile necesare regenerării urbane

 
Potrivit proiectului de rectificare bugetară, aleşii municipali sunt chemaţi să aprobe fonduri pentru realizarea unor planuri urbanistice zonale pentru revitalizarea unor zone/cartiere din municipiu, astfel: 404 mii lei pentru „PUZ Regenerare şi revitalizare urbană zona DN3C”, a 125 mii lei pentru „PUZ Spiru Haret”, 328 mii lei pentru „PUZ Actualizare documentaţie de urbanism zona Compozitori” şi 8 mii lei pentru „PUZ Sentinţă Tomis Nord”.
 
Potrivit aceluiaşi proiect de hotărâre, 141 mii lei, alocaţi la începutul anului pentru realizarea „Registrul spaţiilor verzi”, au fost redirecţionaţi pentru realizarea unei aplicaţii pentru parcările din oraş şi pentru strategia locală privind salubrizarea. Pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice privind proiectul „Incubator de Afaceri Constanţa”, s-au alocat 220 mii lei.
 
RAEDPP primeşte aproape 300 mii lei pentru achiziţia şi gestionarea unui sistem de irigat automatizat pentru locurile de joacă pentru cei mici din parcul Tăbăcărie. Alţi 51 mii lei vor fi utilizaţi pentru elaborarea documentaţiei tehnico-economice pentru „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanţa”.
 
Proiectul de rectificare bugetară poate fi consultat în secţiunea „Documente”.
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii