Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Negocierile PD-L - PSD, primul esec (galerie foto - video)

ro

24 Jan, 2009 01:44 3007 Marime text

DESCHIDERE_PSD_PDL.jpgReuniţi la Hotelul Mamaia pentru a negocia repartizarea instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului, după două ore de discuţii tensionate, cele două tabere nu au ajuns la un consens * „Am discutat doar principiile şi modul în care se va aplica programul de guvernare", a declarat, la finalul reuniunii, senatorul Mircea Banias

În echipe de câte cinci PSD-işti, cinci PD-L-işti, cele două tabere nu au ajuns la un acord, stabilind pentru zilele următoare o nouă rundă de discuţii. „Noi ne-am adunat să vedem care sunt punctele comune, ce vor cei de la PD-L şi ce vrem noi", a declarat Mazăre.

 

În aşteptarea taberelor...

Programată pentru amiază, şedinţa de lucru a început cu o jumătate de oră mai târziu faţă de ora anunţată iniţial, trei dintre social-democraţii de vază fiind primii sosiţi la „locul faptei": vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Cristinel Dragomir şi Cristian Darie, dar şi primarul Mangaliei, Claudiu Tusac. Imediat după sosirea acestora, senatorul Nicolae Moga a venit şi el, chiar dacă numele său nu se regăsea pe lista celor care făceau parte din echipa de tratative. „Am venit să vă anunţ că negocierile încep la 12.30, noi aşa am fost anunţaţi, nu cum am auzit la posturile de radio. Eu nu fac parte din echipa de negocieri, am venit să-mi văd colegii doar", ne-a spus Moga.
Echipa democrat-liberalilor a ajuns la locul întâlnirii cu PSD-iştii la 12.10. Cei cinci au venit separat, cu două autoturisme Mercedes ML. Primii au ajuns primarul din Ovidiu, Dumitru Bocai, însoţit de senatorul Zanfir Iorguş, şi deputatul Constantin Chirilă. La numai câteva minute şi-a făcut apariţia şi liderul local al PD-L-iştilor, Mircea Banias, care a fost, de altfel, şoferul Mariei Stavrositu, membră a echipei de negocieri. Imediat după colegii săi a sosit şi preşedintele organizaţiei municipale a PD-L Constanţa, Florian Constantin, însă doar în calitate  de susţinător al echipei PD-L-iste. În aşteptarea celor mai de „seamă" dintre negociatori, veniţi cu puţin timp peste ora stabilită iniţial, Nicolae Moga a fost cel mai prietenos dintre toţi, împărţind pupături şi strângeri de mână şi cu primarul oraşului Ovidiu, Dumitru Bocai, dar şi cu Zanfir Iorguş, colegul său de la Senat. Moga, de altfel, a fost cel mai relaxat dintre toţi care şi-au făcut apariţia la restaurantul Hotelului Mamaia, comparativ cu colegii săi, mult mai stresaţi.
Cu cinci minute întârziere a ajuns şi primarul Radu Mazăre, însoţit de viceprimarul Gabi Stan, iar după numai câteva momente şi-a făcut apariţia şi preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, însoţit de Liviu-Tit Brăiloiu. Edilul tomitan a ajuns la locul negocierii la volanul Jaguar-ului său verzuliu, pe care l-a parcat, ca de obicei, în faţa localului.

negocieri_poza_buna.jpgDiscuţii tensionate

După ce presa a fost „delicat" invitată să iasă din sala în care s-au purtat negocieri, cele două tabere au început, încet, dar sigur, prima rundă de discuţii. De-a dreapta edilului Radu Mazăre a stat preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, iar la stânga, cel vizat pentru funcţia de prefect şi omniprezent, în ultima vreme, în preajma colegilor săi, Liviu Brăiloiu. În cealaltă tabără, Mircea Banias i-a avut alături pe Zanfir Iorguş şi pe Constantin Chirilă. Din cei 13 PSD-işti şi PD-L-işti, la masa de lucru s-au aşezat doar zece. Cei trei rămaşi pe-afară, Claudiu Tusac, Florian Constantin şi Cristian Darie, au aşteptat, pe toată durata tratativelor, la o masă în afara sălii cu pricina, având, contrar aşteptărilor, un schimb de replici foarte familiar.
După aproape două ore de tratative cu uşile închise, de altfel tensionate, după cum s-a auzit, echipele de lucru au ieşit din sală, fără vreun răspuns clar. Chiar dacă era de aşteptat ca, la final, cei doi lideri de negocieri să iasă, fiecare, cu lista conţinând propria „agoniseală", obţinută cu sudoarea frunţii şi după nervi întinşi la refuz, lucrurile nu au decurs conform aşteptărilor. „Am avut prima întâlnire, în cadrul căreia am discutat principiile şi modul în care se va aplica programul de guvernare al coaliţiei. Urmează ca în zilele următoare să ne întâlnim şi să stabilim toate detaliile colaborării", a declarat sec senatorul Banias. „Nu are cum să se fi făcut nicio împărţire. Vom face o analiză a directorilor de deconcentrate, iar cei care nu şi-au făcut treaba vor fi înlocuiţi în conformitate cu legea", a mai adăugat acesta.
Edilul Mazăre în schimb, mult mai precaut în afirmaţii, având deja experienţa de la nivel central, la momentul în care se făceau negocieri pentru stabilirea coaliţiei de guvernare, a afirmat că încă nu s-a discutat în tabăra cui vor reveni conducerile instituţiilor deconcentrate. „Noi ne-am adunat să vedem care sunt punctele comune, ce vor cei de la PD-L şi ce vrem noi. Nu are sens să mă întrebaţi unde şi pe cine o să punem, ne vom mai întâlni zilele următoare în acest sens".

Brăiloiu, propunerea PSD pentru prefect


„Liviu Brăiloiu rămâne propunerea noastră pentru funcţia de prefect, în măsura în care se va face legal, dacă se va da o hotărâre sau ordonanţă de Guvern care să modifice legea", a declarat Mazăre.
Cât despre numele subprefecţilor propuşi de  PD-L-işti, Banias a fost foarte reţinut, apreciind că „suprefecţii sunt înalţi funcţionari publici şi vor intra în evaluarea pe care o vom face împreună": „Nu am ce nume să vă dau pentru că nu s-a discutat concret pe nume şi ar fi nedrept să avansăm identităţi atât timp cât nu a avut loc negocieri în acest sens".

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • gore 24 Jan, 2009 17:49 tare greu de impartit ciolanul! si cel ce s-a obisnuit sa-l tina prin frauda invocind prin vorbe democratia, cu greu renunta la el!