Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:49 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Naufragiu în Marea Neagră. Doi sportivi au dispărut. Mircea Gressianu a fost declarat mort

ro

22 Jan, 2016 00:00 5855 Marime text
Mircea Gressianu, dispărut în largul Mării Negre, în zona costieră a municipiului Constanţa, în timpul cursei „Cupa Mării Negre“ a Marinei Militare, din 27 mai 1966, a fost declarat mort de Tribunalul Constanţa. Bărbatul era, potrivit magazin-nautic.ro, component al lotului naţional al României la Clasa Flying Dutchman (FD) şi legitimat la secţia de yachting a Clubului Sportiv Progresul - Bucureşti.
 
Potrivit documentelor aflate pe rolul Tribunalului Constanţa, Mircea Gressianu a fost îmbarcat pe o navă cu vele tip FD, făcând parte dintr-un echipaj ce participa la competiţia sportivă „Cupa Mării Negre“, a Marinei Militare. La finalul cursei, care a avut ca loc de start zona Portului Tomis, către larg, travers de municipiul Constanţa, paralel cu ţărmul, a fost semnalată lipsa echipajului compus din Dan Ciocoiu şi Mircea Gressianu.
 
În actele din dosar se mai arată că dispariţia de la bordul navei a avut loc în timp ce ambarcaţiunea se afla în apele teritoriale române şi s-a presupus că aceasta s-a răsturnat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (furtună cu vânt puternic).
 
Ulterior, s-a încercat căutarea navei dispărute, însă, din pricina vântului extrem de puternic care a bătut toată ziua, de la est spre mal, nicio navă nu a putut ieşi în larg. În această situaţie, organizatorii au sperat că cei doi sportivi vor fi aduşi la mal, în cazul unei răsturnări a navei.
 
La acel moment, au fost trimişi sportivi pe mal, spre staţiunea Mamaia, în speranţa că-i vor recupera pe cei doi dispăruţi. În jurul orei 23.00, vântul şi-a schimbat direcţia spre vest, făcând astfel imposibilă ajungerea echipajului la mal. La data de 28.05.1966, în jurul orei 5.00, un avion Aviasan a pornit în căutarea navei, în zona de frontieră, dar fără rezultate. În jurul orei 7.00, Nicolae Calcan, antrenor şi oficial al cursei, a obţinut aprobarea de a ieşi cu o navă în căutarea celor doi dispăruţi. A fost găsită numai barca, travers de Capul Midia.
 
După două zile, căutările au fost stopate.
 
După aproape un an, un comandant român de navă ar fi susţinut că, în timp ce venea spre ţară, în apele internaţionale, a găsit un cadavru care avea o centură cu un cârlig - specifică FD.
 
În faţa instanţei de judecată s-a mai spus că, de la data naufragiului şi până în prezent, cei doi sportivi nu au luat legătura cu familia sau cu alte persoane cunoscute.
 
Având în vedere cele mai sus precizate şi ţinând cont de perioada de timp scursă de la momentul naufragiului - aproape 50 de ani -, presupunerea că cei doi tineri nu au supravieţuit este îndreptăţită, au concluzionat judecătorii.
 
În acest context, Tribunalul Constanţa l-a declarat mort la data de 27 mai 1966, în largul Mării Negre, în zona costieră a municipiului Constanţa, pe Mircea Gressianu.
 
Conform site-ului mai sus precizat, Clubul Nautic Român a decis instituirea Regatei Memorialul „Mircea Gressianu“, eveniment organizat pe lacul Techirghiol în perioada 22 - 23 august 2015.
 
Un text realizat în memoria lui Mircea Gressianu poate fi citit accesând site-ul magazin-nautic.ro.

Citeşte şi 

Ultima regată de yachting a verii pe Lacul Techirghiol
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii