Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Prof. Sorin Mihai - „Mediile pe semestrul I se vor putea încheia și cu două note”

ro

13 Jan, 2021 00:00 2710 Marime text

Pentru încă trei săptămâni, până pe 29 ianuarie, elevii au revenit la școala online, fiind perioada în care, teoretic, profesorii ar trebui să completeze situațiile din cataloage, grevate puternic de absența tezelor, care ar fi putut ilustra sumativ un oarecare nivel de pregătire în primul semestru 100% desfășurat departe de bănci și catedră.
 
Ținând cont de această stare de lucruri, Ministrul Educației, Sorin Mihai Cîmpeanu, a organizat, la începutul acestei săptămâni, o videoconferință cu inspectorii școlari generali, tema principală fiind identificarea numărului de elevi aflați în situație de risc cu privire la neîncheierea situației școlare pentru semestrul I, precum și măsurile ce se impun în această situație.
 
La acest moment, conform datelor transmise de către unitățile școlare, prin intermediul inspectoratelor școlare județene/ISMB, se estimează că un număr de circa 65.000 de elevi se află în situație de risc cu privire la neîncheierea mediei pe semestrul I din cauza imposibilității de acces la resursele tehnologice - factor principal, la care se adaugă și alte motive precum neparticiparea la cursuri, situații medicale etc. Trebuie avut în vedere că, în ultimii ani, numărul elevilor care se aflau anual în această situație era de aproximativ 15.000.
 
Măsurile necesare identificate până în acest moment sunt:
 
1. Desfășurarea de activități remediale pe parcursul semestrului al II-lea, cu identificarea surselor de finanțare pentru plata cadrelor didactice.
 
2. Prelungirea perioadei de încheiere a situațiilor școlare neîncheiate în semestrul I, de la patru până la opt săptămâni de la revenirea la cursuri în semestrul al II-lea.
 
3. Posibilitatea încheierii mediilor cu minimum două note, indiferent de numărul orelor alocate săptămânal fiecărei discipline.
 

Tarele învățământului constănțean: promovabilitate scăzută la învățământul primar


În unitățile școlare din învățământul constănțean, după cum ne-a informat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general, riscul de a rămâne cu mediile neîncheiate se preconizează la elevii care s-au mai aflat în această situație și în anii anteriori, deci nu grevat de imposibilitatea de a participa la cursurile online ca urmare a lipsei dispozitivelor. „De altfel, la ora actuală, în județul Constanța ar mai fi necesare circa 213 tablete, pe care le vom identifica, cu siguranță, pentru că încă lucrăm la situația distribuirilor din Programul național «Școala de acasă»”, a afirmat prof. Mihai. Oferindu-ne ca exemplu situația de la Dobromir, unde au fost luați în calcul și preșcolarii din grădinițe, așadar ar fi un excedent de aproape 190 de tablete, care urmează a fi redistribuite.
Conform Raportului privind starea învățământului pe anul școlar 2019-2020, la finalul semestrului II, promovabilitatea cea mai scăzută se înregistra la învățământul primar – clasa pregătitoare-IV – 85,11%, culmea, urbanul înregistrând 81,38% promovabilitate. La gimnaziu, promovabilitatea era de 90,38%, iar la liceu/zi de 96,11%.
„Campionii” nedoriți ai absenteismului erau elevii de gimnaziu, cu un sfert de milion de absențe, în timp ce liceenii de la zi înregistrau 208.132 absențe, iar cei din învățământul primar 178.598 absențe.
Așadar, dacă în perioada în care era obligatorie frecventarea cursurilor la zi se înregistrau absențe de ordinul sutelor de mii, probabil că o statistică a prezenței în online este imposibil de realizat, și pe fondul lipsei obligativității de a-și deschide camerele video.

Conform unei informări primite din partea ISJ Constanța la închiderea ediției, referitoare la datele centralizate până în prezent „la nivelul instituțiilor școlare din județul nostru, un procent de aproximativ  4% elevi sunt în situație de risc privind incheierea mediilor pe semestrul I. Datele nu sunt reprezentative în acest moment, având în vedere faptul că ne aflăm încă în perioada de evaluare”.
 
Citește și:

Precizări oficiale despre situația de la Liceul „Nicolae Bălcescu” din Medgidia ISJ Constanța. Directori noi pentru mai multe unități de învățământ din județ
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii