Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:17 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Radiografia firmelor „promovate“ de DIICOT Unul dintre sponsorii campaniei lui Nicuşor Constantinescu, reţinut pentru evaziune fiscală (galerie foto)

ro

11 Oct, 2014 00:00 5878 Marime text
Radu George Lucian, despre care s-a spus că, la alegerile din 2012, ar fi sponsorizat campania electorală a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, a fost încătuşat de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Structura Centrală. Mai mult decât atât, pe lângă Radu George Lucian, DIICOT a mai dispus reţinerea şi a altor trei persoane, una dintre ele fiind afaceristul local Gigi Pambuca. Radu George Lucian este cercetat de procurori pentru evaziune fiscală, iar Pambuca, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. În continuare, ZIUA de Constanţa prezintă în detaliu modalitatea prin intermediul căreia a fost constituit grupul infracţional organizat, precum şi modul în care opera acesta, conform Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.
 
Pe lângă Radu George Lucian şi Gigi Pambuca, procurorii au mai dispus încătuşarea lui Dan Titus Voitinovici, de 40 de ani, pentru constituire, în varianta iniţierii, a unui grup infracţional organizat, instigare la evaziune fiscală, evaziune fiscală (două acte materiale), participaţie improprie la evaziune fiscală (patru acte materiale), fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare a banilor şi transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia (două acte materiale). Voitinovici este suspectat şi de participaţie improprie la transmitere fictivă a părţilor sociale ori a acţiunilor deţinute într-o societate, în scopul săvârşirii unei infracţiuni sau al sustragerii de la urmărirea penală ori în scopul îngreunării acesteia (două acte materiale). Mai departe, aşa cum arătam şi mai sus, Gigi Pambuca este acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală. Asta în timp ce Erdogan Ablamit, de 38 de ani, este suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat şi evaziune fiscală.
 
Radu George Lucian, unul dintre sponsorii campaniei electorale din 2012 a preşedintelui suspendat al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Daniel Constantinescu, este cercetat pentru evaziune fiscală.
 
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism spun că, „în anul 2010, inculpatul Voitinovici Dan-Titus a iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat, împreună cu inculpaţii Pambuca Gigi şi Ablamit Erdogan“. „Treptat, în activitatea infracţională a fost atras şi inculpatul Radu George Lucian, împreună cu alte persoane, care au înregistrat în contabilitatea firmelor lor un număr mare de facturi fiscale emise de societăţile comerciale de tip fantomă controlate de Voitinovici Dan-Titus, evidenţiind astfel operaţiuni comerciale fictive în scopul diminuării nelegale a obligaţiilor fiscale. Membrii grupului infracţional organizat au cunoscut că inculpatul Voitinovici Dan-Titus a apelat la persoane interpuse, având calitatea de asociaţi sau administratori ai firmelor de tip fantomă, precum şi faptul că circuitul financiar era unul fictiv, creat în scopul de a ascunde sau de a disimula adevărata natură a provenienţei, a circulaţiei ori a drepturilor asupra sumelor de bani transferate, cunoscând că acestea provin din săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală“, conform DIICOT.
 
Procurorii mai susţin că, „astfel, transferul sumelor de bani din conturile firmelor beneficiare ale facturilor fiscale atestând operaţiuni nereale în conturile firmelor fantomă controlate de Voitinovici Dan-Titus, iar ulterior operaţiunile de transfer a sumelor de bani între conturile acestor firme fantomă, urmate de retragerea în numerar a banilor de către Voitinovici Dan-Titus, s-au realizat în scopul ascunderii sau disimulării originii ilicite a acestor sume de bani“.
 
„Potrivit sesizării formulate de Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, faţă de inculpatul Voitinovici Dan-Titus există suspiciunea rezonabilă că prin înfiinţarea/preluarea şi controlul exercitat asupra SC Seg Hema Eli SRL, SC Racingcris SRL, SC Daria Major SRL, DGY Global Supplier SRL, SC Petroserv Maritime Trans SRL şi SC Tgs Supply Invest SRL, a emis, în perioada 2011-2013, facturi fiscale pentru mai mult de 80 de societăţi comerciale, atestând operaţiuni nereale, facturi pe care firmele beneficiare le-au înregistrat în contabilitate, în scopul diminuării bazei impozabile şi prejudicierii bugetului consolidat al statului, prin neplata impozitului pe profit şi a taxei pe valoarea adăugată“, potrivit oamenilor legii.
 
Dacă în ediţia de ieri, am detaliat afacerile derulate atât de Radu George Lucian, cât şi de Gigi Pambuca, în continuare, ZIUA de Constanţa prezintă firmele celorlalţi doi bărbaţi încătuşaţi, precum şi structura celor şase unităţi comerciale prin intermediul cărora s-ar fi emis facturi fiscale pentru circa 80 de societăţi comerciale, atestând, conform magistraţilor, operaţiuni nereale.
 
Potrivit Registrului Comerţului, numele lui Ablamit Erdogan apare ca asociat unic în SC Damatt Business Grains SRL, cu sediul social în municipiul Constanţa, pe strada Amzacea. Firma are ca obiect de activitate „intermedieri în comerţul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime textile şi cu semifabricate“. De numele lui Dan Titus Voitinovici este legată societatea comercială C & D EXIM SRL, (radiată).
 
Tot potrivit Registrului Comerţului, SC Seg Hema Eli SRL se află în insolvenţă, iar SC Dgy Global Supplier este în lichidare.
 
Racingcris SRL are sediul social în municipiul Constanţa, pe Şoseaua Mangaliei, şi este condusă de Gabriela Nedelea, născută la data de 27.10.1971, în Constanţa. SC Racingcris SRL are ca obiect de activitate „comerţul cu amănuntul de piese şi accesorii pentru autovehicule“.
 
SC Daria Major SRL, o altă firmă menţionată în comunicatul DIICOT, are sediul social pe strada Pescarilor din Constanţa. Asociaţi persoane fizice sunt, conform Registrului Comerţului, Gheorghe Onofrei, născut la data de 23.04.1975, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 85%, şi Ştefan Brezeanu (administrator), născut la data de 27.12.1950, în Tulcea, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 15%. Daria Major are ca obiect repararea calculatoarelor şi a echipamentelor periferice.
 
SC Petroserv Maritime Trans SRL are sediul social tot pe strada Pescarilor, din municipiul Constanţa, şi este condusă de Ştefan Brezeanu (administrator) şi de Dumitru Condurache, născut la data de 11.11.1974, în Iaşi, acesta având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 85%. Unitatea comercială are ca obiect de activitate „transporturi rutiere de mărfuri“.
 
SC Tgs Supply Invest SRL are sediul social pe strada Badea Cârţan, din Constanţa, este condusă de Mihaela Nicoleta Jurcă (administrator), născută la data de 5.11.1973, având o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 20%, şi de Neculai Halcu, născut pe 8.07.1955, în Buzău, cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 80%. SC Tgs Supply Invest SRL are ca obiect de activitate „servicii anexe transportului pe apă“.
 
Ieri, procurorii DIICOT au solicitat Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a celor patru inculpaţi mai sus precizaţi.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii