Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:27 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircea Patrut "Am operat cati spectatori incap pe stadionul Steaua"

ro

01 Oct, 2008 00:00 14306 Marime text
1222803350.jpg

Desi s-a angrenat intr-o lupta politica, prof. univ. dr. Patrut ramane seful clinicii ce va fi inaugurata in luna octombrie si nu se va intoarce in Capitala

Chiar daca s-a infratit cu PSD-ul, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara este hotarat sa nu renunte la cariera in lumea medicala pentru un post de senator. Dupa ce a realizat o clinica unica in Romania, care se aliniaza la standardele americane, prof. univ. dr. Patrut isi indreapta pasii catre o activitate in lumea politica. In acest mod, considera el, va putea transforma cea mai mare unitate spitaliceasca din judet, dintr-un spital care arata ca dupa bombardament intr-unul ultramodern. Planuri mari, ar spune ceilalti medici carcotasi, care l-ar putea ajuta pe maestrul in arta extirparii tumorilor gigant sa elimine mizeria din sistemul sanitar. Beneficiind de sprijinul lui Mazare, le da peste nas celorlalti specialisti ce s-au impotrivit realizarii celei mai performante clinici si nu se sfieste sa vorbeasca despre conditiile in care s-a vazut nevoit sa lucreze timp de mai bine de un an. Intr-un cabinet mic, inghesuit, in niciun caz de rangul unui medic specialist apreciat de o intreaga tara.

Actualul spital, ca dupa razboi

"Noi lucram cu device-uri, cu medicamente scumpe. Daca va uitati in alte sectii, veti vedea cum am functionat eu timp de un an si ceva. Arata de parca am fi intr-un cort, pe campul de lupta. Nu poti sa spui ca aceasta institutie este, la ora actuala, asa cum si-ar dori fiecare pacient. Pai, daca aduci omul bolnav intr-o mizerie ca aici, cu grupuri sanitare care put, il imbolnavesti mai tare decat era el acasa. Geamurile sparte si curentul m-au innebunit", argumenteaza seful Clinicii. Cu toate acestea, nu s-a lasat pagubas si s-a dat pe mana PSD-ului pentru ca performantele sale sa nu ramana fara ecou.

Nu lasa clinica pe mana altuia

Cert este ca, desi s-a angrenat intr-o lupta politica, prof. univ. dr. Patrut ramane seful clinicii ce va fi inaugurata in luna octombrie si nu se va intoarce in Capitala. "Nu plec de aici. Trei zile pe saptamana voi opera, curent, iar numarul interventiilor chirurgicale nu va fi mai mic decat anul trecut. Am intrat in politica sa pot face ceva mai mult, iar unitatile spitalicesti sa fie la acelasi nivel cu clinica", marturiseste prof. Patrut planurile pentru Constanta. Planuri care ar fi ramas doar utopie daca nu ar fi ales sa fie si chirurg si politician. In cei 30 de ani de experienta a vazut cine trage sforile si a tintit bine. Dar "renovarea" tuturor spitalelor din judet nu sunt singurul tel al chirurgului, viitor senator. Stie ca este "cel mai cel" in ale chirurgiei cardiovasculare si vrea sa-i ridice la acelasi nivel si pe ceilalti colegi de breasla, chiar daca nu au privit cu ochi buni initiativele sale. "Eu nu vreau ca medicii ceilalti din Constanta sa fie jos si eu undeva sus. E vreau sa ajunga la nivelul meu... sunt insa multi care ma trag pe mine in jos. De preferat pentru populatie este sa ne ridicam toti, si ca sa dezvolt, am nevoie de forta politica. Nu am vrut sa fac niciodata politica, dar daca nu am incotro... Trebuie sa ma sacrific", isi explica alegerile seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara.

Nici Tofolean nu a privit cu ochi buni

Prof. univ. dr. Patrut prefera sa nu dea numele medicilor care au carcotit atunci cand si-a expus proiectele. Dar ii scapa functiile. "Daca nu m-as fi zbatut si as fi spus asta e, asta e, cum zic ceilalti din spital, nu as mai fi facut nimic... Infectiile in chirurgia cardiovasculara omoara tot, iti strica toate rezultatele. Daca e mizerie, iar conditiile hoteliere si cele de bloc operator nu sunt cele potrivite, nu poti face o chirurgie cardiovasculara de succes. Si atunci, am inceput sa umblu sa vad cum pot sa fac sa operez. Am discutat cu unul, cu altul... conducerea sanitara actuala a spus «da, facem!», dar a ramas doar la nivelul de vorbe. Cei care au facut ceva au fost cei de la Consiliul Judetean", continua prof. Patrut. Tam-nisam, a rabufnit si invidia celorlalti specialisti care fac interventii chirurgicale de ani buni in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta. "Ceilalti nu prea au coloana vertebrala si nu s-au opus in mod direct. Spre exemplu, la blocul operator trebuie sa ai aerul sterilizat, iar asta inseamna ca trebuie sa intre printr-o instalatie cu microfiltre care opreste microbii. Iar eu daca stau cu inima pacientului deschisa si am microbi in aer, apare imediat o infectie si-l pierd. La un bloc operator, sistemul de inchidere a usilor ar trebui sa fie ermetic, si in acest mod, aerul nu intra de afara in sala, ci invers. Usile erau scumpe si mi s-a zis: «Cum, eu, ca director, nu pot sa accept sa finantez acest sistem de inchidere, cand alti profesori opereaza cu usi cu termopane». Sigur, opereaza asa pentru ca nivelul la care se gaseste spitalul este de anii 1900. Chiar 1800", puncteaza acesta.

"Nu avem fake-uri sau improvizatii"

In ciuda carcotelilor, candidatul a reusit sa obtina finantare din partea Consiliului Judetean, iar Clinica a devenit realitate. Spre deosebire de alte clinici de mana a doua din tara, cea care va fi inaugurata in maxim o luna nu este dotata cu aparatura din China, cumparata la preturi mari, dar de conditie indoielnica. "Nu avem fake-uri sau alte improvizatii. Toate au parafa acceptarii in Uniunea Europeana si sunt facute de firme serioase", explica prof. univ. dr. Patrut. "Inima si plamanul artificial" este unul dintre cele mai importante aparate, care reconstituie, practic, functiile organelor umane. "Un altul este cel care recupereaza sangele pierdut in operatie, sangele bolnavului, pentru a nu-i produce reactii inflamatorii etc. E un aparat scump, asta este... Avem aparat cu care se practica anestezia bolnavului si terapia intensiva. Exista cel de ventilatie artificiala, care ne foloseste pana la trezirea bolnavului", spune specialistul. Iar lista continua. Traditionalul bisturiu a fost inlocuit cu un electrocauter, care nu se foloseste doar la taierea sternului, dar si opreste sangerarea. "ACT-ul masoara gradul de anticoagulare. Mai avem sterilizatoarele. Ecocardiograful multifunctional, angiograful, cu care combinam diversele interventii chirurgicale, si alte instrumente la fel de scumpe, deosebite si complicate", explica specialistul.

"As putea sa-l operez eu pe Banias"

Avand in spate o experienta in medicina de peste 30 de ani si operand mii de pacienti, Patrut spune ca nu se teme de niciun contracandidat. "Peste 30.000 de pacienti am operat. Stiti ce inseamna asta? Stadionul Steaua plin cu spectatori", spune seful clinicii. "Nu voi face campanie agresiva, desi alti contracandidati deja au inceput-o. Mircea Banias, de la PD-L, a spus ca o sa ma opereze. Nu poate nici direct, nici indirect. Nu cred ca are el experienta mea. Problema e ca nu se stie, mai repede il pot opera eu. Si chiar daca ma ataca, o sa-i fac interventia cu multa grija", spune acesta.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii