Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:01 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Patrimoniul societății municipiului Constanța După slujba de duminică, va fi desemnat noul director provizoriu al Administrației Fondului Imobiliar SRL!

ro

08 Jul, 2023 00:00 2747 Marime text
  • Stere Hira a demisionat din funcția de director al AFI Constanța SRL
  • Mandatul Iulianei Dobrin de director interimar al societății încetează pe 8 iulie a.c.
  • Ca niciodată în istoria administrației publice locale, duminică, 9 iulie la ora 12.00, este convocat Consiliul de Administrație al societății Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța pentru desemnarea unui director provizoriu
  • Detalii despre situația patrimonială a Administrației Fondului Imobiliar SRL
  • Situația contractelor de asociere aflate în vigoare și a celor încetate/expirate
  • Situația terenurilor/imobilelor care au revenit în administrarea AFI SRL după expirarea unor contracte de asociere
 
 
 
 
Este forfotă la Administrația Fondului Imobiliar Constanța SRL, societatea Consiliului Local Constanța, după ce Iuliana Dobrin al cărui mandat de director la conducerea înstituției se încheie pe 8 iulie a.c.

Dobrin a ales să nu mai continue activitatea la cârma instituției și va reveni pe postul de contabil-șef pe care l-a ocupat în cadrul societății, înainte de a fi numită cu delegare director general (n.r. după plecarea în 24 iunie 2022 a lui Stere Hira la conducerea Confort Urban SRL). 





 
În plus și aceasta este noutatea, prin solicitarea nr.5724/07.07.2023, Stere Hira a cerut încetarea contractului de mandat nr.9068/25.06.2021, prin „acordul de voință al părților consemnat în scris”, în baza art.10.2 din contract, începând cu data de 09 iulie 2023, demisie confirmată pentru ZIUA de Constanța chiar de Stere Hira.
 
Practic, Hira renunță la funcția de director general al AFI Constanța SRL pentru care a susținut, singur ce-i drept concurs și din care s-a suspendat anul trecut pentru a prelua interimar funcția de director la Confort Urban SRL(societate cu unic asociat municipiul Constanța).
 
Ca niciodată în istoria administrației publice locale, duminică, 9 iulie la ora 12.00, este convocat Consiliul de Administrație al societății Administrația Fondului Imobiliar SRL Constanța. De ce această ședință are loc într-o zi nelucrătoare? Care este graba pentru care se face această ședință? De ce CA-ul nu se poate întruni luni, 10 iulie? La niciuna dintre aceste întrebări nu am primit niciun răspuns.
 
În schimb, surse din cadrul instituției, ne-au pus la dispoziție convocatorul ședinței de duminică, cu următoarea ordine de zi:
 
  1. Referatul nr.2635/07.07.2023 privind aprobarea înregistrării la O.N.R.C. a Hotărârii Consiliului Local al municipiului Constanța nr.284/29.06.2023 privind numirea unui membru provizoriu în Consiliul de Administrație al societății Administrația Fondului Imobiliar S.R.L.
  2. Anunțarea Autorității Publice Tutelare, în conformitate cu prevederile art.641, alin.5 din OUG nr.109/2011 privind încetarea la data de 12.08.2023 a mandatelor administratorilor provizorii neexecutivi-  Alexandru – Marius Timofte, Cristina-Mădălina Filip, Stere Hira și Mihai Ghioca.
  3. Solicitarea nr.5724/07.07.2023 formulată de HIRA STERE privind încetarea contractului de mandat nr.9068/25.06.2021, prin „acordul de voință al părților consemnat în scris”, în baza art.10.2 din contract, începând cu data de 09.07.2023.
  4. Numirea Directorului General provizoriu al Administrației Fondului Imobiliar SRL.
  5. Aprobarea specimenelor de semnături în relația cu băncile comerciale și Trezoreria Municipiului Constanța.
  6. Referatul nr.2612/06.07.2023 privind oportunitatea prelungirii până la data de 25.07.2024 a valabilității contractului de închiriere nr.205/19.07.2021 încheiat cu Curti Melek II pentru spațiul cu altă destinație decât aceea de locuință situat în Constanța, str.Cuza Vodă, nr.28, parter (zona A) în suprafață de 18,15 mp, cu destinația de comerț textil, cu menținerea chiriei lunare la valoarea de 425,00 euro/lună la care se adaugă TVA, cu condiția ca aceasta să nu figureze în evidențele AFI SRL cu debite mai vechi de 30 de zile.
  7. Referatul nr.2973/26.06.2023 privind propunerea de trecere pe pierderi a sumei de 1.241,47 lei reprezentând debite nerecuperate de la Baciu Daniela Elena pentru imobilul situat în Constanța, aleea Umanității, nr.6, bl.H3, et.2, ap.40.
 
Convocatorul poartă semnătura secretarului Consiliului de Administrație al societății AFI Constanța SRL, Laura Micu.
 
De departe, cel mai important punct pe ordinea de zi a ședinței Consiliului de Administrație este fără doar și poate numirea Directorului General provizoriu al Administrației Fondului Imobiliar SRL.
 
În acest moment, potrivit surselor noastre cele mai mari șanse pentru numirea în funcție le are Liliana Cristescu - șef Serviciu Tehnic Investiții în cadrul societății.
 
Vă reamintim, fostul RAEDPP Constanța, în prezent Administrația Fondului Imobiliar Constanța face obiectul unei anchete a procurorilor DNA Constanța, care pe 12 aprilie a.c. au ridicat mai multe documente, din perioada conducerii anterioare.
 
În aceeași zi au avut loc percheziții la sediul insituției dar și la domiciliul unei persoane fizice.

Cercetările au loc într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție, comise în perioada 2019-2021, în legătură cu atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța.

Stere Hira, fost director RAEDPP dar și o altă angajată a AFI SRL ar fit vizați de ancheta procurorilor DNA.
 
 
Situația patrimonială a Administrației Fondului Imobiliar SRL
 


Reorganizarea fostei RAEDPP, prin transformarea sa în Administrația Fondului Imobiliar SRL cu asociat unic Consiliul Local Constanța, s-a dorit a fi o etapă importantă în procesul de reformă și modernizare a serviciului de administrare și exploatare a domeniului public și privat al municipiului Constanța.

Astfel, prin noul statut Administrația Fondului Imobiliar SRL s-a subrogat în drepturile și obligatiile regiei continuând activitatea regiei de gestionare a fondului imobiliar public și privat al municipiului Constanța, până Ia data Ia care, municipiul Constanța a stabilit prin hotărâre de Consiliu local, modalitatea de atribuire a gestiunii serviciului public de administrare a domeniului public și privat, respectiv 30.06.2023.
 
Administratorii societății Administrația Fondului Imobiliar SRL, sunt în acest moment: Alexandru-Marius Timofte, Ionel Damian, Mărioara Nițu, Stere Hira și Cristina Mădălina Filip.
  
Potrivit www.termene.ro, AFI Constanța SRL, a raportat un profit de 104. 447 lei, o cifră de afaceri de 9.458.651 lei, datorii de 22.851.276 lei, 93 de angajați și provizioane de 218.702 lei.


AFI Constanța SRL nu mai administrează de la 1 iulie a.c. campusul social Henri Coandă și locuințele de tip ANL care au trecut în subordinea Direcției de Asistență Socială Constanța.


În ședința din luna februarie a.c., consilierii locali municipali au adoptat o serie de proiecte, printre care și cel privind revocarea dreptului de administrare al societăţii Administraţia Fondului Imobiliar SRL Constanţa asupra imobilelor piețelor Griviței, Filipescu și a clădirii de pe str. Mercur, pe care edilul Chițac spunea că le modernizează și apoi să le va da înapoi în administrarea AFI. Primarul Chițac a spus în acea ședință că a luat această decizie deoarece personalul Administrației este incapabil să întocmească o serie de proceduri.

La numai două luni de când de la adoptarea acestei hotărâri, primarul Chițac se răzgândește și propune pentru ședința din 26 mai a.c., revocarea parțială a hotărârii din luna februarie și redarea în administrarea AFI SRL a celor două piețe și a imobilului de pe Mercur nr.10.
Demersul vine ca urmare a adreselor Administrației Fondului Imobiliar SRL Constanța care a adus la cunoștința municipalității, faptul că în lipsa exercitării unui drept de administrare asupra imobilelor nu mai pot fi continuare proiectele de reabilitare ale acestora.
 
Ca răspuns la o adresă formulată de ZIUA de Constanța, potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public publicată în Monitorul Oficial nr. 663/23.10.2001, în urmă cu ceva timp, conducerea AFI Constanța SRL ne-a comunicat situația patrimonială, valabilă la data de 30 martie 2023, care se prezintă astfel:
 
Serviciul Administrare Imobile din cadrul AFI SRL administrează un număr de 2.385 de spații și terenuri.
 
55 de imobile reprezintă terenuri aflate în proprietatea municipiului Constanța, un imobil este clădire proprietate a municipiului cu un spațiu comercial; 23 de imobile reprezintă clădiri și terenuri aferente acestora – proprietate municipiului Constanța, cu 54 de spații comerciale prin Serviciului Administrare Piețe, Târguri și Oboare.

Spații rămase în urma desființării Direcției Învățământ, prin Serviciul Tehnic Investiții: 12 imobile. De asemenea, Serviciul Tehnic Investiții deține în administrare un teren amenajat ca parcare.


Cât privește contractele de închiriere aflate în derulare, situația de prezintă astfel:
 
Serviciul Administrare Imobile din cadrul AFI SRL are în derulare contracte pentru 910 – locuințe din fondul locativ de stat, terenuri(curți imobile) – 699 contracte și 39 de contracte pentru spații cu altă destinație.
 
Serviciul Administrare Piețe, Târguri și Oboare din cadrul AFI SRL are încheiate 168 de contracte de închiriere – 11 contracte spații comerciale aflate în proprietatea municipalității; 6 contracte spații comerciale și terenuri aflate în proprietatea municipiului și alte 151 de contracte pentru spații comerciale aflate în proprietatea Administrației Fondului Imobiliar SRL.
 
Serviciul Tehnic Investiții din cadrul AFI SRL are în derulare 14 contracte de închiriere:  5 locuințe și 9 terenuri (parcări).
 
Administrația Fondului Imobiliare SRL are în administrare și 23 de terenuri în stațiunea Mamaia care fac obiectul unor contracte de asociere.
 
 
Situația contractelor de asociere aflate în vigoare și a celor încetate/expirate
 

De data recentă, am revenit la instituție cu o nouă adresă potrivit Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, prin care am solicitat conducerii AFI Constanța SRL să ne pună la dispoziție adresele terenurilor/imobilelor care fac obiectul celor 16 contracte de asociere în participațiune aflate în vigoare, respectiv adresele terenurilor/imobilelor care fac obiectul celor 27 de contracte de asociere în participațiune preluate de societate după expirare/încetare, în conformitate cu răspunsul anterior din 6.04.2023 cu privire la situația patrimonială a instituției.
 
 
Serviciul Administrare Piețe, Târguri și Oboare derulează 16 contracte de asociere aflate în vigoare și 44 de contracte de asociere au încetat/expirat.
 
Din cele 44 de contracte încetate/expirate, AFI Constanța SRL a redobândit posesia a 27 de spații, iar pentru celelalte 17 s-au întocmit referate de acționare în instanță.


 

Mamaia, zona hotel Aurora


Piața Tomis III




Piața KM 4-5



strada Răscoala din 1907




Bulevardul Mamaia nr.284


Cantină Grup Școlar Emil Palade


Strada Soveja, Parc Tăbăcărie -  Asociația Scafandrilor Profesioniști și Salvamarilor din România


Aleea Capidava

Situația terenurilor/imobilelor care au revenit în administrarea AFI SRL după expirarea unor contracte de asociere
 

 


Facem mențiunea că AFI Constanța SRL nu ne-a pus la dispoziție adresele terenurilor/imobilelor care fac obiectul celor 17 contracte de asociere în participațiune pentru care s-au întocmit referate de acționare în instanță și nici numele asociaților din cele 17 contracte de asociere în participațiune pentru care s-au întocmit referate de acționare în instanță, informațiile fiind exceptate din categoria de „interes public”, deoarece fac obiectul unor litigii.
 

PRECIZĂRI:

Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
Citește și:

Iuliana Dobrin pleacă de la conducerea Administrației Fondului Imobiliar SRL Constanța

Atribuirea nelegală a unor locuințe din patrimoniul municipiului Constanța Infracțiuni asimilate celor de corupție cercetate de procurorii DNA la Administrația Fondului Imobiliar SRL, în mandatul de director al lui Stere Hira!

După ce a blocat reabilitarea piețelor agroalimentare Griviței și Pescăruș, Chițac le transferă din nou la Administrația Fondului Imobiliar SRL (DOCUMENT)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii