Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:46 21 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reabilitarea tronsoanelor de cale ferată de pe ruta București – Constanța Fost consilier al ministrului Transporturilor, trimis în judecată de DNA. Iată rechizitoriul procurorilor (rechizitoriu)

ro

17 Jul, 2020 00:00 2794 Marime text
  • Potrivit DNA, lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat.
  • Cauza are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți.
  • Rechitoriul integral poate citit integral accesând secțiunea Documente.

ZIUA de Constanța prezintă rechizitoriul dosarului în care procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate corupției au dispus trimiterea în judecată a Mihaelei Vasilica Szechely, consilier al ministrului Transporturilor în perioada 10 iulie 2012 – 21 decembrie 2012, acuzată de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență.
 
Potrivit rechizitoriului, linia de cale ferată București – Constanța face parte din Coridorul IV Pan-European iar reabilitarea acestui segment a făcut parte din prioritățile pe termen scurt pentru sectorul de transporturi, menționate în programul national de adoptare a aquisului comunitar, versiunea iunie 1999.
 
Pentru finanțarea lucrărilor de reabilitare, Guvernul României a încheiat cu Comisia Europeană Memorandumul de finanțare pentru acordarea asistenței financiare nerambursabile acordată prin Instrumentul pentru Politici Structurale de Pre-Aderare pentru măsura „Reabilitarea secțiunilor Băneasa - Fetești de pe linia de cale ferată București – Constanța”, acesta fiind semnat de partea comunitară la Bruxelles, la data de 23 octombrie 2000 iar de partea română la București, la data de 22 decembrie 2000.
 

Comisioane de peste două milioane de euro

 
Cauza are ca obiect împrejurările și destinația unor comisioane de peste două milioane de euro încasate în schimbul deblocării unor plăți datorate de stat unei companii pentru lucrări de reabilitare a unor tronsoane de cale ferată. Lucrările de reabilitare fuseseră efectuate pe tronsoane de cale ferată de pe ruta București – Constanța, fiind finanțate în proporție de 75% din fonduri europene și 25% din bugetul de stat. În contul lucrărilor efectuate, compania constructoare avea de încasat de la statul român, prin intermediul beneficiarului lucrărilor C.F.R. (Compania de Căi Ferate), suma de 15 milioane euro, plăți restante la nivelul lunii mai 2012.
 
Tot în prezenta cauză au mai fost trimiși în judecată doi cetățeni italieni, unul cu presupuse conexiuni în mediul politic), aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, iar celălalt soțul primei menționate, asociat și administrator de fapt al firmei Team Delta Proiect, aflat sub control judiciar, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la trafic de influență, spălare de bani, participație improprie la infracțiunea de evaziune fiscală. În continuare, DNA a mai dispus trimiterea în judecată a administratorul de drept al firmei Team Delta Proiect, pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, dar și a persoanei juridice Team Delta Proiect (în prezent în lichidare), pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani și evaziune fiscală.
 
 Dosarul a fost trimis spre soluționare Tribunalului București. Primul termen în faza camerei preliminare a fost stabilit pentru data de 26 august.
 

Ce spun procurorii DNA

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În baza unei înțelegeri prealabile pe care o avea cu ceilalți doi inculpați, ambii cetățeni italieni, Szechely Mihaela Vasilica ar fi pretins, ajutată de unul dintre cei doi, soțul ei, la sediul ministerului Transporturilor, de la reprezentantul sucursalei unei companii de construcții din Italia (martor), sume de bani, pentru a interveni în favoarea respectivei companii care avea de primit bani pentru lucrări executate la calea ferată“.
 
„Concret, în schimbul comisionului ce reprezenta procente din plățile ce trebuiau deblocate, inculpata s-ar fi angajat să își exercite influența pe care o avea asupra persoanelor din minister (influență rezultată din calitatea sa de consilier personal al ministrului Transporturilor), pentru a le determina să deblocheze către CFR SA banii necesari pentru stingerea datoriilor pe care le acumulase față de compania de construcții (plăți scadente și restante)“, potrivit DNA.
 
Procurorii mai spun că „ulterior, în baza aceleiași înțelegeri, pentru a întări convingerea reprezentanților companiei constructoare că plata comisionului reprezintă unica modalitate de rezolvare a problemei legată de plățile scadente și restante ale CFR, unul dintre cetățenii italieni ar fi pretins de la directorul general al companiei de construcții din Italia (martor) plata acelorași sume drept comision (sume ce fuseseră deja pretinse de Szechely Mihaela Vasilica cu ajutorul soțului)“.
 

Prețul influenței

 
Banii ar fi reprezentat prețul influenței pe care inculpatul promitea să o folosească asupra ministrului transporturilor pentru a-l determina să se implice în rezolvarea problemei sucursalei din România a companiei italiene.
 
„În perioada 5 iulie 2012 – 3 aprilie 2015, inculpata Szechely Mihaela Vasilica ar primit pentru sine și pentru ceilalți doi inculpați, de la reprezentantul sucursalei companiei de construcții din Italia, suma de 9.005.497 lei (aproape 2 milioane euro). Banii ar fi fost primiți în contul societății Team Delta Proiect SRL, plățile fiind mascate prin contracte fictive“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
„Din contul societății Team Delta Proiect SRL, perioada 5 noiembrie 2012 – 26 august 2013, ar fi fost transferată suma de 4.472.141 lei (1.020.550 euro), prin 35 de operațiuni de transfer bancar, în conturile a două societăți belgiene aflate sub controlul inculpatului cetățean italian, ca preț al intervenției descrise anterior. Plățile prin transfer bancar au fost justificate prin contracte fictive. O altă parte din banii ajunși în contul firmei Team Delta Proiect SRL, respectiv 465.132 lei, ar fi fost retrași în perioada 27 iulie – 20 decembrie 2012, de administratorul de drept al firmei, în condițiile în care aceasta cunoștea caracterul nelegal al sumelor primite în cont. Administratorul de drept era persoana care preluase de la Szechely Mihaela Vasilica administrarea firmei Team Delta Proiect după ce aceasta din urmă a devenit consilier al ministrului Transporturilor. Banii retrași ar fi fost folosiți în interesul firmei, în interes personal ori al celorlalți inculpați“, potrivit DNA
 

„Discuții intermediate“

 
Procurorii Anticorupție mai arată în rechizitoriu că „celălalt coinculpat italian, soțul Mihaelei Szechely Vasilica, ar fi participat la activitățile infracționale, în sensul în care ar fi intermediat discuțiile cu ambii reprezentanți ai companiei de construcții din Italia, cu privire la condițiile și la modul de plată a comisioanelor“.
 
„De asemenea, în calitate de asociat și administrator de facto al firmei Team Delta Proiect SRL, acesta ar fi dispus transferul unei sumei de 4.472.141 lei (1.020.550 euro) în conturile firmelor belgiene, cunoscând că suma provine din săvârșirea unei infracțiuni. În perioada octombrie 2012 – mai 2013, același inculpat ar fi determinat înregistrarea, în evidențele contabile ale societății Team Delta Proiect SRL, a unor facturi aferente unor achiziții fictive de bunuri și servicii, având ca rezultat neplata unor obligațiilor fiscale în valoare totală de 1.413.522 lei“, potrivit rechizitoriului.
 
Cu această sumă, Ministerul Finanțelor Publice, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală se constituie parte civilă în cauză.
 
În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul traficului de influență ori al spălării de bani precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat prin infracțiunea de evaziune fiscală s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile și proprire pe conturi aparținând inculpaților.
 
De precizat că, tot potrivit actului de sesizare instanței, „cercetările efectuate în cadrul echipei comune de anchetă au condus la ipoteza că, în perioada imediat următoare încasării sumelor de la societatea Team Delta Proiect SRL, una din cele două societăți înregistrate în Belgia a făcut plăți către societăți din România, plăți reprezentând contravaloarea unor servicii de publicitate pentru campania electorală ocazionată de alegerile parlamentare din anul 2012, beneficiar al acestor servicii fiind o alianță politică“.
 
Rechitoriul integral poate citit integral accesând secțiunea Documente.
 
Citește și
 
Oficial despre reținerea lui Mircea Negulescu, fost procuror DNA!

Doi foști primari din Constanța, trimiși în judecată de DNA, condamnați. Dosarul, în apel, a primit un nou termen

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii