Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:06 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Primarii fac jocul in Colegiul 5

ro

28 Oct, 2008 00:00 1307 Marime text
1225142071.jpg

Din totalul celor 14 colegii decupate in judetul Constanta, aici s-au inscris in competitie cei mai multi candidati

Chiar daca are doar 55.687 de cetateni cu drept de vot, castigarea mandatului de deputat va fi dificila. A obtine 50 plus unu din voturi din primul tur este, practic, imposibil, ceea ce ne face sa credem ca mandatul de deputat va fi adjudecat in urma redistribuirii. Alegatorii vor avea de optat intre directorul Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Constanta, Ionel Spataru (PNL); fostul primar al municipiului Mangalia, Zanfir Iorgus (PD-L); fiul jurnalistului Sorin Rosca Stanescu, ziaristul Mircea Stanescu (PSD); directorul Casei de Cultura din Mangalia, caruia ii place sa spuna ca-i ziarist, Viorel Chiurtu (PRM); omul de afaceri din Tuzla, Taner Resid (PNG-CD); fostul consilier municipal Florin Maftei (PNCD); deputatul Stelian Dutu, de profesie jurist, care a dorit sa-si testeze "atractivitatea" ca independent, si jurnalistul Hajnalka Debreczeni (UDMR).

Primarii - un sprijin, dar pentru cine!?

In aceasta zona, candidatul PSD - Mircea Stanescu - mizeaza pe "agentii electorali" Claudiu Tusac (Mangalia), Constantin Micu (Tuzla) si Niculae Stan (Pecineaga), in timp ce reprezentantul PD-L - Zanfir Iorgus - spera sa aiba sprijinul edililor Mugur Mitrana (23 August) si Traian Cristea (Costinesti), primari cu vechime si experienta. Numai ca lucrurile se complica, avand in vedere aparitia in peisaj a fostului lider judetean al PD-L, deputatul Stelian Dutu. Este cunoscut faptul ca acesta are o relatie aparte cu edilii PD-L nominalizati anterior, iar in municipiul Mangalia are multi sustinatori, atat din randul activistilor democrat-liberali, cat si printre cei care au parasit partidul din diverse motive. Pentru Dutu, un alt avantaj l-ar putea reprezenta faptul ca opt ani a condus Consiliul Judetean Cosntanta, ipostaza in care si-a capatat o anumita notorietate. Revenind la Zanfir Iorgus, acesta pare ca va fi tinta atacurilor tuturor contracandidatilor sai, avand in vedere ca a condus municipiul Mangalia ani buni, iar acestia ii vor evidentia toate neregulile si nerealizarile. El va fi, probabil, "atractia numarul unu" pentru Stelian Dutu (independent) si Florin Maftei (PNDC), ambii fiind fostii sai colegi de partid, eliminati, intre timp, din PD-L.

Arbitru... in Parlament

Inscris in competitie in ultima zi prevazuta de lege, Florin Maftei (PNDC) vrea sa ajunga din ringul de box direct in Parlament. In paralel cu pregatirea in domeniul alimentatiei publice, fostul consilier municipal a practicat boxul, in timp devenind arbitru. Practic cele doua pasiuni s-au imbinat permanent. Asa se explica faptul ca acesta detine doua carciumi in Mangalia - una la capatul falezei si cealalta in zona plajei, si a reusit sa-si mentina renumele de "bataus", printre "victime" numarandu-se atat ex-primarul Zanfir Iorgus, cat si fostul consilier local PD, Ion Grama. De altfel, incidentele respective au avut loc dupa ce Maftei a parasit PD-ul si a ales calea "independentei". Insa mentinerea statutului de independent ii impunea sa stranga semnaturi pentru a putea candida la parlamentare, asa ca a ales sa devina membru PNDC, pentru a nu risca sa nu-si gaseasca sustinatorii necesari.

A revenit la prima dragoste politica

La categoria "si altii", il putem incadra si pe Viorel Chiurtu (PRM). Acesta ar fi absolvit doua facultati, printre care si pe cea de jurnalism, iar mangaliotii il stiu doar pentru ca este directorul Casei de Cultura din localitate. In rest, gurile rele spun ca a fost membru PRM, o perioada ar fi cochetat cu cei de la UPSC, apoi s-a apropiat de Ion Minca (n.r. liderul PC Constanta) si, dupa un timp, a revenit in PRM, formatiune care-l sustine acum la parlamentare. Cat priveste prestatia sa ca director al lacasului de cultura, localnicii spun ca nu s-a obosit prea tare pentru a-si destinde concetatenii. "In Casa de Cultura din Mangalia n-a fost un spectacol de foarte mult timp, pe motiv ca el nu-i impresar", ne-a spus o doamna din Mangalia.

Vrea ascensiune, dupa ascensiune

Candidatul PNL este presedintele organizatiei judetene a juniorilor liberali si director al OCPI, Ionel Spataru. Numirea sa la carma OCPI s-a pus in practica in 20 august 2007, cand PNL a inceput sa-si revendice sefiile institutiilor deconcentrate din judet, si la doar o saptamana dupa ce fusese angajat in functia de consilier juridic III in cadrul institutiei. Inainte, Spataru a lucrat ca avocat stagiar la biroul de avocatura Irina Litcanu (n.r. fost membru PD si, ulterior, inregimentata politic la Forta Democrata). Daca 2007 i-a adus o promovare ca urmare a sprijinului politic de care a beneficiat, presedintele TNL Constanta spera ca si 2008 sa-i aduca un mandat de deputat, dupa ce, nu cu mult timp in urma, i-a oferit, in premiera, bucuria de a deveni tatic.

Scris de: {autor}Mihaela CIORBARU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii