Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:03 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ploaie de dosare penale după 19 ianuarie Ce-i aşteaptă pe mopedişti. Şi de vor, nu pot intra în legalitate

ro

14 Jan, 2013 22:47 4761 Marime text
DESCHIDERE_Mopede_mopede.jpgProba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea în poligoane special amenajate

 

Veşti foarte proaste pentru utilizatorii de mopede. Din data de 19 ianuarie, aceştia vor fi obligaţi să susţină examene pentru dobândirea unui permis special de conducere. În prezent, chiar dacă doresc să intre în legalitate, mopediştii nu au nicio şansă de izbândă. Şi asta pentru că în teritoriu nu s-au primit modificările efectuate la regulamentul privind examinarea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere. În ciuda celor mai sus precizate, după dată de 19 ianuarie, cei care vor fi depistaţi în trafic conducând mopede se vor alege cu dosare penale, chiar dacă au în posesie atestate specifice. Excepţie de la regulă fac deţinătorii oricărei alte categorii a permisului. Potrivit unor date făcute publice la finele anului trecut, examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi a comportamentului corespunzător categoriei de permis solicitat.

mopede_romeo_tecau.jpgComisarul-şef Romeo Tecău, şeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Constanţa, spune că, potrivit legii, dacă o persoană este deţinătoarea oricărei alte categorii a permisului de conducere, poate conduce mopede fără niciun fel de problemă. „Cei care nu deţin nicio altă categorie a permisului, trebuie să deţină permis pentru mopede (AM). Atestatele îşi pierd valabilitatea începând cu data de 19 ianuarie. La categoria A, A1 (la care acum se dădea numai poligon), se va da şi proba de oraş, iar pentru categoria moped să dă poligon", a mai adăugat comisarul-şef Romeo Tecău. Deşi mai sunt câteva zile, deocamdată, nu s-au primit modificările la regulamentul privind examinarea candidaţilor în vederea obţinerii permisului de conducere AM. În ceea ce priveşte şcolile de şoferi la care ar putea apela mopediştii în vederea primirii mult râvnitelor permise, trebuie văzut dacă noile prevederi echivalează sau dau dreptul unităţilor care deţin categoria A să pregătească şi pentru A1 şi AM.

Potrivit Monitorului Oficial

mopede_scuter_moped_04.jpgAmintim că, la finele anului trecut, în Monitorul Oficial al României a fost publicată Legea privind modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În Monitorul Oficial se arată că viitoarele „permise de conducere se eliberează pentru următoarele categorii de vehicule: AM, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb sau Tv". Mai departe, vârsta minimă pentru permisului de conducere va fi, de la 19 ianuarie, de 16 ani împliniţi pentru categoriile de vehicule: AM (mopede), A1 (motociclete cu cilindree maximă de 125 de centimetri cubi, cu puterea maximă de 11 kW şi cu un raport de putere/greutate de cel mult 0,1kW/kg) şi B1 (cvadricicluri a căror masă proprie nu depăşeşte 400 de kilograme, 550 de kilograme pentru vehiculele destinate transportului de mărfuri). Monitorului Oficial mai informează că „examenul pentru obţinerea permisului de conducere constă în susţinerea unei probe teoretice de verificare a cunoştinţelor şi a unei probe practice de verificare a aptitudinilor şi comportamentul corespunzător categoriei de permis solicitat. De asemenea, proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea în poligoane special amenajate.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • V-o Bag 28 Apr, 2013 07:51 O tara de tot kk-tul. Se incalca drepturile asupra proprietatii. O lege nu poate actiona retroactiv. O data ce am obtinut atestat inainte de aparitia legii, nimeni nu-mi poate anula un bun dobandit-obtinut legal si pe banii mei. Anularea atestatelor incalca flagrant legea asupra bunurilor dobandite legal. Doar la noi parlamentarii voteaza de'a'mboulea.
  • fara nume 31 Mar, 2013 20:10 proglema este ca vor sa ne mai fure inca otura de bani hoti astea din romania sa umplut tara de hot si smeceri
  • Bogdan 25 Jan, 2013 01:10 Poi Marian... ce ii intereseaza pe ei ca noi am dat bani pe atestate am fost la scoala alea zece ore in care am invatat cam cat invata unu sa dea de cat. B sincer........ si acum imi anuleaza 150 lei si plus taxiu , imi plateste sefu ala al politie din buc... nu! asta e romania o tara de rahat imi pare rau m-am nascut aici. Pana la urma o sa-ti faca dosar penal si daca calci stamb pe strada, vai de mama lor ne ia bani degeaba!~!!!!!!!!!! Huuuu
  • Marin 19 Jan, 2013 11:46 ...in lege se prevede ca de la 19 ianuarie 2013 se introduce categ AM pentru mopede ! Unde scrie ca atestatele obtinute de la scolile de soferi (tot conform legii) se anuleaza !? Este o scapare a legiuitorului sau un exces de zel... Anuland atestatul, anuleaza si cursurile de legislatie facute la scoala de soferi. De ce trebuie sa se faca din nou cursuri de legislatie !? De ce nu se intra cu acel atestat direct pentru proba teoretica si apoi practica !? Garanteaza scoala de soferi, prin noul curs, obtinerea permisului !? Cam multe intrebari si firesc, nici un raspuns.